Coplata: Loveste in saraci, nu ajuta sistemul medical

Vineri, 22 Martie 2013, ora 07:31
4838 citiri
Coplata: Loveste in saraci, nu ajuta sistemul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat, joi, ca Guvernul a adoptat hotararea prin care se instituie coplata. Aceasta masura va ajuta la finantarea din sistemul sanitar, insa aportul va fi unul modic, conform analistilor.

Oficialul a explicat ca taxa va fi intre 5 si 10 lei si se va achita o singura data, la externare, indiferent de numarul zilelor petrecute in spital.

Ministrul a precizat ca bolnavii cronici care sunt inclusi in programele nationale de sanatate si care se interneaza periodic, dar si toate internarile de urgenta, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale sunt scutite de coplata.

"E destul de greu de precizat ce impact va avea pentru ca foarte probabil va determina schimbarea comportamentului celor implicati, atat a pacientilor, cat si a medicilor. De exemplu, daca o parte importanta din internari se va face pe sistem de urgenta, atunci rezultatul financiar va fi mult diminuat. In principiu, cred ca trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca bugetul asigurarilor de sanatate este puternic dezechilibrat, asa ca vor trebui sa fie aplicate niste masuri care sa duca la cresterea veniturilor si la reducerea cheltuielilor", a explicat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

El a avertizat ca, indiferent de ce masuri se vor lua, tot vor exista oameni nemultumiti, dand exemplul optimizarii retelei teritoriale de spitale de anul trecut, care a dus la inchiderea unor unitati.

"E clar ca sistemul de coplata va avea ca rezultat intr-o anumita masura si reducerea unor abuzuri care erau facute, se stie ca erau internati unii oameni pe perioade mari de timp doar ca sa nu stea acasa.

Trebuie corectate, insa vor exista si oameni care in mod legitim ar avea nevoie de asistenta si internare, dar nu o vor mai cere, avand in vedere ca trebuie sa plateasca ceva din buzunar. Mai ales la tara, situatia e foarte grea, sunt oameni pentru care si 10 lei conteaza, iar pentru ei va fi o lovitura", a punctat Aurelian Dochia.

Analistul Ilie Serbanescu aprecieaza ca masura coplatii va aduce o contributie la finantarea sistemului medical, insa aceasta va fi una modica.

"Insa adevarata problema de fond este ca trebuie sa stabilim daca e un sistem bugetar si atunci putem lua contributia la sanatate in mod obligatoriu prin impozit, dar in cazul asta nu are ce sa caute sistemul privat ca destinatar al banilor, sau facem un sistem de asigurari de sanatate, in care fiecare e liber sa contribuie sau nu", a opinat analistul, pentru Ziare.com.

Coplata, discutata cu delegatia FMI

Coplata trebuia sa intre in vigoare la 1 martie 2013. Guvernul a amanat, insa, acest termen, intrucat legea bugetului de stat nu a fost aprobata in timp util, adica pana la 31 decembrie 2012.

Masura a fost convenita cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), de la finalul lunii ianuarie.

"Ideea este sa avem o coplata modesta, simplu de aplicat pentru serviciile medicale. Reactia mea ar fi ca nivelul acesteia ar putea fi de 10 lei pe zi, dar autoritatile trebuie sa hotarasca. Daca este mica, coplata nu va avea nicio semnificatie, nu va avea niciun efect. Introducerea sistemului de coplata este o idee buna, pacientii trebuie sa aiba alternative", a spus atunci Erik de Vrijer, seful misiunii.

Ulterior, premierul Victor Ponta a dat lamuriri, precizand ca se va plati o singura data, la externare.

Discutii intre FMI si Guvern pe aceasta tema au avut loc si in august 2012, cand ministru al Sanatatii era Vasile Cepoi. Insa, atunci, o decizie in acest sens a fost amanata.

Anterior, in 2010, Attila Cseke trebuia sa implementeze masura, dar s-a blocat de faptul ca o serie de prevederi puneau presiune asupra bugetului.

Audieri la parchet în dosarul bătăii din Parlament, când Dan Vîlceanu l-a mușcat de nas pe Florin Roman VIDEO
Audieri la parchet în dosarul bătăii din Parlament, când Dan Vîlceanu l-a mușcat de nas pe Florin Roman VIDEO
Procurorii fac audieri miercuri, 15 ianuarie, în dosarul de ultraj, purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice, legat de bătaia din Parlament din luna mai 2024, când doi...
Ministrul Finanţelor, mesaj ironic la adresa premierului. "Nu îmi place întrebarea cu dacă răspund cu funcţia, nici cu tatuajul, nu sunt abordări care să mă caracterizeze"
Ministrul Finanţelor, mesaj ironic la adresa premierului. "Nu îmi place întrebarea cu dacă răspund cu funcţia, nici cu tatuajul, nu sunt abordări care să mă caracterizeze"
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că evită să afirme dacă îşi va asuma răspunderea cu funcţia în cazul unei eventuale majorări a taxelor şi impozitelor în acest an. De...
#efecte introducere coplata, #introducere coplata aprilie, #introducere coplata , #coplata
  1. Rusia va furniza gaz pentru Transnistria, susține liderul de la Tiraspol după o vizită la Moscova
  2. Bătrână de 83 de ani, umilită la o policlinică. A așteptat 5 ore pentru a fi văzută de medic: "Suntem cel puțin idioți că acceptăm să fim umiliți"
  3. Steagul propagandei militare și invaziei rusești din Ucraina, la mitingul AUR din Piața Universității. Ce reprezintă drapelul care poate fi găsit și pe OLX
  4. Istoria comunismului - materie Obligatorie
  5. Zelenski nu vrea să trimită tinerii la moarte. „Prioritatea Ucrainei rămâne echiparea armatei, nu reducerea vârstei de recrutare“
  6. Presa din Ungaria, reacție la proiectul reorganizării administrative și teritoriale din România: "Afectează negativ maghiarii din Transilvania"
  7. Crimă teribilă la Câmpina. Și-a ucis concubina cu 26 de lovituri de cuțit de "mare intensitate"
  8. Germania trage în jos Uniunea Europeană. Cea mai mare economie din UE a scăzut pentru al doilea an consecutiv. Semn prost cu o lună înainte de alegerile cruciale
  9. Ion Iliescu este audiat acasă de procurori în dosarul Mineriadei din 1990, fiind inculpat pentru infracţiuni contra umanităţii
  10. România a depășit Serbia la numărul de kilometri de autostradă și drum expres. Următorul pas este Ungaria