Cât costă testele ”gratuite” din farmacii, puse la dispoziție de Ministerul Sănătății

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 06:17
6320 citiri
Cât costă testele ”gratuite” din farmacii, puse la dispoziție de Ministerul Sănătății
Bărbatul este testat pentru infecția cu SARS-CoV-2 FOTO: Unsplash.com

Peste 100 de farmacii din țară testează gratuit pentru infecția cu SARS-CoV-2, folosind teste antigen rapide de la Ministerul Sănătății. De fapt, secretarul de stat Andrei Baciu a transmis că 106 de farmacii sunt incluse în program, iar 12 dintre acestea sunt în București.

”Testare COVID cu teste gratuite antigen rapide în farmacii - un proiect al Ministerului Sănătăţii. Dacă ai simptome specifice infecţiei cu SARS-COV2, poţi sa te testezi şi în farmacie. Ministerul Sănătăţii continuă să extindă acest program şi alocă teste gratuite în farmaciile avizate”, a anunțat în urmă cu o săptămână, secretarul de stat Andrei Baciu.

Farmaciile pot percepe o taxă

Testele antigen rapide sunt puse la dispoziţia farmaciilor, gratuit, prin Direcţiile de Sănătate Publică, iar farmaciile pot percepe o taxă pentru acest serviciu.

Informația a fost confirmată și de către Colegiul Farmaciștilor din România care precizează că farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecție, consumabile, plata personalului.

Însă nu se specifică exact despre ce sumă este vorba.

Cât costă să te testezi ”gratuit” cu teste de la Ministerul Sănătății

Sunând la mai multe farmacii din lista publicată de Ministerul Sănătății, am aflat că prețul perceput de farmacii pentru acoperirea cheltuielilor despre care vorbește Colegiul farmaciștilor este de 29 de lei.

Adică dacă vrei să te testezi gratuit, în cazul în care mai sunt astfel de teste pe stocul farmaciei respective, trebuie să plătești 29 de lei.

Aceleași farmacii și doar acelea, deoarece au acreditare, pot testa și contra cost, iar în general, acest serviciu costă între 50 și 56 de lei.

Este bine să sunați înainte să mergeți pentru testare deoarece este posibil să aveți nevoie de programare. În București trebuie să aveți însă răbdare deoarece la unele dintre acestea telefonul sună mai mereu ocupat sau robotul te îndeamnă să revii mai târziu.

O farmacie din București testează gratuit pe bune

O singură farmacie din Capitală, din cele incluse în program și care au răspuns la telefon, testează gratuit cu teste de la Ministerul Sănătății. Adică nu percepe nicio taxă. Este vorba despre o unitate aflată pe Calea Griviței. Doar că aici este nevoie de programare care se poate face telefonic. Iar la momentul prezentării trebuie să aveți cartea de identitate.

Doar anumite categorii de pacienți pot să fie testați aproape gratuit în provincie

La alte două farmacii, una din Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, cealaltă din Slatina, județul Olt, ni s-a spus că de testarea cu teste de la Ministerul Sănătății pentru care se plătește 29 de lei prețul serviciului respectiv pot beneficia doar, în baza trimiterii de la medicul de familie sau DSP, anumite categorii de pacienți, cum sunt cei oncologici, înainte de a merge la tratament, contacții direcți ai unui caz confirmat din secțiile de psihiatrie, gravide aflate în izolare, etc.

Dacă vrei să te testezi în aceste farmacii cu test cumpărat, testarea costă 56 de lei.

”În cazul în care nu eşti vaccinat, să ştii că după testare farmacia va trimite datele tale în sistemul CoronaForms şi în acest fel îţi poţi descărca certificatul digital din platforma certificate-covid.gov.ro. Documentul, în urma testării rapide, are o valabilitate de 48 de ore”, a mai transmis Andrei Baciu.

Dacă vrei să te testezi fără ca rezultatul să fie trecut în Corona Forms, o poți face acasă, achiziționând teste de la farmacie.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#testare farmacii, #lista farmacii testare gratuita, #cat costa testarea farmacii , #coronavirus