Ziare.com
Tu stii ce mananci
Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! Aditivul periculos care se gaseste in orice, interzis in Canada, Japonia, SUA si nu numai. UE inca se mai gandeste
Campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre

Un sfert dintre E-urile autorizate in produsele alimentare comercializate in Europa trebuie sa fie interzise din cauza "riscurilor" pe care le prezinta asupra sanatatii, este concluzia unei compilatii a rezultatelor studiilor facute de-a lungul timpului pe diversi aditivi alimentari, publicata recent de grupul francez pentru apararea drepturilor consumatorilor UFC-Que Choisir.

Asociatia a revizuit cercetarile publicate de-a lungul timpului de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) si a conceput o grila de evaluare a aditivilor alimentari permisi, a celor considerati acceptabili si a celor care ar trebui evitati, arata Agerpres.

"Dintre peste 300 de aditivi autorizati, analiza noastra arata ca 87, adica peste un sfert, sunt de evitat sau sunt putin recomandabili", a transmis asociatia.

"Expunerea zilnica la aceste molecule, ani la rand, sporeste si mai mult riscurile. Acestea sunt utilizate in mod masiv in produsele alimentare industriale, inclusiv in cele ale unor marci importante", se mai arata in raport.

E122 sau azorubin, carmoizina

Astfel, asociatia pune la dispozitia consumatorilor o baza de date cu acesti aditivi clasificati de la 1 (acceptabil) la 4 (de evitat) . Mai cu seama aditivii alimentari din ultima categorie, 4, sunt periculosi, se mai arata in raport. Iar unul dintre acestia este E122, numit si azorubin sau carmoizina.

Aditivul alimentar din categoria colorantilor sintetici azoici este responsabil de culoarea rosie a alimentelor si bauturilor, este foarte solubil in apa si este admis a se folosi in orice tip de aliment (bauturi alcoolice si nealcoolice, produse din carne, lapte, oua, legume, fructe, cereale, dulciuri, guma de mestecat etc.), cu exceptia celor pentru sugari si copii mici.

Chiar daca este in prezent interzis in Canada, Japonia, Norvegia, SUA si Suedia, UE inca evalueaza riscurile potentiale pentru sanatate. Asta desi studiile au aratat negru pe alb ca poate produce alergii si intoleranta la persoanele sensibile la salicilati.

Ca eliberator de histamina, poate intensifica simptomele caracteristice astmului.

Principalul pericol - ADHD

In plus, in combinatie cu benzoatii (E 210 ... 215) favorizeaza hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).

Mai mult, tocmai pentru ca este prezent in orice tip de aliment, se poate depasi foarte usor doza zilnica admisa - 4 mg/kg corp, o doza foarte mica de altfel.

Apoi, desi nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici, multe dintre produsele pe care copiii le consuma cu placere contin acest aditiv.

Citeste si Tu stii ce mananci? Stii ce reprezinta E-urile de pe etichete? Iata un E pe care posibil il consumi zi de zi si care e potential cancerigen

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!
Articol citit de 9382 ori
Ti-a placut articolul?
Tweet
Citeste mai multe despre E122 aditivi periculosi cele mai periculoase Euri Euri hiperactivitate copii Euri ADHD Tu stii ce mananci
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor