Șeful Centrului pentru Inovație în Medicină: "Varianta Delta a suferit mutații unice. Vom asista în 2022 la o împărțire a teritoriului între diverse variante" INTERVIU

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 21:50
4901 citiri
Șeful Centrului pentru Inovație în Medicină: "Varianta Delta a suferit mutații unice. Vom asista în 2022 la o împărțire a teritoriului între diverse variante" INTERVIU
Marius Geantă este președintele Centrului pentru Inovație în Medicină FOTO Facebook/ Marius Geantă

Varianta Delta a coronavirusului este puternică și le-a înlocuit pe celelalte, astfel că ea reprezintă 99% din cazurile nou confirmate la nivel global. Cel mai probabil, varianta Delta va suferi mutații, atrage atenția medicul Marius Geantă, șeful Centrului pentru Inovație în Medicină într-un interviu acordat Ziare.com.

"Scenariul de coșmar ar fi acela în care vom avea, la un moment dat, o variantă care se va transmite cel puțin la fel de repede ca Delta, dar prin mutațiile suferite va determina îmbolnăviri mai grave, eventual la copii, și nici vaccinurile nu se vor mai dovedi eficiente", a punctat specialistul.

Ziare.com: Care sunt explicațiile pentru care varianta Delta a înlocuit celelalte variante ale coronavirusului?

Medicul Marius Geantă: Varianta Delta a devenit dominantă pentru că a suferit mutații unice, în raport cu Alfa și celelalte variante cu care s-a aflat și se află în competiție, care au influențat capacitatea acesteia de a se transmite, de a se fixa de mucoasă și de a se replica mai repede, producând cantități crescute de virus. De exemplu, mutațiile P681R și D950N au făcut virusul să se multiplice mai mult, iar cantitatea de virus să fie și de 1.000 de ori mai mare în arborele respirator decât în cazul variantelor anterioare. Cu cât cantitatea de virus produsă este mai mare, cu atât mai multe persoane potențial pot fi infectate.

La ce să ne așteptăm în perioada următoare? Ce se va întâmpla cu celelalte variante?

Varianta Delta probabil va rămâne dominantă încă o perioadă de timp, iar în unele arii geografice va “tolera” și alte variante, în funcție de particularitățile locale (rata de vaccinare, interacțiunea limitată între persoane, alți factori biologici). Probabil că noua variantă dominantă deja a apărut, statele care fac secvențiere o au în bazele de date, dar nimeni nu poate să o identifice cu precizie, pentru că încă nu a produs un impact major asupra sănătății publice - în afara acestui impact, rămâne o variantă nouă, dar fără relevanță pentru sănătatea publică.

În ce măsură vaccinurile mai sunt eficiente dacă varianta Delta e dominantă?

Față de varianta Delta, vaccinurile (în special cele bazate pe ARN mesager) și-au păstrat eficacitatea crescută în privința prevenirii formelor grave de boală, a internărilor, a internărilor la ATI și a decesului din cauza Covid-19, aproape de nivelul constatat în privința variantei Alfa. Față de infecțiile ușoare și capacitatea de a transmite mai departe varianta Delta, eficacitatea vaccinurile este însă mai mică decât cea demonstrată față de varianta Alfa - este motivul pentru care unele state, precum Israel, au demarat campanii ample de administrare pentru a treia doza, cu scopul de a crește eficacitatea vaccinurilor din acest punct de vedere.

Ce se întâmplă dacă varianta Delta va face mutații?

Dacă varianta Delta va face mutații (și cu siguranță va face), va trebui înainte de orice să fie evaluată relevanța respectivelor mutații din perspectiva transmisibilității, a capacității de a scăpa de protecția oferită de vaccinare și a capacității de a genera forme diferite și mai grave de boală. Scenariul de coșmar ar fi acela în care vom avea, la un moment dat, o variantă care se va transmite cel puțin la fel de repede ca Delta, dar prin mutațiile suferite va determina îmbolnăviri mai grave (eventual la copii) și nici vaccinurile nu se vor mai dovedi eficiente. Din fericire, în acest moment nu e cazul.

Cât de importantă e secvențierea în acest context?

Secvențierea pe scară largă a virusului SARS-CoV-2 și analiza datelor reprezintă modalități extrem de eficiente de a crește rezoluția imaginii pandemiei și de a ne ajuta să acționăm mai repede. Secvențierea în masă duce la acumularea de date despre diverse variante ale virusului, care la momentul realizării analizei este posibil să nu aibă semnificație, dar care pot deveni variante de interes sau de îngrijorare într-un anumit context epidemiologic. Dacă România ar fi realizat secvențierea pe scară largă, am fi știut probabil cu câteva luni înainte că varianta Delta este deja în România.

Ce face România în acest sens ca prevenție?

În acest moment, în România se realizează screeningul pentru identificarea variantei Delta, urmat de secvențierea țintită a cazurilor - aceasta metodă are însă o relevanță scăzută pentru sănătatea publică, fiind lipsită de atribut predicativ și preventiv. În plus, căutând predilect o variantă (Delta), devine foarte mică probabilitatea de a identifica alte variante ale virusului care deja au apărut, care acum nu pun probleme, dar care ar putea genera valul 5 al pandemiei.

Când să ne așteptăm la noi variante ale COVID-19? Vor fi mai virulente decât Delta?

Apariția unor noi variante este o certitudine, iar modul în care acestea se vor comporta va depinde din ce în ce mai mult de zidul imunologic de care se vor lovi - cu cât zidul va fi mai gros (adică vor fi mai mulți oameni vaccinați sau care au imunitate ca urmare a trecerii prin boală) și mai rezistent (imunitatea va fi completă), cu atât variantele care apar vor pune mai puține probleme. Probabil vom asista în anul 2022 la o împărțire a teritoriului între diverse variante ale virusului, în funcție de statusul imunității de grup, de dinamica și caracteristicile populației, dar și de capacitatea sistemelor de sănătate publică de a acționa preventiv.

Citește și:
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 6 octombrie, că el nu știe nimic despre vreo majorare a taxelor în 2023, așa cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Ciolacu a fost...
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, 6 octombrie, răbufnirea europarlamentarului PNL din Parlamentul European, care a lansat o amenințare voalată la adresa uniunii, că „l-a luat...