Ne vom trata mai ieftin la clinici private? Ce presupune noua "coplata" propusa de Ministerul Sanatatii

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:44
7120 citiri
Ne vom trata mai ieftin la clinici private? Ce presupune noua "coplata" propusa de Ministerul Sanatatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED saluta initiativa Ministerului Sanatatii de a introduce in Legea Sanatatii termenul de "contributie personala".

PALMED precizeaza, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, ca aceasta optiune are ca scop "acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale".

"Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED saluta initiativa Ministerului Sanatatii de a introduce in Legea Sanatatii termenul de contributie personala, optiune ce are drept scop, potrivit proiectului de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale, in special pentru segmentul spitalizarii continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriul paraclinic", transmite PALMED in document.

Cristian Hotoboc, presedintele organizatiei, arata ca termenul de "coplata", cum a fost prezentat de presa, este unul nepotrivit.

"Termenul de coplata folosit in ultimele doua zile pentru a defini contributia personala este unul nepotrivit, intrucat sunt doua situatii distincte. Coplata este legiferata si se aplica potrivit normelor actuale. In acest moment discutam despre contributie personala ca aport absolut necesar pentru o functionare optima a sistemului medical, in beneficiul pacientilor.

Subfinantarea si gestionarea ineficienta a banilor din sistemul medical sunt doua aspecte care genereaza o dezbatere continua cu privire la serviciile de sanatate. Apar si se dezvolta proceduri noi - investigatii, tratamente, medicamente etc. - si necesitatea de investitii este constanta daca vrem sa servim obiectivul enuntat - un act medical de calitate.

In acest context, presiunea pe buget este in crestere, iar solutiile nu doar ca sunt de dorit, ci este o nevoie urgenta de a fi identificate si aplicate", sustine Cristian Hotoboc, presedintele PALMED, citat in comunicat.

Sursa citata mai arata ca "este nevoie de o acoperire a costului real pentru actul medical. Acolo unde exista diferente intre costul decontat si cel real, ele pot ajunge pana la 70%".

"In sens strict, contributia personala este definita ca 'parte cu care contribuie cineva la o actiune sau la o cheltuiala comuna'. In practica, contributia personala vine sa acopere diferenta argumentata anterior, existenta sau viitoare, cu scopul cresterii beneficiilor primite.

In termeni specifici sectorului medical, contributia personala ar putea reprezenta o suma platita in mod direct pentru servicii medicale, tratament si medicatie. Pentru sumele astfel incasate, furnizorii de servicii medicale si medicamente elibereaza facturi. Beneficiile unei astfel de reglementari sunt pe termen mediu, dar mai ales pe termen lung, intr-un sistem care raspunde tot mai greu nevoilor pacietilor", argumenteaza PALMED.

Iata si explicatiile:

Din perspectiva sistemului public: Bugetul public de asigurari de sanatate ar putea fi degrevat de o parte a cheltuielilor pe care le are si le-ar avea pentru servicii in lipsa contributiei personale. Serviciile ar putea fi asigurate printr-un act medical de o calitate in crestere constanta in conditiile asumarii costului real al serviciului medical si ale reglementarii atragerii de fonduri.

Din perspectiva individuala: Asiguratii pot avea un stimulent financiar imediat (deductibilitate fiscala) pentru sumele suplimentare pe care sunt dispusi sa le plateasca pentru servicii de o calitate superioara.

Mai ieftin la privat

Astfel, pacientii vor plati mai putin pentru o operatie la un spital privat, in cazul in care se introduce "coplata la privat", a mai explicat Cristian Hotoboc pentru HotNews.ro.

De exemplu, o interventie chirurgicala simpla precum apendicita costa 6.000 de lei la un spital privat. La acest cost se adauga si 2-3 zile de spitalizare, care ajung la 1.000 - 1.500 lei/zi.

O parte din aceasta suma va fi acoperita (decontata) in premiera de Casa de Asigurari de Sanatate, potrivit sursei citate.

"Practic, Casa de Asigurari de Sanatate va acoperi suma pe care CNAS o deconteaza in prezent pentru respectiva operatie si zilele de spitalizare aferente intr-un spital de stat", explica presedintele PALMED, Cristian Hotoboc.

Daca va opta pentru a face respectiva operatie la privat, pacientul va mai plati doar diferenta dintre suma decontata de CNAS pentru operatie (cat costa la stat) si pretul de la clinica privata.

Amintim ca un proiect de OUG care introduce coplata serviciilor medicale a fost pus in dezbatere publica de Minsiterul Sanatatii, insa acesta nu specifica in mod clar ca este vorba despre introducerea coplatii la privat si a creat initial confuzie.

Iata aici detalii - Ministerul Sanatatii sustine ca nu vrea sa reintroduca coplata. Ce ar vrea, de fapt, sa faca prin OUG

Jurnalistă BBC: "Nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti, în afara echipei lui Georgescu, care să recunoască că l-a votat"
Jurnalistă BBC: "Nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti, în afara echipei lui Georgescu, care să recunoască că l-a votat"
Rusia jubilează că este văzută atât de puternică încât poate destabiliza alegerile din România, iar până la reluarea alegerilor în primăvară se pot întâmpla multe, notează...
Trump Jr și Andrew Tate, de partea lui Călin Georgescu. Un propagandist american, plătit de Rusia, cere Armatei să preia puterea în România
Trump Jr și Andrew Tate, de partea lui Călin Georgescu. Un propagandist american, plătit de Rusia, cere Armatei să preia puterea în România
Anularea alegerilor prezidențiale a provocat un val de reacții, atât de sprijin pentru România, cât și de criticare și contestare a hotărârii. Curtea Constituţională a decis vineri...
#coplata servicii medicale privat , #coplata
  1. Un tânăr ucrainean a căzut într-o râpă în Munții Maramureșului. Salvamontiștii care l-au scos de acolo au spus că pisica lui l-a ținut în viață
  2. Comisarul european al Apărării: "Văd necesitatea de a se cheltui mai mult pe apărare, nu din cauza lui Trump, ci din cauza lui Putin"
  3. Serviciile secrete ale lui Viktor Orban ar fi spionat funcționari UE. Reacția oficialilor din Ungaria
  4. Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
  5. Noua armă secretă a lui Putin, ce poate arunca lumea în haos. Statele Unite o urmăresc în fiecare minut VIDEO
  6. Ce prime mai iau angajații români de sărbători. Cine poate primi 3.000 de lei sau chiar mai mult. „O tradiție bine înrădăcinată”
  7. Lipsa unei vitamine produce demență: Poți evita să te îmbolnăvești, dacă faci un lucru simplu
  8. Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est
  9. Elon Musk agită apele în Marea Britanie. Cel mai bogat om din lume respinge zvonurile că va face o donație uriașă pentru populistul Nigel Farage
  10. Putin dă Belarusului mult lăudatele rachete hipersonice Oreșnik, iar Lukașenko va stabili „țintele”