Tigarile anti-incendiu, obligatorii de joi

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 09:11
2066 citiri
Tigarile anti-incendiu, obligatorii de joi

Criteriile de siguranta impuse de legislatia europeana referitoare la tigarile cu tendinta redusa de aprindere intra in vigoare joi, iar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) ii va sanctiona pe producatorii si distribuitorii de tigarete care nu respecta aceste prevederi.

Anuntul a fost facut de secretarul de stat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Producatorii risca amenzi intre 3.000 lei si 30.000 lei, iar distribuitorii sunt pasibili de amenzi de la 700 lei la 7.000 lei.

Tigareta cu tendinta redusa de aprindere se stinge singura daca nu este fumata activ si inainte sa arda intregime. Prin conformitatea tigaretelor cu standardele europene se vizeaza o reducere semnificativa a numarului incendiilor si a urmarilor acestora (decese, raniri si pagube materiale).

Potrivit presedintelui ANPC, baza legala pentru interzicerea in Romania a tigaretelor care nu au tendinta redusa de aprindere o reprezinta Legea nr. 245/2004 privind securitatea generala a produselor.

"Punerea pe piata romaneasca a tigaretelor care nu au tendinta redusa de aprindere va atrage dupa sine sanctionarea, atat a producatorilor, cat si a distribuitorilor. Vom avea in vedere in perioada urmatoare astfel de controale pentru verificarea conformarii operatorilor economici din domeniu la noile prevederi europene si vom sanctiona cazurile de neconformare identificate", a precizat secretarul de stat Constantin Cerbulescu.

Presedintele ANPC a mai spus ca "distribuitorii au obligatia legala de pastrare si furnizare a documentelor necesare pentru determinarea originii produselor".

Companiile de tutun vor fi obligate sa produca numai tigarete cu capacitate redusa de incendiere, iar autoritatile nationale vor trebui sa controleze punerea in aplicare a noilor masuri de siguranta impotriva incendiilor, a anuntat luni Comisia Europeana.

Incepand cu 17 noiembrie, odata cu publicarea noilor standarde de siguranta in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate tigaretele vandute in Europa vor trebui sa fie conforme cu noile masuri.

Comisia Europeana arata ca tigaretele lasate nesupravegheate reprezinta una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese in Europa. Studiile arata ca numarul de decese poate fi redus cu peste 40 % prin introducerea tigaretelor CRC, adica avand "capacitate redusa de incendiere".

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...