De la 1 aprilie, platim pentru orice internare in spital

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:00
6944 citiri
De la 1 aprilie, platim pentru orice internare in spital

Romanii vor plati pentru orice internare incepand de luni, 1 aprilie, data la care intra in vigoare noul contract-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014.

Ministrul Sanatatii a anuntat in urma cu zece zile ca valoarea exacta a coplatii va fi stabilita de consiliul de administratie al fiecarui spital, dar a precizat ca suma minima este de 5 lei, iar cea maxima de 10 lei.

Potrivit noului contract cadru, bolnavii cronici care sunt inclusi in programele nationale de sanatate si care se interneaza periodic si internarile de urgenta sunt scutite de aceasta coplata.

De asemenea, exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale.

Spitalele private vor plati pentru pacientii transferati la spitalele de stat

Cine va fi scutit de coplata

Medicul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat, duminica, la Romania TV, ca nu toti pacientii spitalelor vor trebui sa plateasca sumele cuprinse intre 5 si 10 lei la iesirea din spital.

"Coplata este simbolica, este mai mult un mecanism de reglare si control decat de a aduce bani in plus si motivul principal este sa fie evitate toate internarile si toate chestiile fictive pe care le gaseam in spitale. Sunt scutite de coplata persoanele din anumite categorii, care nu vor plati nici macar suma simbolica", a explicat Raed Arafat.

Scutiti de la coplata vor fi minorii, majorii cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi sau absolventi de liceu (pana la inceperea anului universitar), ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, tinerii cu varste de pana la 26 de ani proveniti din sistemul de protectie a copilului care nu realizeaza venituri din munca sau nu beneficiaza de ajutor social, persoanele persecutate politic in perioada comunismului, veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi, revolutionarii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, femeile insarcinate si lauzele fara venit sau cu venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.

Persoanele scutite de coplata trebuie sa faca dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente precum si cu documente sau declaratii pe propria raspundere privind veniturile foarte mici realizate sau faptul ca nu realizeaza venituri.

Ce alte modificari aduce noul contract cadru

Tot noul contract-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 prevede ca spitalele private sa achite facturile pacientilor care au complicatii si care sunt transferati la unitati de stat.

De asemenea, de la 1 aprilie spitalele private vor fi finantate de la bugetul asigurarilor de sanatate in limita a cinci procente din numarul total de paturi din judetul respectiv.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#coplata obligatorie 1 aprlie, #coplata scutiri, #coplata romani spital, #romani sistem coplata, #coplata spitale aprilie , #coplata