Autoritățile române testează și ele transmiterea SARS-CoV-2 la un festival de muzică organizat pe Aeroportul din Arad

Vineri, 13 August 2021, ora 13:46
1287 citiri
Autoritățile române testează și ele transmiterea SARS-CoV-2 la un festival de muzică organizat pe Aeroportul din Arad

Autorităţile de sănătate publică din Arad vor efectua un studiu privind infectarea cu SARS-CoV-2 a participanţilor la festivalul de muzică Arad Open Air (AOA), care începe vineri pe aeroportul local şi la care ar putea participa mii de persoane.

Festivalul AOA, care a avut ediţii şi în alţi ani, a fost anunţat de câteva săptămâni, iar pentru că autorităţile estimează o participare numeroasă, au decis să monitorizeze apariţia cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, semnând un parteneriat cu organizatorii privaţi ai evenimentului care se încheie duminică seară.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Arad afirmă că parteneriatul reprezintă "un proiect pilot" avizat de Ministerul Sănătăţii şi constă într-un studiu pentru evaluarea eficienţei planului de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2.

"Direcţia de Sănătate Publică Arad va avea acces la lista de participanţi la eveniment şi va putea monitoriza apariţia cazurilor de infecţie în rândul persoanelor nevaccinate. În acest sens, organizatorii au implementat o serie de măsuri, în conformitate cu H.G. nr. 826/2021 privind prelungirea stării de alertă începând cu data de 11.08.2021", a transmis, vineri, şeful DSP Arad, Horea Timiş.

Printre măsurile luate se numără asigurarea unei suprafeţe de minimum un metru pătrat pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie, în timp ce accesul în zona aeroportului se va realiza prin prezentarea unei dovezi de vaccinare anti-COVID-19 (pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) sau prezentarea unui test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore. Participanţii pot intra la festival şi cu rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore. Mai au acces cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării cu virusul SARS-CoV-2.

Autorităţile au precizat că accesul la festival se va realiza doar după dezinfecţia mâinilor, după verificarea temperaturii de către organizatori şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii. Dezinfectantul pe bază de alcool va fi pus la dispoziţia participanţilor la intrare.

Conform şefului DSP, în aceste condiţii s-a permis ca festivalul AOA se va desfăşura fără limită de oră.

"În toate cele trei zile ale festivalului, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad vor verifica măsurile instituite pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi vor controla agenţii economici în vederea respectării normelor igienico-sanitare privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor", a precizat Horea Timiş.

Printre artiştii care vor urca pe scenele festivalului AOA se numără Outlandish, Subcarpaţi, Cargo, Gojira&Planet H, Vali Bărbulescu, Julian Jordan, John Trend & Jay Ko Dirthy Nano, Mahmut Orhan, Raresh, Root şi Paul K, Timirash, Sepp şi Nu Zau, Memphys şi Noxious.

Citeste si:
Studiu nou despre Omicron: Are în componenţă fragmente dintr-un virus al răcelii. Anunțul cercetătorilor
Studiu nou despre Omicron: Are în componenţă fragmente dintr-un virus al răcelii. Anunțul cercetătorilor
Varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus, posibil unul...
Ce are în comun România cu Africa de Sud din punct de vedere epidemiologic. Cercetător: „Varianta Omicron se va răspândi ca un trăsnet”
Ce are în comun România cu Africa de Sud din punct de vedere epidemiologic. Cercetător: „Varianta Omicron se va răspândi ca un trăsnet”
Varianta Omicron a SARS-CoV-2 are o transmisibilitate asemănătoare cu a rujeolei, al cărei virus nu a fost eradicat până acum, iar acest fapt e doar unul dintre motivele pentru care Valul 5 va...