Ce spun specialiștii despre bonurile valorice oferite celor care se vaccinează anti-COVID: “E pur și simplu o mită oferită de autorități”

Sambata, 14 August 2021, ora 06:21
2310 citiri
Ce spun specialiștii despre bonurile valorice oferite celor care se vaccinează anti-COVID: “E pur și simplu o mită oferită de autorități”
Bonurile de masă vor fi primite de cei care se vor imuniza/ FOTO Pixabay

Ideea vehiculată de ministrul Sănătății, Ioana Mihailă, de a compensa fiecare vaccinare cu un bon valoric de 100 de lei este privită cu îndoială de specialiști.

Aceștia spun, pe de altă parte, că vremurile disperate duc la măsuri disperate dar sunt siguri că numărul celor care vor fi convinși să se imunizeze contra stimulentului oferit de autorități nu va fi foarte mare și în niciun caz nu va duce la atingerea numărului de vaccinați, respectiv 10 milioane, până în luna octombrie, așa cum era prognozat în debutul campaniei de vaccinare.

“Din punctul meu de vedere, la ora asta, având în vedere cât de mic este procentul vaccinaților, chiar dacă nu pare foarte etic, din punct de vedere al sănătății publice orice e benefic. Nu aș fi atât de radicală cu privire la această decizie. Cred că orice, chiar dacă se adresează unei nișe, poate ajuta la creșterea ratei de vaccinare. E un moment disperat”, a explicat pentru Ziare.com medicul de familie Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov.

Medicul explică faptul că pentru a avea succes campania de vaccinare trebuia să pună accentul și pe componenta de informare a populației, nu doar pe cea organizatorică. Din acest motiv, s-a ajuns la astfel de stimulente, care se oferă și pentru donarea de sânge.

50 de lei pentru donarea de sânge

În cazul donării, bonul de masă este în valoare de 50 de lei. Ocazional, cel puțin în București, stimulente precum bilete la teatru sunt oferite donatorilor de sânge. Și, în ciuda acestor evidențe, românii nu obișnuiesc să doneze sânge, fiind pe ultimele locuri la nivel european din această perspectivă.

Mai exact, cifrele arată că doar 1,7% din populație donează, în condițiile în care media europeană este de patru ori mai mare. Cei mai mulți specialiști consideră că principala barieră este lipsa de informare.

„În România nu știm unde să donăm, deși s-a demonstrat că există solidaritate mare atunci când problema este mediatizată, iar politicienii ies la rampă. Autoritățile ar trebui să înțeleagă că ar trebui să ai un program, nu să existe salturi, ci să fie unul constant, presărat cu campanii care să încurajeze donarea voluntară, nu în schimbul unor beneficii, deși ele sunt strict simbolice, cum e tichetul de masă”, arată sociologii.

Nu e nici vânzare, nici motivare, e o compensare de ordin etic

De asemenea, contează și lipsa spațiului de depozitare pentru produsele de sânge, dar și deficitul de medici din rețeaua de transfuzii.

„La donarea de sânge este o compensație pentru că a dona niște sânge înseamnă a dona ceva ce trebuie să se regenereze. Nu e nici vânzare, nici motivare, e o compensare de ordin etic. Actul de donare rămâne act de donare. Aici, la vaccinare, e pur și simplu o mituire a celui care trebuie atras la vaccinare”, e de părere Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).

Conform acestuia, voucherele sau bonurile valorice care vor fi oferite pacienților presupun și costuri de administrare și procesare.

“Nu cred că 100 de lei care vor fi dați celor care se vaccinează vor îmbunătăți numărul pacienților vaccinați. Poate niște persoane cu probleme sociale care acum nefiind motivate nu s-au dus să se vaccineze, ar putea să o facă. Dar cei cărora le este frică nu se vor uita la 100 de lei. Pe fondul disperării, că lumea nu înțelege importanța vaccinării și că vaccinarea e singura soluție de a scăpa de pandemie, se recurge și la astfel de variante. Teama mea este că totuși în pandemie ori faci vaccinare, ori nu mai faci. Este esențial să vaccinezi în masă ca să nu dai naștere la tulpini mai rezistente”, a completat reprezentantul pacienților.

Cutia Pandorei – vouchere și pentru alte vaccinări

State care mai oferă stimulente pacienților sunt Grecia, dar și anumite state din America. Majoritatea dintre acestea au vehiculat însă ideea de a oferi stimulente pentru vaccinarea anti COVID-19. O teamă a specialiștilor este că o asemenea compensare ar putea deschide o adevărată cutie a pandorei și pentru celelalte vaccinuri din schema națională.

„E foarte posibil să se întâmple asta într-o țară în care educația medicală e foarte jos și e sărăcie mare dar să ne gândim că și donarea de sânge e compensată. În vremuri de criză măsuri de criză”, a conchis Sandra Alexiu, șefa Asociației Medicilor de Familie București Ilfov.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#vaccinare, #vaccin, #bonuri de masa, #vouchere, #Ioana Mihaila , #coronavirus