Carantină în Letonia din cauza exploziei numărului de infectări: Are cea mai ridicată rată de infecţii cu COVID din lume pe cap de locuitor

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 14:29
2428 citiri
Carantină în Letonia din cauza exploziei numărului de infectări: Are cea mai ridicată rată de infecţii cu COVID din lume pe cap de locuitor

Letonia a intrat în carantină joi, 21 octombrie, pentru o lună, închizând magazinele neesenţiale, sălile de cinema şi de teatru, precum şi saloanele de înfrumuseţare, cu scopul de a stăvili cea mai ridicată rată de infecţii cu COVID-19 din lume pe cap de locuitor, potrivit AFP.

Letonia a raportat 1.406 infecţii la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, ceea ce reprezintă cea mai ridicată rată de contaminare pe cap de locuitor din lume, începând cu 20 octombrie, potrivit unui calcul realizat de agenţia franceză de presă.

Ţările baltice vecine, Lituania şi Estonia, o urmează îndeaproape, cu 1.221 şi respectiv 1.126 cazuri.

Doar aproape jumătate din populaţia Letoniei este vaccinată cu schema completă, unul dintre indicii cei mai scăzuţi în această privinţă în Uniunea Europeană, imediat după Bulgaria, România şi Croaţia, unde aceste rate sunt chiar mai mici, notează AFP.

"Vreau să-mi cer scuze faţă de cei vaccinaţi, dar restricţiile se aplică tuturor", a declarat presei premierul Krisjanis Karins luni, când noile restricţii au fost aprobate după o şedinţă de guvern care a durat 10 ore.

"Sunt încă prea multe persoane nevaccinate care sunt infectate cu COVID-19 şi mor în spitale", a adăugat el.

Carantina urmează să dureze până la 15 noiembrie şi va cuprinde restricţii de circulaţie între orele 20:00 (seara) şi 05:00 (dimineaţa), iar restaurantele vor avea permisiunea de a vinde mâncare la pachet.

Majoritatea angajaţilor vor trebui să lucreze la distanţă, în timp ce şcolile trec la învăţământul online, cu excepţia creşelor şi a primilor trei ani de şcoală primară.

Spitalele din această ţară, cu 1,9 milioane de locuitori, au încetat să mai trateze persoanele cu cancer şi alte boli, concentrându-se doar asupra bolnavilor de COVID-19 şi care au nevoie de terapie intensivă.

La începutul acestei luni, Letonia declarase stare de urgenţă pentru trei luni cu scopul de a consolida purtarea măştii şi administrarea vaccinurilor. Câteva zile mai târziu, preşedintele leton Egils Levits a fost diagnosticat pozitiv, chiar dacă era vaccinat cu schema completă.

Tot în această lună, un grup ştiinţific consultativ pentru lupta împotriva COVID-19 a declarat că încetează să lucreze cu guvernul întrucât recomandările sale din vară au fost ignorate.

"Trebuie să existe o cerere din partea guvernului pentru o expertiză academică, dar experienţa noastră actuală arată că nu există nicio cerere din partea cabinetului" de miniştri, afirmă experţii acestui grup într-o declaraţie, citată de AFP.

Citeste si:
Thailanda va renunţa la carantină pentru turiştii străini. Data la care va fi eliminată
Thailanda va renunţa la carantină pentru turiştii străini. Data la care va fi eliminată
Thailanda a anunţat joi, 20 ianuarie, că va elimina din februarie carantina obligatorie pentru călătorii veniţi în ţară, după ce a reimpus această măsură la sfârşitul lunii decembrie,...
Patru cetățeni străini, cercetați după ce au vrut să intre în România cu teste Covid false. Ce explicații le-au dat anchetatorilor
Patru cetățeni străini, cercetați după ce au vrut să intre în România cu teste Covid false. Ce explicații le-au dat anchetatorilor
Patru cetăţeni ucraineni sunt cercetați după ce au încercat să intre în țara noastră pe la Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea prezentând teste negative pentru Covid-19 false, a...