Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! E-ul care pare inofensiv, dar in realitate iti poate imbolnavi ficatul si afecta oasele

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 09:20
7403 citiri
Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! E-ul care pare inofensiv, dar in realitate iti poate imbolnavi ficatul si afecta oasele
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Despre aditivii alimentari din categoria colorantilor naturali, teoretic nu ai avea prea multe lucruri rele de spus. Mai ales cand stii ca un colorant se obtine din morcovi sau cartofi dulci, iti vine sa rasufli usurat. Insa lucrurile nu stau deloc asa.

E169a (alfa, beta si gamma-caroten), caci despre el este vorba, este un colorant insolubil in apa, care imprumuta nuante de galben sau oranj alimentelor in care este folosit.

Acest aditiv alimentar se poate regasi in orice aliment, de la pliculete de 3 in 1, maioneza, sucuri, margarina pana la prafuri de budinca sau coffeeta.

Interzis cu desavarsire copiilor

Este permisa utilizarea in toate tipurile de produse alimentare, cu exceptia celor destinate sugarilor si copiilor mici.

Doza zilnica admisa pentru consumul uman este de pana la 5 mg/kg corp, insa e foarte usor sa fie depasita din moment ce, practic, acest aditiv se poate regasi in orice.

Afectiuni ale pielii si ale ficatului

Ce se intampla daca depasim doza zilnica admisa? Tegumentele pot dobandi o nuanta galbena, apare uscaciunea buzelor, a mucoasei nazale si a ochilor. Daca este ingerat in doze mari, pentru o perioada indelungata, pot aparea afectiuni ale pielii si ale ficatului.

La copii, va cadea parul, vor fi afectate oasele, apar durerile de cap, voma si probleme de vedere (in sensul dublarii imaginii).

Poate da malformatii si chiar cancer la plamani

La femeile gravide poate provoca malformatii ale fatului, afectand mai ales sistemul nervos al acestuia.

Apoi, Societatea Americana de Oncologie sustinea intr-un studiu, cu ani in urma, ca in cazul unui consum de 30 mg de beta-caroten riscul sa apara cancerul de plamani este foarte mare. In cel mai mare pericol sunt cei care fumeaza si cei care traiesc in zone foarte poluate.

Pe lista E-urilor suspecte

Prin urmare, e un aditiv alimentar departe de a fi inofensiv, asa cum ar parea la prima vedere. De altfel, nu degeaba se afla pe lista E-urilor suspecte.

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor "suspecte", asa cum este si aditivul de fata, se numara alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

Citeste si Tu stii ce mananci? Stii ce reprezinta E-urile de pe etichete? Iata un E pe care posibil il consumi zi de zi si care e potential cancerigen

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#E160a, #aditivi alimentari periculosi, #beta caroten, #E uri efecte, #Euri suspecte, #Tu stii ce mananci, #Euri periculoase , #consumatori