Ziare.com
Tu stii ce mananci
Tu stii ce mananci? Ciresele turcesti chiar erau toxice si am aflat dintr-o intamplare. Sanatatea romanilor e in pericol. Cine e de vina?
E oficial: ciresele din Turcia verificate saptamana trecuta de Protectia Consumatorului sunt periculoase pentru sanatatea romanilor, in ciuda faptului ca nu contin niciuna dintre substantele toxice mentionate pe etichete.

E o concluzia la care specialistii au ajuns tarziu, abia la doua zile dupa izbucnirea scandalului. De miercuri pana vineri, parte dintre cei care apucasera sa cumpere ciresele le-au si mancat, probabil, iar acum risca sa aiba de suferit. Din pacate, nici pana astazi vreo autoritate nu poate garanta ca toate fructele nocive au fost retrase de pe piata pentru a fi distruse.

Consumatorii au sesizat primii ca e ceva in neregula cu ciresele din Turcia, in conditiile in care pe eticheta acestora scria ca au fost tratate cu imazalil si thiabendazol, substante toxice care favorizeaza aparitia alergiilor severe si chiar a cancerului. Informatia s-a propagat repede in spatiul public si a ajuns la urechile inspectorilor Autoritati Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) . Acestia s-au autosesizat si au plecat in control. Din primele verificari a reiesit ca ciresele nu erau toxice, ci fusesera doar gresit etichetate. In consecinta, ANPC a informat printr-un comunicat ca a dispus "masura de oprire temporara a comercializarii acestui produs, pana la intrarea in legalitate privind asigurarea unei informari corecte, complete si precise".

Analizele efectuate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au demonstrat, insa, ca nu doar etichetarea era problematica, in cazul cireselor turcesti. Mai exact:

"In urma analizelor probelor s-a infirmat prezenta pesticidelor imazalil si tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au inregistrat depasiri ale limitelor admise.

Limita maxima admisa este de 0,02 mg/kg, iar in probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg. Procedura aplicabila este cea de retragere de la comercializare si dirijare pentru distrugere. Dupa primirea buletinelor de analiza, imediat ANSVSA a demarat o ancheta pentru a verifica daca mai exista cirese la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase si distruse." se arata intr-un comunicat postat pe 11 mai de ANSVSA pe site-ul propriu.

Problema este ca pana la momentul postarii comunicatului, inspectorii sanitari-veterinari reusisera sa gaseasca si sa pregateasca pentru distrugere doar 564 de kg de cirese toxice din totatul de aproape 1.400 de kilograme. Despre restul de aproape 800 de kilograme nu se stia, inca, nimic.

E rezonabil sa ne gandim ca cel putin inca vreo cateva sute de kilograme de cirese urmeaza sa fie retrase din magazine si distruse, in zilele urmatoare. La fel de rezonabil este, insa, sa luam in calcul faptul ca parte din cantitate de fructe novice a ajuns deja pe mesele romanilor. Ce risca cei care le-au mancat deja sau care urmeaza sa le consume, fara sa stie ca sunt periculoase pentru sanatate?

Potrivit specialistilor, ingerarea de dimetoat in cantitati prea mari poate duce la scaderea fertilitatii, la declansarea unor alergii severe si la aparitia durerilor abdominale si a varsaturilor. Efecte deloc de neglijat, care risca sa schimbe in rau intrega viata a unor oameni. Totul, din cauza unor alimente insuficient verificate si vandute in magazine ca fiind nu doar sigure, ci si sanatoase.

Cine ar trebui sa ne pazeaza de pericolele care ne pasc la raft?

Nu-i deloc placut sa te gandesti ca alimente considerate sanatoase ar putea, de fapt, sa te imbolnaveasca grav. Mai ales ca avem in Romania institutii al caror rol este sa vegheze la siguranta noastra alimentara.

Parte din aceasta raspundere ii revine ANPC, iar parte, ANSVSA. Intr-un raspuns formulat la solicitarea Ziare.com, ANSVSA ne-a informat, insa, ca mare parte dintre verificarile pe care inspectorii le fac, potrivit obligatiilor impuse de legi, se concretizeaza in examinarea documentelor care insotesc alimentele. Analize se fac mai mult in cazul in care un aliment trezeste susiciunea inspectorilor. Daca nu, are sanse sa scape neverificat, indiferent ce contine. Desi e ingrijorator, e totusi bine sa stim ca nu fiecare aliment de la raft a fost si testat pentru a se stabili daca, intr-adevar, contine ce scrie pe eticheta si nu vreun ingredient care sa-l imbolnaveasca pe consumator.

"Controalele executate de inspectorii ANSVSA includ verificarea documentelor din care sa reiasa modul de conservare si depozitare a produselor, aplicarea procedurilor si a bunelor practici de productie si, in cazul unor suspiciuni, sunt prelevate si analizate probe pentru determinarea criteriilor de igiena a procesului, conform legislatiei specifice", se arata in raspunsul trimis de ANSVSA catre Ziare.com.

Uneori, modul de lucru al ANSVSA da roade. Alteori, din pacate, nu. Spre exemplu, in baza legislatiei si a procedurilor sale de lucru, in luna aprilie, ANSVSA a depistat, intr-un depozit din Ilfov peste 19.000 de kilograme de dovlecei infestati cu pesticide. A fost o reusita a inspectorilor, dar una insuficienta pentru a garanta siguranta consumatorului.

Ciresele toxice n-au fost depistate de nicio autoritate de control. Daca n-ar fi sesizat consumatorii problema - anuntata initial de Protectia Consumatorului ca fiind doar una de etichetare - nicio autoritate din Romania n-ar fi analizat vreodata ciresele. In consecinta, s-ar fi imbolavit, poate, cateva sute de romani si nimeni n-ar fi stiut sa le spuna de ce si nici nu i-ar fi despagubit in vreun fel. Asta, cu toate ca statul tine in continuare pe statele de plata sute de angajati care ar trebui vegheze zi si noapte la siguranta aimentara a romanilor.

Solutia: informarea cu adevarat totala si corecta a consumatorilor despre ingredientele pe care le contine fiecare produs, tehnologiile de ambalare, procesare etc. Decizia pentru ce cumpara apartine fiecaruia dintre noi, dar autoritatile trebuie sa se asigure ca avem toate informatiile pentru a decide in cunostinta de cauza. Deocamdata, magazinele sunt pline de produse la care este aproape imposibil sa afli ce contin. Informarea si protejarea consumatorului nu pare sa fie o prioritate.

Articolul face parte din Campania Ziare.com Tu stii ce mananci? - o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre. De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc) care ne-ar putea afecta sanatatea? Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii. Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com. Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Citeste si:

Tu stii ce mananci? Magazinele sunt pline de produse la care este aproape imposibil sa afli ce contin
Articol citit de 10154 ori
Ti-a placut articolul?
Tweet
Citeste mai multe despre cirese toxice magazin cirese toxice Protectia Consumatorului
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo ZC ...

Sincer bravo.

Dar nu numai chimicalele din alimente UCID romanii.

De ani de zile scriu pe ZC despre stil de viata natural si abia acum va treziratzi ...

 

E usor a scrie

Mai greu este sa putem aplica, mai ales in Romania in care se conjuga doua fenomene:
1. Oamenii nu prea au bani (iar cei care castiga ceva mai bine nu au timp) pentru a-si procura cele necesare si a respecta un stil de viata natural;
2. Comerciantii aduc ceea pot vinde in profit si romanii pot cumpara.

Solutia nu poate fi decat o intoarcere la natura (nu a tuturor, dar a multora), avand in vedere ca avem pamant mult si bun si o clima rezonabila pentru a produce fructe, legume si, in general, alimente mai curate, in traditia poporului roman. Dar cine sa se mai duca in mediul rural si sa puna pamantul in valoare, avand in vedere ca astazi, printr-o retrocedare gresit inteleasa si gresit aplicata, marea majoritate a proprietarilor sunt ori batrani, ori la oras, ori plecati in strainatate? Plus ca s-a facut o si mai mare faramitare, pentru ca pamantul detinut de taranul Ion in 1945, a trebuit sa fie retrocedat acum la cinci - sase nepoti, chiar mai multi. Cine sa mai aiba grija de pamaturi, cine sa mai creeze gospodarii si ferme mai mici sau mai mari (eventual prin asociere)?
Romania a fost in perioada interbelica granarul Europei si pietele din orase erau pline cu legume si fructe exclusiv romanesti, dar atunci existau in mediul rural foarte multe gospodarii taranesti traditionale (evident private). A venit comunismul, a expropriat, a colectivizat, a dezradacinat oamenii, i-a alungat din gospodariile lor, ceea ce a dus practic la distrugerea agriculturii si diminuarea potentialului agricol al Romaniei.
Retrocedarea (si impropretarirea - de ce nu?) ar fi trebuit sa se faca altfel (chiar daca ar fi fost incalcate anumite principii juridice), urmarindu-se un scop clar: punerea in valoare a pamanturilor si gospodariilor rurale, avand prioritate oamenii tineri care erau in mediul rural, precum si tineri care acceptau sa se intoarca in mediul rural pentru a se ocupa de proprietatile primite.
Asa cum s-au facut retrocedarile, probabil au fost corecte din punct de vedere juridic si moral. Dar din punct de vedere economic a fost, in mod evident, un fiasco. Pierdem din vedere faptul ca juridicul si moralitatea nu au cum sa ne dea de mancare, pe cand economicul poate.

Daca sapam in sensul celor scrise de tine ....

1. Ne trebuie cel putin zeci de pagini.

2. Dupa aia nu mai traim mult, daca scriem Adevarul : cei care au adus Romania in aceasta stare, dupa 28 de ani vor avea grija.

3. Eu aman prezentarea Adevarului despre Romania pentru anul 2053, cand imi expira CI-ul ...

4. Pana atunci, ma descurc cu alimentele real-prezente la Piata Obor, cea mai putinm rea si hoatza ...

Numai ca STIU ce, cum, cat, in ce fel sa consum HRANA.

Nu ii intzeleg pe adictzii la mancare ...

... care nu mai pot rabda inca o luna, pana vin ciresele din Romania.
Am inteles, unii plezniti au vrut sa se dea zmei in piete, cu un milion kilul.

Dar restul ?

Toti incriminam adictiile la drog, alcool, tutun.
Dar nu ne prindem ca adictia la mancare ne distruge biologic cel putin la fel.

Din ce in ce mai multi romani grasi pe solduri si burta, adica cea mai rea varianta, de cand au aparut Fast-foods si otravurile din super-markets.

Inainte erau grasi uniform, urmare a mancarii traditionale, cea mai putin rea.

 

Faza interesanta este ca ...

..toate pietele din Romania sunt pline cu cirese aduse din Turcia!
Care sunt.. sau nu sunt ...imbibate cu dimetoat?

 

Sunt ...

Si cu ala, si cu multe pe care nu les tiu nici savantii.

PS De ce ti-ai luat meckla de african ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor