Ziare.com

Guvernul a introdus coplata: Pacientii platesc din aprilie o taxa pentru spitalizare - surse

Joi, 21 Martie 2013, ora 10:00

   

Guvernul a introdus coplata: Pacientii platesc din aprilie o taxa pentru spitalizare - surse
Pacientii vor plati, incepand cu luna aprilie a acestui an, o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta, introducerea taxei fiind aprobata prin hotarare de guvern, au declarat surse oficiale.

Taxa va fi platita o singura data, la momentul externarii din spital.

Coplata a fost introdusa in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, document aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Conform proiectului prezentat public in luna ianuarie de Ministerul Sanatatii, pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, medicii de familie vor primi 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

La acel moment, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ca nu este vorba sa se plateasca 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plata, cuprinsa intre minimum 5 lei si maximum 10 lei, care se va achita in ziua in care pacientul se externeaza.

Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ.

Exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani) si pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta.

Categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si cu documente si, dupa caz, declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc si conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1281 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu-i destul ca trebuie sa le dai bani medicilor?

Mai dai bani si la stat sa aibe USL-istii bani de pradat. Socotiti cate taxe trebuie sa plateasca pacientul roman daca se imbolnaveste.

 

Co plata

Cotizezi 25 de ani la sanatate obligatoriu, si ai norocul sa nu imbolnavesti in acesti ani, cand ajungi la o operatie nimeni nu se uita la tine pana nu cotizezi din cont ca buzunarul nu mai ajunge. La stat o operatie simpla te nenoroceste un an de zile. Dupa spitalele construite(pe hartie) in cealalta legislatura a ministrului Nicolaescu acum ca avem conditiile create putem platii coplata. Vai de capul nostru.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor