Ziare.com
Tu stii ce mananci
Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! E-ul cu potential cancerigen, pe care il gasesti in branza, peste sau carne
Campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre

Te feresti de dulciuri, sucuri, bauturi carbogazoase, incerci sa mananci cat mai "curat" si tot nu ai cum sa scapi de E-uri. Chiar si daca ai manca doar branza, peste si carne, realitatea e ca tot ai ingera destule E-uri.

Un E destul de prezent in tipurile de alimente enumerate, unele de baza, e E252 sau nitratul de potasiu. Aditiv alimentar din categoria conservantilor, produs prin procedee chimice din azotatul de potasiu sau extras din zacaminte naturale, acesta este o pulbere de culoare alba, care se foloseste pentru a preveni decolorarea produselor.

Pericolele reprezentate de E252 sau nitratul de potasiu

Nitratii, desi inofensivi, se transforma in stomac in nitriti, in prezenta proteinelor. Ulterior, nitritii devin nitrozamine, care sunt substante cu potential cancerigen.

In plus, reactioneaza cu hemoglobina, pe care o distrug. Mai ales hemoglobina copiilor este mai sensibila la nitriti, motiv pentru care cei mici nu ar trebui sa consume produse care contin acest aditiv.

Si, totusi, copiii mananca atat branza, cat si carne. Iar pe multe dintre produse nu se precizeaza cat aditiv a fost folosit, asa ca unui parinte i-ar fi imposibil sa socoteasca daca se depaseste doza zilnica permisa - 3,7 mg/kg corp.

Apoi, nitritii alcatuiesc cu hemoglobina compusi stabili, adica methemoglobina, care reduce capacitatea de transportare a oxigenului, ducand la hipoxie celulara, cefalee, cianoze. Ca si simptome mai da hipertensiune, alergii, urticarie, afectiuni ale glandei tiroide.

Produsele in care se gaseste aditivul

Concret, E252 se gaseste in carne conservata prin uscare, sarare sau afumare, la unele branzeturi (tare, semitare, semimoale) sau inlocuitori de branza pe baza de produse lactate, cat si la hering marinat si sprot.

Acest E este interzis a fi folosit in produsele destinate sugarilor si copiilor mici.

Citeste si Tu stii ce mananci? Stii ce reprezinta E-urile de pe etichete? Iata un E pe care posibil il consumi zi de zi si care e potential cancerigen

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!
Articol citit de 5526 ori
Ti-a placut articolul?
Tweet
Citeste mai multe despre E252 nitrat de potasiu efecte E uri cancerigene Euri periculoase aditivi alimentari periculosi Tu stii ce mananci
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor