Cum pot circula liberi cei aflați în carantină. ”Poliția nu are cum să intre peste oameni în casă”

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 06:10
5865 citiri
Cum pot circula liberi cei aflați în carantină. ”Poliția nu are cum să intre peste oameni în casă”
Bărbat în carantina FOTO: Unsplash.com

Conform celui mai recent raport al autorităților, pe teritoriul României, 79.778 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.327 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 61.581 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 189 de persoane.

Însă sunt și persoane care ar trebui să stea în izolare dar, cel mai probabil nu o fac, iar poliția nu are cum să le sancționeze.

Cum pot circula liberi cei aflați în carantină

Pentru ca poliția să meargă să verifice dacă o persoană este sau nu în carantină sau izolare, trebuie să primească o înștiințare de la DSP, asta după ce persoana respectivă a fost înștiințată despre acest demers. Însă această hârtie vine de multe ori cu doar câteva zile înainte ca persoana respectivă să iasă din izolare. Iar dacă nu este controlată, poate să facă ce dorește.

Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol, a exemplificat procedura greoaie referindu-se chiar la un caz din Poliție. ”Vă pot spune că am avut situații zilele trecute când unul dintre colegi a fost confirmat cu COVID 19, a trimis rezultatul șefului său însă nu i-a fost trimisă decizia de izolare nici la 7 zile după ce el știa că este bolnav.

Deja au apărut probleme privind trimiterea listei cu pontajul, cu prezența la program și l-au trecut absent nemotivat și au declanșat cercetarea disciplinară împotriva lui. Anchetele epidemiologice merg foarte greu, sunt foarte mulți bolnavi și deja putem vorbi despre situații în care decizia de carantinare ajunge la bolnav la 10 sau 12 zile, cu doar câteva zile înainte să expire. Iar în acel interval de timp, în care el nu primește decizia de carantinare, nu-l oprește nimeni să circule liber”, a explicat polițistul.

Poliția nu poate să intre peste oameni în casă

Poliția nu poate intra într-o locuință doar să verifice dacă o care trebuie să stea în izolare, este prezentă la o petrecere.

”Nu are niciun fel de pârghie legală. Dacă nu deschide proprietarul ușa, polițistul nu poate intra. Doar în cazul în care există date și indicii certe că o persoană este infectată confirmată și se află la o petrecere, polițiștii, aflați în fața unei infracțiuni de zădărnicirea combaterii bolilor, ar putea sparge ușa. Însă de cele mai multe ori polițiștii bat frumos la ușă, în speranța că proprietarul va deschide”.

Conform raportului autorităților, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 octombrie, 1.630 sancțiuni contravenționale, în valoare de 261.750 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Ce s-a întâmplat cu cei care au zădărnicit combaterea bolilor

Conform unei analize G4 Media, din miile de dosare înregistrate de procurori pentru zădărnicirea combaterii bolilor, doar 23 au ajuns pe masa judecătorilor, iar în aproape o treime, inculpații au fost achitați în primă instanță.

În șapte dintre cele 23 de dosare trimise la judecată, acuzații au fost achitați pe fond, dar Parchetele au depus apel. Inedit este că unul dintre inculpații din aceste șapte dosare a recunoscut că este vinovat în fața judecătorului, dar acesta l-a declarat nevinovat.

Zece dosare sunt pe rolul primei instanțe, iar în alte șase există sentințe definitive: între 4 și 6 luni cu suspendare sau amânarea aplicării pedepsei, 3 luni de frecventare a unor cursuri de educație civică și 1 an cu executare.

În ceea ce privește dosarul terminat cu o condamnare la pedeapsă privativă de libertate, acesta l-a avut ca inculpat pe Matei Strugurel, un bărbat care, în aprilie 2020, a fugit din spital. Testul său pentru Covid a ieşit negativ, dar a fost diagnosticat cu TBC şi medicii au decis să-l ţină sub supraveghere. Strugurel a fugit, însă, din spital de frică să nu ia boala.

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Manifestaţiile studenţeşti propalestiniene care au avut loc la New York, în noaptea de luni spre marţi, 23 aprilie, în faţa sediilor prestigioasei universităţi NYU, s-au încheiat cu peste...
#carantina, #lege, #politie, #sanctiuni, #zadarnicirea combaterii bolilor , #coronavirus