Cât de greu este să faci o anchetă epidemiologică în cazul bolnavilor de COVID. Medic: ”Sunt derutați, anxioși, nu-și găsesc documentele”

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 03:55
3472 citiri
Cât de greu este să faci o anchetă epidemiologică în cazul bolnavilor de COVID. Medic: ”Sunt derutați, anxioși, nu-și găsesc documentele”
Angajații DSP nu mai fac față sutelor de anchete epidemiologice pe care trebuie să le facă zilnic FOTO formare-medicala.ro

Sutele de cazuri de COVID-19, raportate zilnic în toate județele din țară, au dus la o suprasolicitare fără precedent în rândul medicilor din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP).

DSP Prahova, de exemplu, a ajuns să ceară ajutor de urgență în rândul voluntarilor care să se ocupe exclusiv de realizarea anchetelor epidemiologice necesare în cazul fiecărei persoane testate pozitiv COVID-19.

Direcția de Sănătate Publică Prahova susține, într-un comunicat de presă, că are nevoie cu disperare de cel puțin 50 de voluntari, medici, asistenți medicali sau farmaciști, care să preia din activitatea angajaților care fac anchetele epidemiologice. Deși pare ceva banal, reprezentanții instituției susțin că această etapă este esențială în reducerea răspândirii virusului.

În timpul anchetei epidemiologice se identifică teoretic toți contacții persoanei testate pozitiv și îi împiedică pe aceștia să mai părăsească domiciliul pentru o perioadă de 14 zile, pentru că există riscul ca și ei să fie infectați.

Din lipsă acută de personal, anchetele DSP-ului sunt mult întârziate, fiind cazuri în care depistarea contacților se face chiar și la o săptămână după ce ”sursa zero” a fost testată pozitiv. În tot acest timp, oameni care au intrat în contact cu bolnavul se pot plimba fără restricții, fără să aibă decizia de carantinare obligatorie și, evident, pot împrăștia virusul în comunitate.

Eliza Ștefan, medic sef în cadrul DSP Prahova, susține că o anchetă epidemiologică în cazul unei singure persoane pozitiv COVID-19 poate dura de la câteva ore până la câteva zile. De aici nevoia urgentă de personal suplimentar care să preia în mod voluntar din atribuțiile angajaților DSP care fac în prezent anchetele.

”În momentul în care ai pozitivul, făcând ancheta, identifici contacții, atât de acasă, cât și ulterior de la locul de muncă sau unitatea de învățământ. În baza deciziei de carantinare, ei știu că trebuie să rămână acasă, iar instituțiile statului verifică măsurile de izolare, respectiv de carantinare. Totul este un lanț. Ancheta este până la urmă o măsură preventivă, importantă, scopul ei fiind acela de identificare a celor care au intrat în contact direct cu persoana testată pozitiv și prin urmare diminuarea pe cât posibil a răspândirii virusului. Cei care au venit în strânsă legătură cu bolnavul au șanse destul de mari să contacteze și ei virusul și atunci trebuie să-i urmărim epidemiologic timp de 14 zile prin medicul de familie și prin această măsură de carantină care se impune de la data ultimului contact cu pozitivul, astfel încât să vedem dacă apare simptomatologia specifică. Este o boală foarte contagioasă, asta este problema”, a explicat medicul Eliza Ștefan.

Numărul extrem de mare de persoane testate pozitiv zilnic, în medie 400 pe zi doar în Prahova, a îngreunat mult realizarea acestor anchete. Sunt oameni care au primit, vineri 8 octombrie, rezultatul pozitiv la testul PCR, iar marți, 12 octombrie, nu fuseseră încă sunați de reprezentanții DSP pentru efectuarea anchetei epidemiologice în vederea carantinării contacților. În tot acest timp, adică cinci zile, cei care au intrat în contact direct cu bolnavul au circulat liber, fără restricții pentru că nu au fost înștiințați că trebuie să se izoleze.

Medicul Eliza Ștefan susține că o anchetă epidemiologică trebuie făcută cu mult tact, având în vedere că dialogul se poartă de multe ori cu oameni în vârstă, speriați de situația în care se află.

”O anchetă este un proces foarte complex. Presupune mai întâi un dialog inițial cu persoana pozitivă sau reprezentantul legal, identifici contacții de acasă, le introduci datele în platforma națională, iar ulterior trebuie să o iei pe fir și să ajungi să trimiți adresă și către unitatea unde lucrează sau unde învață. Trebuie să știi pe unde a fost omul, să ai toate datele. O anchetă poate dura de la o oră, dar se poate întinde peste câteva zile ca să o finalizezi. Când stai de vorbă, nu poți să-i ceri direct datele și la revedere. Omul este în suferință, are nevoie de explicații, sunt persoane anxioase, sunt derutați, uneori nu-și găsesc documentele, trebuie să revenim cu un telefon, să le dăm un răgaz să se liniștească, nu poți în două minute să rezolvi tot. Îți trebuie și un pic de tact, de diplomație, nu e așa ușor”, a explicat medicul șef al DSP Prahova.

Important este că, după apelul lansat public de DSP Prahova, luni 11 octombrie, până acum s-au arătat interesate să ofere ajutor 13 persoane, dar mai este nevoie de încă 40.

Anchetele epidemilogice se fac de acasă, voluntarii nu sunt chemați la call center, iar datele sunt transmise ulterior DSP-ului. Pentru această activitatea este nevie în special de personal medical dispus să sacrifice câteva ore pe zi din timpul liber.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#directia de sanatate publica, #medici, #call center, #ancheta epidemiologica, #Covid 19, #contact, #contact direct covid , #coronavirus