INSP avertizează că varianta Delta ar putea duce la un număr substanțial de decese și spitalizări. "Reimpunerea restricțiilor nu poate fi exclusă"

Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 19:02
2175 citiri
INSP avertizează că varianta Delta ar putea duce la un număr substanțial de decese și spitalizări. "Reimpunerea restricțiilor nu poate fi exclusă"
Rata mică a vaccinării ar putea provoca mai multe probleme, noteaza autoritățile FOTO Pixabay

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat un raport miercuri, 21 iulie, în care avertizează că varianta Delta a coronavirusului ar putea crea efecte grave în România, cu un număr foarte mare de decese și spitalizări. Totodată, INSP nu exclude posibilitatea reimpunerii restricțiilor.

Elaborat din 14 iulie cu informații centralizate până la data de 9 iulie, raportul, publicat astăzi, este primul document de acest gen făcut public de către INSP de la începutul pandemiei.

Autoritățile atrag atenția că, bazat pe prognoza europeană, la finalul lunii iulie s-ar putea înregistra între 20 - 200 de cazuri noi confirmat pe zi și notează că până în prezent acoperirea vaccinală nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă, iar în rândul celor mai vulnerabili, în media, s-au vaccinat 1 din 3 persoane.

Totodată, INSP notează că din cauza ratei mici de vaccinare, numărul de decese provocate de varianta Delta să fie mai mare spre deosebire de alte țări. „Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările”, mai notează autoritățile.

INSP mai subliniază că din cauza evoluției variantei Delta și a ratei de vaccinare, este necesar ca unele restricții precum obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate să rămână în vigoare și nu este exclus ca o serie de restricții mai dure să fie reimpuse.

„În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezintă abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național”, se mai arată în document.

Autoritățile prezintă și o estimare a ponderii populaționale cu un grad de protecție față de boala COVID-19, atât prin vaccinare cu cel puțin o doză, cât și prin trecerea prin boală.

„Estimarea numărului celor trecuți prin boală s-a bazat pe presupunerea că pentru fiecare persoană confirmată prin test diagnostic au fost alte 5 persoane nediagnosticate”, precizează INSP.

În cadrul acestei estimări se constată că în 25 județe peste 20% din persoane au un grad de imunitate, în 11 peste 40% din persoane au un grad de imunitate, în 3 județe peste 50% din persoane au un grad de imunitate, iar în 3 județe peste 60% au un grad de imunitate.

Evaluarea Situatiei Actuale...

Citește și:
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă...