Ziare.com

Ministerul Sanatatii sustine ca nu vrea sa reintroduca coplata. Ce ar vrea, de fapt, sa faca prin OUG UPDATE

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 15:47

   

Ministerul Sanatatii sustine ca nu vrea sa reintroduca coplata. Ce ar vrea, de fapt, sa faca prin OUG UPDATE
Ministerul Sanatatii a negat, joi, ca ar viza reintroducerea coplatii pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare de stat, dupa ce presa a scris despre proiectul de OUG pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii.

"Ministerul Sanatatii nu intentioneaza sa introduca coplata pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare de stat. Proiectul pus in dezbatere publica urmareste o abordare legislativa unitara, care este necesara pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate in sistemul public de asigurari sociale de sanatate sa beneficieze de servicii medicale la furnizorii privati aflati in contract cu CNAS, cu plata de catre asigurat numai a diferentei dintre tariful furnizorului privat si cel suportat de CNAS, cu informarea si acordul in prealabil al acestuia", mentioneaza MS.

Si Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) sustine ca termenul de coplata folosit pentru a defini contributia personala este unul nepotrivit, fiind vorba despre doua situatii distincte.

"Coplata este legiferata si se aplica potrivit normelor actuale. In acest moment discutam despre contributie personala ca aport absolut necesar pentru o functionare optima a sistemului medical, in beneficiul pacientilor", spun reprezentantii PALMED:

Totodata, PALMED arata ca saluta initiativa Ministerului Sanatatii de a introduce in Legea Sanatatii termenul de contributie personala.

Ce spune, insa, proiectul

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, prin modificarile propuse prin acest proiect se creeaza cadrul legal astfel incat sa se asigure contributia personala a pacientilor in vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, in special pentru segmentul spitalizarii continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic.

"Avand in vedere ca statul are, pe de o parte, obligatia de asigurare a sanatatii publice, prin accesul populatiei la servicii medicale, si, pe de alta parte, obligatia de a asigura utilizarea eficienta a fondurilor alocate acestui scop, astfel incat sa fie atins potentialul maxim al sistemului public de sanatate din Romania,

intrucat neadoptarea de masuri ar avea impact direct asupra sanatatii publice si ar conduce la afectarea intereselor cetatenilor in considerarea faptului ca se impune crearea cadrului legal astfel incat sa fie identificate parghiile necesare acoperirii costurilor reale ale servciilor medicale, in special pentru segmentul spitalizarii continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic,

intrucat neadoptarea de masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste o functionare optima a intregii activitati medicale, cu consecinte serioase in ceea ce priveste utilizarea eficienta a fondurilor publice si furnizarea unei asistente medicale de calitate pacientilor,

in considerarea faptului ca statul are obligatia respectarii Constitutiei, ca si garant al dreptului la ocrotirea sanatatii si trebuie, prin Ministerul Sanatatii, sa ia masuri pentru ocrotirea sanatatii publice,

avand in vedere ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata", se arata in proiectul de OUG.

Potrivit sursei citate, Legea ar urma sa fie modificata astfel:

"1. La articolul 230 alineatul (2), lit. e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
e) sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de contractul-cadru, cu exceptia contributiei personale pe care acestia o platesc direct furnizorului de servicii medicale;

3. La articolul 237 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Serviciile medicale curative ale caror costuri sunt suportate din fond si care pot atrage contributia personala a pacientului sunt:".

Portalul de informatii dedicat pacientilor Info-pacienti.ro atrage atentia, insa, ca textul ordonantei nu este unul clar.

"Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului care propune modificarea Legii 96/2006 a reformei in sistemului sanitar in sensul reintroducerii coplatii. Textul nu este insa clar si lasa si impresia de a nu fi finalizat, ultima fraza care trebuia sa enumere lista serviciilor medicale, la care se poate adauga contributia personala a pacientului este terminata cu doua puncte inainte de semnatura primului-ministru", evidentiaza cei de la Info-pacienti.ro.

"Textul care aduce modificarea art. 230 din legea 95/2006: 'sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de contractul-cadru, cu exceptia contributiei personale pe care acestia o platesc direct furnizorului de servicii medicale'.

Urmatorul paragraf ar trebui sa clarifice care sunt serviciile medicale la care se poate adauga contributia personala a pacientului, insa lista nu este publicata", mai noteaza portalul.

Coplata serviciilor medicale din spitale a mai fost introdusa in anul 2013, in mandatul ministrului Sanatatii de la acea vreme, Eugen Nicolaescu.

Atunci, pacientii plateau o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre OUG coplata servicii medicale
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6472 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E clar totul se face pentru cetatean si sanatatea lui,...

...inclusiv faptul ca-l pui sa scoata bani din buzunar!
Eheiii, vad ca si cu imprumuturile alea de miliarde nu fac fatza, iar de pensiile speciale nu vor sa se atinga!
Hai dom'le ca astia-s socialisti, preocupați doar de bunastarea boborului: d-aia nu vor sa intre in puscarie, ca daca se-ntampla asta, cine mai are grija de bobor?

 

In mod normal

coplata nu ar trebui sa fie necesara. Doar din contributiile angajatilor (pentru sanatate) ar trebui sa se stranga cel pe la 18 mld lei, adica mult peste bugetul acestui minister.
problema este ca aceste contributii pentru sanatate au intrat intr-o galeata comuna odata cu mutarea contributiilor catre salariat... adica s-au diluat...

 

Iar OUG? M-am saturat de atatea urgente?

Nimic nu este urgesnt daca se guverneaza profesional, cu actiuni anticipative, propuse de specialisti, dezbatute public si aplicate cu mult timp dupa legiferare. Asa se fac lucrurile bune, nu pe graba si pe genunchi si cu dedicatie pentru un potentat sau doi, ca apoi sa fie schimbata legea care a facut mai mult rau decat bine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor