Pastila anti-Covid Pfizer, aprobată în UE pentru folosirea în caz de urgență. Cât de eficientă este împotriva Omicron

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 23:37
4206 citiri
Pastila anti-Covid Pfizer, aprobată în UE pentru folosirea în caz de urgență. Cât de eficientă este împotriva Omicron
Paxlovid reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare şi de deces în cazul persoanelor vulnerabile FOTO Facebook / RO Vaccinare

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat joi, 16 decembrie, folosirea în caz de urgenţă în UE a medicamentului Paxlovid, dezvoltat de Pfizer împotriva noului coronavirus. Potrivit companiei, medicamentul reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare şi de deces în cazul persoanelor vulnerabile.

”Medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi folosit în tratarea adulţilor bolnavi de Covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit să se îmbolnăvească grav”, se arată în comunicatul EMA.

Pfizer a anunțat, în urma testelor clinice, că Paxlovid este eficient și împotriva variantei Omicron.

Alte două noi tratamente împotriva Covid-19, aprobate joi de EMA

Agenţia Europeană a Medicamentului a mai aprobat joi tratamentul cu anticorpi monoclonali al GlaxoSmithKline (GSK) şi un medicament imunosupresor - autorizat deja în Uniunea Europeană (UE) - în vederea tratării unor afecţiuni inflamatorii.

Tratamentul GSK ”reduce în mod considerabil” spitalizarea pacienţilor cu risc, subliniază într-un comunicat EMA, iar tratamentul Kineret al laboratorului suedez Sobi, care este folosit deja în tratarea artritei şi bolilor inflamatorii, poate ”împiedica dezvoltarea unei insuficienţe respiratorii grave la pacienţii cu Covid-19”.

Tratamentul GSK - denumit ”Xevudy” sau ”Sotrovimab” - ”este destinat tratării Covid-19 la pacienţi adulţi şi adolescenţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit de a se îmbolnăvi grav”, precizează EMA.

Folosirea Kineret a fost ”lărgită la tratarea Covid-19 la pacienţi adulţi (...) care au nevoie de oxigen suplimentar (...) şi care riscă o insuficienţă respiratorie gravă”.

Xevudy este al treilea tratament cu anticorpi monoclonali aurorizat în UE în tratarea Covid-19, după autorizarea, în noiembrie, a ”Regkirona” şi ”Ronapreve”.

Kineret este un medicament imunosupresor. El acţionează împiedicând acţiunea unui mesager chimic implicat în procese imunitare care conduc la inflamaţie.

”Numărul medicamentelor autorizate în cadrul strategiei terapeutice a UE creşte la cinci şi atinge astfel obiectvul pe care nu l-am stabilit în strategia din 2021”, a salutat comisarul european însărcinat cu Sănătatea, Stella Kyriakides, în contextul în care ”valul Covid-19 va continua să crească în toată Uniunea în următoarele luni”, a declarat ea.

”În vederea tratării şi salvării de vieţi, terapii sigure şi eficiente sunt cruciale, în paralel cu o vaccinare şi administrarea unor «booster»-e sporite”, a conchis ea.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
#paxlovid, #pastila anticovid Pfizer, #EMA, #folosire de urgenta, #UE, #Decese covid , #coronavirus