Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! E-ul care vine la pachet cu maslinele, dar si cu ceaiul de la automat

Sambata, 17 Noiembrie 2018, ora 09:27
9375 citiri
Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! E-ul care vine la pachet cu maslinele, dar si cu ceaiul de la automat
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Oricat de mult ai vrea sa mananci sanatos, sunt sanse mici sa reusesti. Mai tot ce cumparam are un continut mai mic sau mai mare de aditivi. Doar ca unii sunt inofensivi, dar altii sunt nu doar de evitat, ci chiar foarte periculosi. O cercetare recenta avertizeaza ca un sfert dintre aditivii alimentari autorizati pentru a fi folositi in Europa fac parte din ultima categorie, mai mult decat se stia pana acum.

Din aceasta categorie face parte si E212 sau benzoatul de potasiu, care e folosit in calitate de conservant impotriva drojdiilor si mucegaiurilor, in produsele acide. Nu este prea eficient impotriva bacteriilor si complet ineficient in produse cu pH mai mare de 5 (usor acide sau neutre) . Dozele prea mari confera un gust acru exagerat. Daca nu ai citit eticheta produsului, acest amanunt ar trebui sa iti dea de gandit.

Benzoatii, in general, asa cum este si cel de fata, se mai utilizeaza si in combinatie cu sorbatii in produse precum bauturile aromate nealcoolice (racoritoare), bauturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse conservate din fructe si legume, gemuri si jeleuri cu continut scazut de zahar.

Se gasesc, de asemenea, in masline si produse pe baza de masline, produse din peste, crustacee, creveti, moluste, sosuri emulsionate si neemulsionate, condimente, mirodenii, mustar, salate preparate, deserturi pe baza de produse lactate netratate termic, la conservarea oualor in stare lichida, in alimente dietetice, suplimente alimentare lichide si guma de mestecat.

Se gaseste inclusiv in apa de gura bazata pe alcool. Prin urmare, o varietate mare de produse, asa ca probabilitatea de a-l consuma este foarte mare. Mai mult, pentru ca doza zilnica admisa pentru consum este de pana la 5 mg/kg corp, nu e foarte greu sa facem abuz.

Ficatul si rinichii pot fi afectati

Cu ce urmari? La unele persoane mai sensibile, benzoatii, dar si acidul benzoic pot sa produca reactii alergice. La astmatici se accentueaza simptomele caracteristice.

Dozele mari si consumul indelungat pot produce iritatie gastrica, anorexie, voma, afectarea ficatului si a rinichilor.

In combinatie cu colorantii alimentari azoici, E212 favorizeaza hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD) . E212 este un aditiv alimentar care nu e permis in produsele destinate sugarilor si copiilor mici, dar ce copil nu mananca masline, de exemplu?

Potential cancerigen

Si, poate cel mai important, in combinatie cu acidul ascorbic (vitamina C, E300), benzoatul de sodiu (E211) si benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, un cunoscut cancerigen. Factori ca temperaturile ridicate, lumina, si timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului.

Citeste si Tu stii ce mananci? Stii ce reprezinta E-urile de pe etichete? Iata un E pe care posibil il consumi zi de zi si care e potential cancerigen

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#E212, #aditivi alimentari periculosi, #Euri cancerigene, #Euri periculoase, #Tu stii ce mananci , #consumatori