O nouă variantă a SARS-CoV-2 stârnește îngrijorare: ”Are o putere de a se antrena și înarma cum nu cred că s-a văzut până acum la alte virusuri”

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 09:20
8904 citiri
O nouă variantă a SARS-CoV-2 stârnește îngrijorare: ”Are o putere de a se antrena și înarma cum nu cred că s-a văzut până acum la alte virusuri”
Tulpina nouă s-a răspândit deja în Africa de Sud FOTO Pixabay

O nouă tulpină apărută în Africa de Sud provoacă îngrijorări la nivel global, existând suspiciuni că vaccinurile ar putea să nu îi facă față.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății se întâlnesc vineri, 26 noiembrie, cu oficiali sud-africani din domeniul sănătății pentru a evalua evoluția situației din această țară unde a fost depistată.

Noua tulpină, B.1.1.529, care a fost identificată marți, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.

Israelul a anunțat restricții dure de călătorie pentru șapte țări din Africa de Sud, pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea unei noi variante de coronavirus. Autoritățile le-au interzis cetățenilor săi să călătorească în această zonă, iar rezidenții din Israel care se întorc din aceste țări trebuie să stea în izolare.

Și Marea Britanie a reactualizat lista roșie introducând mai multe țări din Africa de Sud. Toți cetățenii britanici care vin din aceste țări trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, chiar dacă sunt sau nu vaccinați. De asemenea, toate zborurile către aceste țări au fost interzise.

Emilian Imbri: ”Va fi un dezastru”

Epidemiologul Emilian Imbri a declarat la Digi24 că îi este teamă de ce ar putea să genereze ceastă nouă formă a virusului și că ”va fi un dezastru”.

”Nu are nimeni mai mult decât puținele amănunte transmise de specialiști. Ar trebui să ținem seama de ele și din fericire avem aproape doi ani de experiență în lupta cu un virus care are o putere de a se antrena și înarma cum nu cred că s-a văzut până acum la alte virusuri.

Ne putem aștepta la un virus de îngrijorare, iar atunci într-adevăr va fi un dezastru pentru că am văzut ce se întâmplă la noi, în ce măsură sunt respectate măsurile elementare, cum sunt ignorate și cum noi găsim o bucurie în a păcăli sistemul de sănătate.

Dacă noul ministru al Sănătății are curajul să instituie măsurile pe care alte țări le-au luat deja, noi vom trece mai ușor, dar nu vom scăpa. Virusul circulă acum cu avionul, așa este. Noi îl ducem, noi îl aducem. Virusul apare unde există multă populație, unde nu se respectă regulile și unde nu se vaccinează lumea. Din păcate Africa nu are vaccin, că s-ar vaccina. Noi avem vaccin să dăm și Africii, dar nu ne vaccinăm că avem o teorie a drepturilor omului. Sănătatea populației este mai presus decât cea a unui individ.

Îmi e teamă de ce ar putea să genereze această formă de virus. Vă spun sigur că următorul tip de virus o să aibă 40-50 de mutații, poate chiar mai mult, și atunci să te ții, să faci vaccinuri care chiar să te mai poată proteja. Singura formă e prevenția și singura metoda de prevenție pentru ce va veni este să te ferești: să porți mască, să te speli, să eviți aglomerația, și să ne vaccinăm”, a declarat Emilian Imbri.

Noua tulpină s-a răspândit deja în Africa de Sud

Noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a țării, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă și în celelalte opt provincii ale ţării.

Noua variantă a fost identificată după un val de îmbolnăviri înregistrate în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg. Inițial, s-a presupus că noile cazuri, având ca focar o universitate, se datorează unei creșteri a numărului de persoane care socializează.

Cu toate acestea, în această săptămână, varianta a fost identificată ca fiind, de fapt, cauza potențială a acestei creșteri. 90 la sută din cazurile din ultimele săptămâni prezentau această variantă, scrie The Guardian.

La nivel național, numărul zilnic de infecții din Africa de Sud ajunsese miercuri la 1.200, în creștere de la 106, la începutul lunii.

Un caz de infectare cu această tulpină a fost descoperit și în Hong Kong, la un bărbat de 36 de ani care era în carantină după o călătorie în Africa de Sud. De asemenea, un alt caz a fost depistat în Botswana la 11 noiembrie.

Până acum, în total, au fost identificate 59 de cazuri de infecție cu noua tulpină, potrivit BBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tulpina noua covid, #Africa de Sud, #vaccin COVID, #tulpina africa de sud , #coronavirus