Când vine valul patru. Predicțiile unor specialiști în terapie intensivă, după dublarea cazurilor din ATI

Luni, 09 August 2021, ora 22:30
4501 citiri
Când vine valul patru. Predicțiile unor specialiști în terapie intensivă, după dublarea cazurilor din ATI
Medicii au nevoie de echipamente de protecție/ FOTO Pixabay

Șefii clinicilor de terapie intensivă din țară se așteaptă la o explozie a cazurilor severe de îmbolnăviri cu COVID-19 în perioada 15 - 30 septembrie, o dată cu revenirea românilor din vacanță.

Deja numărul pacienților severi internați la terapie intensivă s-a dublat, România înregistrând cifre mult mai mari comparativ cu alte state europene unde rata vaccinării este net superioară celei înregistrate aici.

"Ar fi păcat ca după experiența de anul trecut să stăm în expectativă, inactivi și să ne trezim iar în situații critice. Este evident că numărul pacienților cu forme grave de COVID-19 începe să crească și, se pare, comparând cifrele cu alte țări, că la noi procentul celor care necesită admiterea în ATI este semnificativ mai mare decât în state care au o rată de vaccinare mai bună. Decontăm, prin formele grave, faptul că nu avem o proporție foarte mare de oameni vaccinați", a declarat pentru Ziare.com profesorul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă și șeful Clinicii de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Timișoara.

Profilul pacienților care ajung în terapie intensivă

Potrivit medicului, e evident că vaccinul protejează împotriva formelor severe și a decesului.

"Majoritatea cazurilor raportate sunt cazuri nevaccinate, existând în rândul cazurilor severe din ATI unele cazuri nevaccinate dar care au un anumit teren caracterizat prin imunodepresie, boli maligne, oncologice sau așa mai departe", a completat profesorul Dorel Săndesc.

Tocmai din acest motiv, deja au fost convocate întâlniri cu autoritățile locale din Timiș dar și cu cele centrale, respectiv cu reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență, astfel încât valul patru să nu ia prin surprindere autoritățile și unitățile medicale.

Spitalele au rămas fără bani de echipamente de protecție

"Am propus măsuri de bun simț cum ar fi achiziția de echipamente de protecție. A reface stocurile este foarte important pentru a nu intra în criză și pentru a profita că acum au un preț scăzut. Aceste achiziții ar trebui făcute și de spitale, însă unitățile sanitare nu stau acum atât de bine pentru că multe au dificultăți cu bugetul, au arierate. Deci, acest obiectiv trebuie atins conjugat, prin sprijinul autorităților locale dar și a celor centrale. O altă măsură este asigurarea testelor. Testarea devine cu atât mai importantă cu cât tulpina Delta se dovedește a fi foarte contagioasă. Or, depistarea precoce e una din căile de a limita contagiozitatea", a mai spus profesorul Săndesc.

Anestezist: "15 septembrie va fi o zi foarte importantă"

Și în Capitală spitalele se pregătesc pentru ce e mai rău. Însă, cel puțin pentru moment, presiunea pe unitățile sanitare de urgență nu este foarte mare iar pacienții pot fi trimiși în clinicile de infecțioase, a arătat un alt specialist în terapie intensivă pentru Ziare.com.

"Avem locurile pregătite dar în acest moment, pe spitalele de urgență, presiunea pacienților cu COVID nu e mare. Puteau să fie și mai puține, trendul contează. 15 septembrie va fi o zi foarte importantă. Între 15 septembrie și 30 septembrie ne așteptăm la ce e mai rău. Atunci va fi începutul valului patru", a declarat medicul citat.

Finalizarea spitalelor modulare, esențială

În ceea ce privește profilul pacienților care ajung în prezent în secțiile de terapie intensivă, cu forme severe de COVID-19, aceștia sunt neprotejați și provin din categorii considerate a fi vulnerabile, respectiv: oameni în vârstă, persoane care suferă de diverse patologii grave.

"Există însă și o categorie de oameni care nu sunt în vârstă și nu au boli grave dar care totuși fac forme severe de COVID-19, cum s-a întâmplat și la celelalte valuri. Capacitatea de răspuns la ATI a crescut foarte mult. Noi anul trecut am dublat dotările, a fost o mobilizare exemplară. Anul acesta trebuie să identificăm zone ATI, să înființăm linii de gardă, cum încercăm să facem în Timișoara. Este esențial să finalizăm acele construcții modulare prin care să se creeze noi paturi ATI, dotate", a conchis profesorul Dorel Săndesc.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#coronavirus, #covid, #Covid 19, #medicina, #medici, #echipamente de protectie , #coronavirus