Romanii cauta informatiile de pe eticheta, atunci cand cumpara carne, insa de multe ori aceasta lipseste - sondaj

Vineri, 29 Martie 2019, ora 20:30
3314 citiri
Romanii cauta informatiile de pe eticheta, atunci cand cumpara carne, insa de multe ori aceasta lipseste - sondaj
Foto: Ziare.com

Rezultatele unui sondaj online realizat pe Ziare.com arata ca peste 55% dintre cei care ne citesc obisnuiesc sa verifice si eticheta, atunci cand aleg carnea pe care vor sa o cumpere, in vreme ce 18% dintre respondenti prefera sa mearga pe varianta traditionala si sa se uite cu atentie la produsele din galantar.

La intrebarea "Verificati si eticheta atunci cand luati carne sau va uitati doar la cum arata?" au raspuns aproape 1000 de cititori, astfel:

1. Citesc si eticheta - 55.22%

2. Nici nu are eticheta! - 22.96%

3. Ma uit la cum arata carnea - 18.20%

4. Nu stiam de eticheta - 3.62%

In afara de a indica metoda preferata de romani atunci cand vor sa-si aleaga carnea, rezultatele sondajului online dezvaluie si un fenomen ingrijorator: multi producatori nu isi eticheteaza produsele, asa cum ar trebui.

Astfel, aproape 23% dintre respondenti spun ca nici nu au vazut eticheta pe produsele din carne, iar un mic procent (3,62%) nici nu stiau ca aceasta ar trebui sa existe.

Carnea proaspata trebuie etichetata, conform legilor si regulamentelor in vigoare, la fel ca orice alt produs, iar informatiile de pe eticheta pot fi extrem de importante.

Datele de pe eticheta ne arata - sau ar trebui sa o faca - de unde a venit carnea respectiva, cum a fost depozitata si cum trebuie pastrata in continuare, cum a fost hranit animalul respectiv sau ce valori nutritionale are carnea.

De asemenea, orice adaos trebuie declarat, chiar si un praf de sare, mai ales ca astfel se schimba si incadrarea produsului, din "carne proaspata" in "preparat din carne".

Iata cum ar trebui sa fie carnea pe care o luam ca proaspata si ce ii fac unii producatori!

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...