Pericolele la care se expun oamenii ce se tratează de COVID ”după ureche”. ”Sunt tentați să caute informații pe Facebook, pe forumuri, la influenceri”

Joi, 12 August 2021, ora 06:17
1778 citiri
Pericolele la care se expun oamenii ce se tratează de COVID ”după ureche”. ”Sunt tentați să caute informații pe Facebook, pe forumuri, la influenceri”
Oamenii nu ar trebui să se trateze de COVID-19 fără să ceară sfatul medicului FOTO Unsplash

Românii tind adesea să se trateze ”după ureche” pentru diverse afecțiuni, fără să ceară sfatul medicului. De-a lungul anilor au apărut numeroase statistici privind administrarea antibioticelor fără să fie necesare, cumpărate fără rețetă. Boala generată de SARS-CoV-2 nu a făcut excepție, astfel că au existat inclusiv tragedii.

O femeie de 55 de ani a ajuns la secția de terapie intensivă a spitalului Sfânta Parascheva, din Iași, după ce s-a tratat singură acasă cu antibiotice timp de o săptămână, fără a consulta medicul, de teamă că oxigenul din spital ar fi omorât-o.

”Ieri am avut o pacientă în UPU, de 55 de ani, dintr-o comună din judeţul Iaşi, care s-a prezentat cu febră și dispnee. I-am făcut testul rapid și a ieşit pozitiv, pacienta nefiind vaccinată. La radiografie, s-a observat că avea plămânii afectaţi în proporţie de 90%.

A mărturisit medicilor că s-a tratat singură cu antibiotic acasă, timp de o săptămână, de teama că oxigenul din spital ar fi omorât-o. Femeia este acum pe ventilaţie noninvazivă şi a fost internată la ATI de la Spitalul de Neorochirurgie, pentru că la Infecţioase deja nu mai sunt locuri", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD, potrivit Ziarul de Iași.

Un bărbat a murit în februarie după ce s-a tratat singur de COVID-19, din cauza unei supradoze de paracetamol. Victima, în vârstă de 70 de ani, din Botoșani, a ajuns la spital în stare gravă după ce a luat mai multe zile la rând câte două pastile de paracetamol la fiecare patru ore. Ficatul său a cedat, iar medicii nu au mai avut ce să facă.

„A intrat în comă vineri. Din declarațiile familiei, pacientul prezenta de câteva zile simptome de viroză: febră, frisoane, dureri musculare și articulare. Lua la domiciliu două tablete de câte 500 de miligrame, adică un gram de paracetamol la 4 ore”, a explicat Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani, la Digi24.

Cei mai mulți oameni se tratează acasă

Medicul Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a declarat pentru Ziare.com că este normal ca oamenii care au forme ușoare să fie tratați acasă, dar numai după ce au consultat medicul.

Totuși, punctează că ar fi important ca România să urmeze exemplul altor țări, unde instituțiile de sănătate publică pun la dispoziția oamenilor toți pașii pe care trebuie să îi urmeze în caz de infectare, inclusiv schemele de tratament.

”Pornim de la ideea că virusul va rămâne printre noi, că un număr de persoane se va infecta și se va trata acasă. Cei mai mulți oameni se tratează acasă. Ceea ce lipsește la noi, și am văzut că există în alte țări: SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, instituțiile de sănătate publică oferă informații foarte detaliate, precise, inclusiv scheme de tratament pentru acasă, pentru bolnavii de covid cu forme ușoare. La noi, din păcate, direcțiile de sănătate publică și institutul de sănătate publică nu pun la dispoziția cetățenilor genul acesta de informații care i-ar ajuta foarte mult, explică Marius Geantă.

Medicul spune și că în lipsa acestor informații publice, oamenii le caută pe Facebook sau la influenceri, în loc să întrebe medicul.

În lipsa accesului la informații validate de acest fel, oamenii caută pe Facebook, pe forumuri, pe Google, iar de acolo selectează acele informații care se potrivesc cu credințele pe care le au, sunt tentați să urmeze sfaturile unor influenceri, ale unor persoane fără experiență medicală, sau sunt influențați de ceea ce au făcut alte persoane care au trecut prin boală, deși lucrurile pot să difere de la un caz la altul”, explică Marius Geantă.

Medicul mai spune că nu mai suntem în situația de la începutul pandemiei, când toți oamenii care se infectau erau internați în spital, fie că aveau simptome sau nu, și că trebuie să avem ”un nou mod de acțiune, care să îi implice pe oameni”.

”Oamenii care au fost diagnosticați cu covid și au o formă ușoară, cu simptome ușoare, ar trebui să poată găsi pe site-ul direcției de sănătate publică din județul lor tot ceea ce trebuie să facă în respectiva situație, ce tratament să ia, ce tratament să evite, ce conduită să aibă”, concluzionează Marius Geantă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
#Covid 19, #tratament COVID 19, #medic, #antibiotice , #coronavirus