Ziare.com

De la 1 aprilie, platim pentru orice internare in spital

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:00

   

De la 1 aprilie, platim pentru orice internare in spital
Romanii vor plati pentru orice internare incepand de luni, 1 aprilie, data la care intra in vigoare noul contract-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014.

Ministrul Sanatatii a anuntat in urma cu zece zile ca valoarea exacta a coplatii va fi stabilita de consiliul de administratie al fiecarui spital, dar a precizat ca suma minima este de 5 lei, iar cea maxima de 10 lei.

Potrivit noului contract cadru, bolnavii cronici care sunt inclusi in programele nationale de sanatate si care se interneaza periodic si internarile de urgenta sunt scutite de aceasta coplata.

De asemenea, exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale.

Spitalele private vor plati pentru pacientii transferati la spitalele de stat

Cine va fi scutit de coplata

Medicul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat, duminica, la Romania TV, ca nu toti pacientii spitalelor vor trebui sa plateasca sumele cuprinse intre 5 si 10 lei la iesirea din spital.

"Coplata este simbolica, este mai mult un mecanism de reglare si control decat de a aduce bani in plus si motivul principal este sa fie evitate toate internarile si toate chestiile fictive pe care le gaseam in spitale. Sunt scutite de coplata persoanele din anumite categorii, care nu vor plati nici macar suma simbolica", a explicat Raed Arafat.

Scutiti de la coplata vor fi minorii, majorii cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi sau absolventi de liceu (pana la inceperea anului universitar), ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, tinerii cu varste de pana la 26 de ani proveniti din sistemul de protectie a copilului care nu realizeaza venituri din munca sau nu beneficiaza de ajutor social, persoanele persecutate politic in perioada comunismului, veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi, revolutionarii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, femeile insarcinate si lauzele fara venit sau cu venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.

Persoanele scutite de coplata trebuie sa faca dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente precum si cu documente sau declaratii pe propria raspundere privind veniturile foarte mici realizate sau faptul ca nu realizeaza venituri.

Ce alte modificari aduce noul contract cadru

Tot noul contract-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 prevede ca spitalele private sa achite facturile pacientilor care au complicatii si care sunt transferati la unitati de stat.

De asemenea, de la 1 aprilie spitalele private vor fi finantate de la bugetul asigurarilor de sanatate in limita a cinci procente din numarul total de paturi din judetul respectiv.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6227 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In Romania asigurarea medicala este o minciuna crasa

De fapt, toate asigurarile ce se fac in tara asta, sant bascalie, masini de luat bani de la populatie, fara a se justifica in vreun mod. Cu alte cuvinte, hotie cu acte in regula. De ce nu ar lua exemplu de la alte tari, nu inteleg, insa, cert este ca romanii sant inselati grosolan, cu acordul guvernelor. Am zis.

 

Gluma de prost gust,gluma balcanica..

A cere unui pacient sa plateasca intre 5 si 10 lei pentru spitalizare este ceva care nu-si are rostul economic decat daca ingrijirile medicale din Romania valoreaza cat un kokat degerat. O bere la restaurant costa 6 lei in Romania (cel putin atat costa in 2011 cand am fost eu in tzara),deci ceea ce pacientul plateste la iesirea din spital este pretul unei beri la rece pentru portarul spitalului. Pe de alta parte cand un medic primar castiga 1500 de lei pe luna iar un procuror 8000, ceva nu e in regula,traitzi intr-o tzara de bolunzi mai frate !

Medicii trebuie reprimati.

Dar ce parere aveti de pensia de 24.000 ron/luna a unui fost judecator de pe vremea lui ceausescu? Dintre cei care condamnau la ani grei de puscarie romanii pentru ca-si taiau propria *** sau faceau intrerupere de sarcina.

Bravoooo USL ,bravooo Nicolescu

Cata mizerie ,cata golanie si cata minciuna in aceasta alianta usl.Ma bucur,ardetii pe fraieri care au pus botul la povestile voastre de dragoste din campania electorala

Coplata nu este obligatorie.

Putem muri acasa.

 

MINCIUNI

se platea si pana acum, o taxa la intenare.Unele spitale percepeau 5 lei, altele 15 lei si poate si 25 lei.Acum se pare ca s-a legiferat plata!
Mai grav este altceva in Romania: se pun tot felul de biruri insa nimeni nu vrea sa comunice cat reprezinta banii adunati -in oala colectiva a MF-pentru sanate.Sa nu uitam ca aici ar trebui sa intre si banii din taxa pe viciu (tutun, alcool etc)si cati merg in sanatate!

 

SCUTIREA DE COPLATA

SCUTIREA DE COPLATA nu se respecta , am fost la policlinica masina de paine si mi-au luat banii de coplata desi sunt scutita , ba mi-au spus ca numai fraierii respecta legile, unde sa-i reclam pe nesimtiti astia ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor