Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: "Tulpina Delta probabil că şi la noi începe să devină dominantă"

Vineri, 30 Iulie 2021, ora 07:37
1864 citiri
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: "Tulpina Delta probabil că şi la noi începe să devină dominantă"
Specialiştii se aşteaptă la un număr mare de infecţii/ FOTO Gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, susține că tulpina Delta începe să devină dominantă și la noi.

Potrivit oficialului, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare.

"Ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri", a explicat Ioana Mihailă.

Mihăilă a vorbit, joi seară, la TVR, despre cele patru scenarii privind potenţiala evoluţie a numărului de infectări în valul 4 al pandemiei în România.

"INSP-ul preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri. Partea bună totuşi este că pentru persoanele vaccinate această evoluţie rapidă şi această agravare a valului 4 nu reprezintă un risc. Vaccinurile, vaccinarea completă protejează cu peste 90% în faţa riscului de spitalizare şi niciunul din decese nu a apărut la persoane vaccinate", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Specialiştii se aşteaptă la un număr mare de infecţii

Mihăilă a explicat că şi decesele la persoane infectate cu tulpina Delta au fost la oameni nevaccinaţi.

"Nicio persoană vaccinată nu a decedat datorită infecţiei cu tulpina Delta", a subliniat ea.

Mihăilă a afirmat că specialiştii se aşteaptă la un număr mare de infecţii, dar partea optimistă este că persoanele vaccinate sunt protejate.

"Spitalele, dacă avem suficientă populaţie vaccinată, nu mai sunt depăşite. Dacă nu mai sunt depăşite, înseamnă că cei care dezvoltă forme de boală care necesită spitalizare au acces mai uşor la servicii medicale (...)", a punctat ministrul.

Întrebată dacă s-ar putea ajunge din nou la 10.000 de cazuri zilnic, Mihăilă a arătat că scenariile INSP nu merg până la acest număr.

"Ei au estimat că la mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar la cum evoluează lucrurile, le vom trimite să reanalizeze, că s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede decât 15 septembrie. Practic, creşterile sunt mult mai rapide cu tulpină Delta comparativ cu celelalte tulpini", a arătat Ioana Mihăilă.

Ministrul a explicat că există un plan pe baza căruia s-ar putea creşte din nou numărul de paturi pentru pacienţii COVID-19 din spitale, dacă situaţia o va impune.

Eveniment Quarterly Report

Pacienţii cu boli cronice din România vor beneficia de vaccinare gratuită, anunță ministrul Sănătății
Pacienţii cu boli cronice din România vor beneficia de vaccinare gratuită, anunță ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunţat, vineri, 1 decembrie, că pentru prima dată pacienţii cu boli cronice din România vor beneficia de vaccinare gratuită. Propunerea...
Vaccinul HPV, redus la jumătate pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani: ”O nouă şansă împotriva cancerului”
Vaccinul HPV, redus la jumătate pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani: ”O nouă şansă împotriva cancerului”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că începând de vineri, 1 decembrie, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV, prin prescripţii de la...
#Ioana Mihaila, #ministrul sanatatii, #tulpina delta, #Delta, #tulpina, #infectii, #coronavirus , #coronavirus