Ministerul Sanatatii sustine ca nu vrea sa reintroduca coplata. Ce ar vrea, de fapt, sa faca prin OUG UPDATE

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 15:47
7452 citiri
Ministerul Sanatatii sustine ca nu vrea sa reintroduca coplata. Ce ar vrea, de fapt, sa faca prin OUG UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii a negat, joi, ca ar viza reintroducerea coplatii pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare de stat, dupa ce presa a scris despre proiectul de OUG pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii.

"Ministerul Sanatatii nu intentioneaza sa introduca coplata pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare de stat. Proiectul pus in dezbatere publica urmareste o abordare legislativa unitara, care este necesara pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate in sistemul public de asigurari sociale de sanatate sa beneficieze de servicii medicale la furnizorii privati aflati in contract cu CNAS, cu plata de catre asigurat numai a diferentei dintre tariful furnizorului privat si cel suportat de CNAS, cu informarea si acordul in prealabil al acestuia", mentioneaza MS.

Si Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) sustine ca termenul de coplata folosit pentru a defini contributia personala este unul nepotrivit, fiind vorba despre doua situatii distincte.

"Coplata este legiferata si se aplica potrivit normelor actuale. In acest moment discutam despre contributie personala ca aport absolut necesar pentru o functionare optima a sistemului medical, in beneficiul pacientilor", spun reprezentantii PALMED:

Totodata, PALMED arata ca saluta initiativa Ministerului Sanatatii de a introduce in Legea Sanatatii termenul de contributie personala.

Ce spune, insa, proiectul

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, prin modificarile propuse prin acest proiect se creeaza cadrul legal astfel incat sa se asigure contributia personala a pacientilor in vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, in special pentru segmentul spitalizarii continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic.

"Avand in vedere ca statul are, pe de o parte, obligatia de asigurare a sanatatii publice, prin accesul populatiei la servicii medicale, si, pe de alta parte, obligatia de a asigura utilizarea eficienta a fondurilor alocate acestui scop, astfel incat sa fie atins potentialul maxim al sistemului public de sanatate din Romania,

intrucat neadoptarea de masuri ar avea impact direct asupra sanatatii publice si ar conduce la afectarea intereselor cetatenilor in considerarea faptului ca se impune crearea cadrului legal astfel incat sa fie identificate parghiile necesare acoperirii costurilor reale ale servciilor medicale, in special pentru segmentul spitalizarii continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic,

intrucat neadoptarea de masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste o functionare optima a intregii activitati medicale, cu consecinte serioase in ceea ce priveste utilizarea eficienta a fondurilor publice si furnizarea unei asistente medicale de calitate pacientilor,

in considerarea faptului ca statul are obligatia respectarii Constitutiei, ca si garant al dreptului la ocrotirea sanatatii si trebuie, prin Ministerul Sanatatii, sa ia masuri pentru ocrotirea sanatatii publice,

avand in vedere ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata", se arata in proiectul de OUG.

Potrivit sursei citate, Legea ar urma sa fie modificata astfel:

"1. La articolul 230 alineatul (2), lit. e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

e) sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de contractul-cadru, cu exceptia contributiei personale pe care acestia o platesc direct furnizorului de servicii medicale;

3. La articolul 237 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Serviciile medicale curative ale caror costuri sunt suportate din fond si care pot atrage contributia personala a pacientului sunt:".

Portalul de informatii dedicat pacientilor Info-pacienti.ro atrage atentia, insa, ca textul ordonantei nu este unul clar.

"Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului care propune modificarea Legii 96/2006 a reformei in sistemului sanitar in sensul reintroducerii coplatii. Textul nu este insa clar si lasa si impresia de a nu fi finalizat, ultima fraza care trebuia sa enumere lista serviciilor medicale, la care se poate adauga contributia personala a pacientului este terminata cu doua puncte inainte de semnatura primului-ministru", evidentiaza cei de la Info-pacienti.ro.

"Textul care aduce modificarea art. 230 din legea 95/2006: 'sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de contractul-cadru, cu exceptia contributiei personale pe care acestia o platesc direct furnizorului de servicii medicale'.

Urmatorul paragraf ar trebui sa clarifice care sunt serviciile medicale la care se poate adauga contributia personala a pacientului, insa lista nu este publicata", mai noteaza portalul.

Coplata serviciilor medicale din spitale a mai fost introdusa in anul 2013, in mandatul ministrului Sanatatii de la acea vreme, Eugen Nicolaescu.

Atunci, pacientii plateau o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta.

Jurnalistă BBC: "Nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti, în afara echipei lui Georgescu, care să recunoască că l-a votat"
Jurnalistă BBC: "Nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti, în afara echipei lui Georgescu, care să recunoască că l-a votat"
Rusia jubilează că este văzută atât de puternică încât poate destabiliza alegerile din România, iar până la reluarea alegerilor în primăvară se pot întâmpla multe, notează...
Trump Jr și Andrew Tate, de partea lui Călin Georgescu. Un propagandist american, plătit de Rusia, cere Armatei să preia puterea în România
Trump Jr și Andrew Tate, de partea lui Călin Georgescu. Un propagandist american, plătit de Rusia, cere Armatei să preia puterea în România
Anularea alegerilor prezidențiale a provocat un val de reacții, atât de sprijin pentru România, cât și de criticare și contestare a hotărârii. Curtea Constituţională a decis vineri...
#OUG coplata servicii medicale , #coplata
  1. Un tânăr ucrainean a căzut într-o râpă în Munții Maramureșului. Salvamontiștii care l-au scos de acolo au spus că pisica lui l-a ținut în viață
  2. Comisarul european al Apărării: "Văd necesitatea de a se cheltui mai mult pe apărare, nu din cauza lui Trump, ci din cauza lui Putin"
  3. Serviciile secrete ale lui Viktor Orban ar fi spionat funcționari UE. Reacția oficialilor din Ungaria
  4. Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
  5. Noua armă secretă a lui Putin, ce poate arunca lumea în haos. Statele Unite o urmăresc în fiecare minut VIDEO
  6. Ce prime mai iau angajații români de sărbători. Cine poate primi 3.000 de lei sau chiar mai mult. „O tradiție bine înrădăcinată”
  7. Lipsa unei vitamine produce demență: Poți evita să te îmbolnăvești, dacă faci un lucru simplu
  8. Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est
  9. Elon Musk agită apele în Marea Britanie. Cel mai bogat om din lume respinge zvonurile că va face o donație uriașă pentru populistul Nigel Farage
  10. Putin dă Belarusului mult lăudatele rachete hipersonice Oreșnik, iar Lukașenko va stabili „țintele”