Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! Fugi de zahar, dar probabil consumi acest E!

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 07:37
5333 citiri
Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! Fugi de zahar, dar probabil consumi acest E!
Foto: Arhiva Pixabay

In incercarea de a manca mai sanatos, de a nu ne ingrasa, multi fugim de zahar. E insa discutabil ce punem in loc.

Daca intr-o cafea sau intr-un ceai tu esti cel care decide ce pui pentru a-l indulci, exista destule alimente gata indulcite, unde nu mai detinem niciun control. Iar cel putin unul dintre E-urile folosite face parte din categoria aditivilor periculosi.

E952 sau acidul ciclamic

E952 sau acidul ciclamic se poate gasi intr-o sumedenie de alimente care contin indulcitor, de la bauturi aromate alcoolice sau nealcoolice, preparate dietetice din legume si fructe, produse de cofetarie fara adaos de zahar, pe baza de cacao, fructe sau amidon, pana la produse fine de panificatie, produse dietetice din fructe conservate, gemuri, jeleuri si marmelade, cat si guma de mestecat.

Prin urmare, o paleta foarte diversa de alimente.

Ciclamatul de sodiu este un indulcitor artificial, de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata.

Acidul ciclamic si sarurile sale de sodiu si de calciu sunt compusi chimici a caror capacitate de indulcire este relativ slaba, comparativ cu alti indulcitori sintetici. Tocmai de aceea, se folosesc, in general, in combinatie cu zaharina, in proportie de 10:1. Se obtine astfel un gust mai apropiat de cel al zaharului si o mai mare capacitate de indulcire.

Ciclamatii sunt stabili la temperaturi inalte, nu contin calorii si nu duc la formarea cariilor, asa cum se intampla in urma consumului de zahar.

Cancerul, principala temere. In experimentele pe animale a aparut

Problema cu acest aditiv, unul controversat si descoperit din intamplare in 1937, este ca a fost utilizat in SUA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis.

Interzis este si in Marea Britanie. Studiile pe animale au aratat ca produce cancer si afecteaza glandele genitale masculine (testiculele), atrofiindu-le. Aceste efecte nu sunt directe, aditivul amplificand potenta altor substante cancerigene.

Astfel de studii au avut loc si se desfasoara in continuare, deoarece datele obtinute pana acum nu sunt considerate concludente.

Totusi, pe baza acestora, doza zilnica s-a redus mereu, pentru a se evita la om efectele observate la animalele de laborator.

In prezent, doza maxima admisa este de numai 7 mg/kg corp. E insa usor de depasit, mai ales daca se consuma dropsuri pentru improspatarea respiratiei.

Alte efecte secundare

Alte efecte secundare care pot aparea sunt oboseala, ametelile, halucinatiile, iritabilitatea, durerile de cap, palpitatiile, anxietatea, durerile articulare, spasmele musculare, pierderea memoriei.

Acest aditiv nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

Citeste si Tu stii ce mananci? Stii ce reprezinta E-urile de pe etichete? Iata un E pe care posibil il consumi zi de zi si care e potential cancerigen, dar si Tu stii ce mananci? Citeste pe eticheta! E-ul care poate fi gasit in orice aliment nu e deloc inofensiv

Articolul face parte din Campania Ziare.com Tu stii ce mananci? - o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre. De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc) care ne-ar putea afecta sanatatea? Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii. Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com. Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Citeste si Tu stii ce mananci? Stii ce reprezinta E-urile de pe etichete? Iata un E pe care posibil il consumi zi de zi si care e potential cancerigen

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#E952, #acid ciclamic, #Euri periculoase, #aditivi cancer, #Euri cancer, #Tu stii ce mananci , #consumatori