Scandalul salmonella: Romanii au prins frica de puiul din magazin - sondaj IRES

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:30
2144 citiri
Scandalul salmonella: Romanii au prins frica de puiul din magazin - sondaj IRES
Foto: Financiarul

In urma scandalului creat dupa ce zeci de tone de carne au fost retrase de pe piata sub suspiciunea ca ar fi infestate cu o bacterii, romanii spun acum ca sunt mai atenti la ce cumpara si unii dintre ei chiar evita produsele din carne de pui, potrivit unui sondaj IRES.

43% dintre oamenii care au participat la sondaj spun ca, in urma valvei create, nu au mai cumparat carne de pui din comert, in timp ce 26% sustin ca sunt mai atenti la produsele cumparate.

Cu toate acestea, 9 din 10 respondenti au spus ca nu au retinut numele firmei implicate in acest scandal, adica Avicola Calarasi. 13% au tinut totusi minte ca este vorba despre un producator din Calarasi.

Mai bine de jumatate dintre cei intervievati au considerat ca autoritatile au actionat rapid si corect in acest scandal iar o treime cred contrariul.

Pui cu salmonella in magazine - ANSVSA: Romanii sa stea linistiti, se distruge prin gatire

Consumul de carne de pui este foarte ridicat in Romania. 97% dintre respondenti au declarat ca prefera sa consume asa ceva. 6 din 10 romani mananca pui de cateva ori pe saptamana in timp ce 1 din 10 mananca in fiecare zi. O treime dintre consumatori spun ca isi cresc si isi sacrifica singuri pasarile.

Peste jumatate dintre participantii la studiu declara ca au putina si foarte putina incredere in calitatea carnii de pui vandute in magazinele din Romania.

Potrivit IRES, cele mai consumate alimente (dintr-o lista predeterminata) sunt: painea (89%), cafeaua (68%), fructele (63%), legumele (56%), apa plata (47%), ceaiul (40%), la polul opus situandu-se carnea de vita si conservele (1%), carnea de peste si alcoolul, altul decat berea si vinul (3%) (procentele reprezentand respondentii care declara un consum zilnic al acestora.

Peste 60% dintre respondenti sustin ca atunci cand cumpara un produs ii studiaza eticheta pentru a se informa cu privire la ceea ce contine acesta.

Sondajul a fost realizat de IRES pe 1.493 de persoane, reprezentative la nivel national, in perioada 5-6 noiembrie. Eroarea acceptata este de plus/minus 2,5%.

A.C.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#pui carne consum Avicola Calarasi, #scandal carne infestata sondaj, #consum carne pui Romania , #consumatori