Testarea pentru depistarea COVID la elevi, predată profesorilor care strâmbă puternic din nas. Care este procedura în alte țări

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 22:36
3530 citiri
Testarea pentru depistarea COVID la elevi, predată profesorilor care strâmbă puternic din nas. Care este procedura în alte țări
Profesorii urmează să le facă elevilor teste pentru depistarea covid pe bază de salivă FOTO Hepta

Începând din această săptămână, în școli vor ajunge teste de salivă pentru depistarea elevilor infectați cu coronavirus care merg fizic la ore.

De la bun început s-a pus problema cine va face aceste teste copiilor, iar autoritățile au anunțat ulterior că responsabilitatea va cădea pe umerii profesorilor, decizie care a creat nemulțumire.

Concret, două sindicate din mediul didactic, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, au transmis joi, 11 noiembrie, o adresă Ministerului Educației, în care spun că „aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție”.

Andrei Baciu, secretar de stat în ministerul Sănătății, a declarat că ”nu vede de ce să refuze” și că nu este ceva complex.

”Nu văd de ce să refuze. Pentru partea de utilizare o să venim cu toate informațiile și o să le transmitem astfel încât să știe toată lumea ce are de făcut, nu este chestiune complexă, este o simplă procedură de testare, cred că aproape orice om din România a fost testat sau s-a testat.

Cu aceeași dăruire și atenție cu care profesorii se îngrijesc de educația copiilor, la fel ne putem îngriji și de această mică chestiune de sănătate care nu este un gest medical, este un simplu lucru pe care putem să-l facem fără riscuri suplimentare altele decât cele la care ne expunem în mod normal”, a declarat Andrei Baciu în 12 noiembrie.

A intervenit și Raed Arafat, care a spus, referitor la teama profesorilor de a se infecta, că acestea ”sunt pretexte”.

Dacă interesul nostru este, într-adevăr, ca activitatea din școli să se deruleze în siguranță, va trebui un efort mic din partea tuturor ca să putem să reușim. Statul finanțează cu sume importante aceste teste și le pune la dispoziție, a rămas ca ele să fie administrate de cineva, ele nu necesită niciun act medical deosebit. Așa putem face ca școala să se desfășoare corect, așa că îndemnul meu este să lucrăm cu toții împreună, asta e important.

Dacă la fiecare pas sunt unii care găsesc motive să nu facem acest pas, rezultatul final va fi că vom rămâne pe loc”, a mai spus Arafat.

Care este procedura de testare a elevilor

Ministerul Sănătății a finalizat procedura de testare a elevilor, care prevede că elevii ce urmează să fie testați nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cel puțin o oră înainte de test.

Principalele prevederi din document:

  • Testarea se va face în zilele de luni și joi, înaintea orelor de curs.
  • Dacă un test de salivă iese pozitiv, urmează o nouă testare PCR sau prin test rapid antigen.
  • Testarea se va efectua în sala de clasă, fie de un cadru medical, unde există posibilitatea, fie de profesorul desemnat.
  • Dacă un elev iese pozitiv, va fi izolat în cabinetul medical sau într-un spațiu special desemnat, unde va fi monitorizat. Vor fi anunțați părinții și Direcția de Sănătate Publică.

Cum se face testul

  • Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
  • Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  • Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
  • Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
  • Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
  • Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
  • Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
  • Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (casetă).
  • Se citește rezultatul după 10-15 minute.

Ministerul Educației a anunțat luni, 15 noiembrie, că va solicita ministerului Sănătății câteva clarificări privind testarea copiilor, și anume dacă este necesar acordul părinților și dacă testele pot fi administrate și de părinți, înainte de ore.

Cum se procedează în alte țări

Mai multe țări au impus testarea elevilor care se duc fizic la școală, dar în niciun caz testele nu sunt efectuate de către profesori.

În Austria testele sunt făcute de către părinți, acasă, în cazul copiilor foarte mici, iar în cazul elevilor mai mari, aceștia sunt învățați să și le facă singuri la școală. Elevilor li se cere să se testeze de mai multe ori pe săptămână, fiind folosită o combinație între teste antigen și PCR.

În Germania anumite landuri au cerut o testare inițială, la revenirea la școală, altele inclusiv la revenirea din vacanțe, urmând apoi o testare periodică, de două ori pe săptămână. Elevii se testează singuri, sub supravegherea profesorului. Au inclusiv un test sub formă de acadea, pe care elevii trebuie doar să îl țină puțin timp în gură.

În Franța se folosesc teste de salivă, dar sunt făcute de personalul medical de la cabinetele școlare, iar inițiativei s-au alăturat studenți voluntari de la facultățile de medicină. De asemenea, au fost alocate și teste în școli, pe care elevii și profesorii și le pot face singuri.

În SUA există mai multe variante, dar cea mai comună este reprezentată de testele de salivă, pe care elevii și le fac singuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#test COVID, #test saliva, #elevi, #profesori, #saliva , #coronavirus