Decizie privind intrarea în carantină a Bucureștiului și a judeţului Ilfov. Propunerea a fost dezbătută vineri de urgență

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 16:35
5593 citiri
Decizie privind intrarea în carantină a Bucureștiului și a judeţului Ilfov. Propunerea a fost dezbătută vineri de urgență

Grupul tehnico-ştiinţific din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a discutat în după-amiaza zilei de vineri, 15 octombrie, propunerea privind intrarea în carantină a Bucureștiului și a județului Ilfov.

Grupu a decis să respingă propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică privind carantinarea municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, a anunţat, vineri, 15 octombrie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

"Astăzi, a avut loc întâlnirea Grupului tehnico-ştiinţific, în cadrul căruia ne-am consultat pe propunerea INSP de carantinare a Bucureşti - Ilfov. Hotărârea votată, în majoritatea grupului, a fost de a nu se carantina Bucureşti - Ilfov. Aceasta va fi propunerea care va merge către CNSU şi care, în cursul zilei de astăzi, va fi prezentată miniştrilor şi membrilor CNSU, pentru că nu sunt doar miniştri acolo şi premierul. Unu - de a nu se institui măsura. Doi - de a se întări toate măsurile de control şi de implementare a măsurilor de inspecţie care există până acum. Trei - propunerea de a abilita Grupul tehnico-ştiinţific şi INSP de a veni cu măsuri suplimentare peste cele care există acum", a declarat Arafat.

Simona Pîrvu, de la Institul Naţional de Sănătate Publică, a explicat în cadrul conferinţei că instituţia pe care o reprezintă a mai făcut de-a lungul timpului propuneri şi nu toate au fost preluate de către autorităţi, precizând că specialiştii INSP nu cunosc toate datele care duc la luarea unei decizii de carantinare, doar pe cele medicale.

“Institutul Naţional de Sănătate Publică, ţinând cont de situaţia epidemiologică şi de faptul că măsurile stabilite pentru zona Bucureşti, metropolitană Bucureşti, nu au fost suficiente sau suficient de eficiente, a propus măsura carantinei. De la propunere până la adoptarea unei decizii sunt o serie de paşi care trebuie urmaţi şi care sunt foarte clar reglementaţi. Scopul propunerii a fost de supune aceasta în cadrul discuţiei Grupului Ştiinţifico-Tehnic şi a înainta decidenţilor o serie de propuneri care să fie analizate şi care să stea la baza deciziilor ulterioare.

Dar, INSP a formulat propuneri de-a lungul pandemiei care nu au fost întotdeauna preluate în totalitate deoarece noi suntem instituţie profesională de sănătate publică, nu avem toate datele şi nu cunoaştem toate datele care ar putea duce la o concluzie finală”, a transmis Simona Pîrvu, în cadrul conferinţei de presă.

Ea a mai afirmat că tendinţa de creştere a cazurilor de COVID este în continuare de creştere, iar situaţia epidemiologică este una fără precedent de la începutul pandemiei.

“În ultima săptămână se observă o uşoară încetinire a creşterii numărului de cazuri, asta nu înseamnă că suntem în descreştere, tendinţa este în continuare de creştere.

Situaţia epidemiologică este una fără precedent şi este una gravă, cum nu a fost de la începutul pandemiei, dar încetinirea vitezei creşterii numărului de cazuri se poate pune pe seama faptului că populaţia a înţeles să răspundă şi să aplice poate mai riguros regulile şi măsurile impuse până acum.

De asemenea, am observat o creştere a adresabilităţii populaţiei pentru vaccinare cu prima doză şi subliniem în continuare faptul că este singura cale pentru a depăşi situaţia în care ne aflăm”, a declarat reprezentantul INSP.

viewscnt

Județul Ilfov înregistrează cea mai mare incidență, 16,26. Urmează Capitala, cu 15,83 și județul Timis, cu 10,56.

Situația este gravă și în județul Cluj, unde rata de infectare a ajuns la 8,71.

Vineri, 15 octombrie, au fost înregistrate 15.828 de cazuri noi și 365 de decese. Numărul pacienților internați în secțiile de terapie intensivă a ajuns la 1.729, dintre care 38 minori.

Citeste si:
Greva STB ar putea continua și vineri. Compania acuză liderii de sindicat că pun presiune pe angajați
Greva STB ar putea continua și vineri. Compania acuză liderii de sindicat că pun presiune pe angajați
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi seară, 20 ianuarie, că greva angajaților ar putea continua și vineri, deși a fost suspendată în instanță. Potrivit conducerii...
Thailanda va renunţa la carantină pentru turiştii străini. Data la care va fi eliminată
Thailanda va renunţa la carantină pentru turiştii străini. Data la care va fi eliminată
Thailanda a anunţat joi, 20 ianuarie, că va elimina din februarie carantina obligatorie pentru călătorii veniţi în ţară, după ce a reimpus această măsură la sfârşitul lunii decembrie,...