Erorile care amplifică grav mortalitatea COVID-19 în România: ”Pacienții sunt înghesuiți în diverse secții unde nu e locul lor”

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 22:30
3958 citiri
Erorile care amplifică grav mortalitatea COVID-19 în România: ”Pacienții sunt înghesuiți în diverse secții unde nu e locul lor”
Bolnavii de covid care nu ajung în secțiile corespunzătoare, o problemă în spitalele din România FOTO Pixabay

România are o rată de mortalitate mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană, iar statisticile de la sfârșitul lunii octombrie plasau țara noastră pe locul doi în Europa.

Pe lângă problemele care au fost de-a lungul timpului dezbătute, cum ar fi rata scăzută de vaccinare sau sistemul medical copleșit, mai există un factor important și anume pacienții cu insuficiență respiratorie care ajung să fie internați în cu totul alte secții față de cele menite să trateze afecțiunea, adică cele de pneumologie și de terapie intensivă.

Cristian Băicuș, medic primar medicină internă la Spitalul Clinic Colentina, din București, a explicat pentru Ziare.com cum ajung acești pacienți ”înghesuiți în secții unde nu e locul lor”.

”Nu avem locuri destule ca pacienții să ajungă pe secțiile în care ar trebui să fie tratați. Adică nu e normal ca un pacient cu insuficiență respiratorie să ajungă în ortopedie sau în chirurgie. În general, orice boală ai avea, e important să ajungi la medicul care se pricepe să trateze boala ta.

De ce ajung acolo? Un motiv a fost separarea spitalelor în covid și non covid.

Adică înghesuiai pacienții covid numai în spitalele destinate acestora, pacienții cu insuficiență respiratorie ajungeau în secții de ortopedie sau chirurgie, dar nu îi puteai duce în secțiile de terapie intensivă sau pneumologie din spitalele non covid.

De aceea am avut și multe decese. Am avut mulți pacienți grav bolnavi care au ajuns în diverse secții unde nu era locul lor”, explică Cristian Băicuș.

Mai mult, medicul punctează și că în timp ce alte țări se pregăteau de valul patru, în România președintele Klaus Iohannis și premierul de la vremea respectivă, Florin Cîțu, declarau că au învins pandemia, fără să ia niciun fel de măsuri.

”Ar trebui să lucrăm de la bază, să creștem vaccinarea într-un fel, să fie o politică de stat, și dacă nu reușim, atunci să avem măsuri epidemiologice. Iată, certificatul verde”, mai spune Cristian Băicuș.

Medicul mai spune că, în valul patru, a fost multă atenție media pe Unitățile de Primiri Urgențe, unde situația era tragică. Acesta susține că plasarea pacienților în alte secții a lăsat impresia că statul are grijă de pacienți.

”În valul patru, mureau pur și simplu în UPU, că nu aveau unde să-i pună, și s-au dus și televiziunile, s-au îngrozit, au văzut că pandemia chiar există și că sunt oameni care se sufocă în Unitățile de Primiri Urgențe. Și atunci le-au făcut loc în spitale. Lumea are impresia că statul are grijă de pacienți, nu-i mai vezi pe străzi, la UPU, la televizor, ei sunt în secții, unde nu prea intră nimeni că sunt secții roșii.

Medicii încearcă să aibă grijă de ei, dar nu există tratamente minune. Bănuiesc totuși că mor mai mulți pacienți cu insuficiență respiratorie care sunt internați în ortopedie decât pacienți care sunt în pneumologie și terapie intensivă”, concluzionează Cristian Băicuș.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Covid 19, #spitale, #sectii, #Terapie Intensiva, #mortalitate covid , #coronavirus