Coplata in sistemul sanitar va aduce unele imbunatatiri in finantarea acestui domeniu. O spune vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, Mihai Tanasescu. El precizeaza ca acest model se aplica in mai toata lumea si ca ar trebui regandit contractul social pentru Europa.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi ca s-a aprobat hotararea de guvern privind coplata, incepand cu luna aprilie. Pacientii vor achita intre cinci si zece lei, o singura data la externare, indiferent de perioada spitalizarii, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii.
Mihai Tanasescu apreciaza introducerea coplatii: "Cred ca este in primul rand, daca vreti, o problema de finantare".
"Sigur, stim foarte bine ca sistemul sanitar are nevoie de o finantare mai mare. In al doilea rand, cred ca este o problema de mod in care individul se pune in fata unei situatii medicale sau nu. Cred ca in momentul in care cineva contribuie, se gandeste de doua ori daca trebuie sa se duca la doctor sau nu", a spus Tanasescu, la RFI Romania.
In opinia lui Mihai Tanasescu, "ceea ce astazi e putin sustenabil si o decelerare a cresterii populatiei poate sa conduca in urmatorii 15-20 de ani la o criza financiara puternica, cu niste efecte negative puternice asupra cresterii economice a tarilor din Uniunea Europeana".
Intrebat daca sistemul coplatii va rezolva problemele financiare din sectorul sanitar, Mihai Tanasescu a raspuns: "Nu stiu daca le va rezolva, dar cu certitudine vor fi niste imbunatatiri".
"Este un sistem care se aplica peste tot in aceasta Europa, in aceasta lume. Constientizarea individului ca trebuie sa participe cu o bucatica mica la un serviciu care este scump si un serviciu care este necesar, este cred foarte bine", a adaugat acesta.
Citeste mai multe despre Mihai Tanasescu la RFI: Coplata ii va face pe oameni sa se gandeasca de doua ori daca trebuie sa mearga la doctor, pe RFI Romania.