Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Efectele valului 4. Testele antigenice din farmacii se epuizează rapid, dacă suni la ambulanță aștepți trei zile. Ce soluții mai rămân

Miercuri, 29 Septembrie 2021, ora 22:00
3129 citiri
Efectele valului 4. Testele antigenice din farmacii se epuizează rapid, dacă suni la ambulanță aștepți trei zile. Ce soluții mai rămân
Testare COVID-19 FOTO: Unsplash.com

Foarte mulți români se testează în ultima perioadă, conform celui mai recent raport privind situația pandemiei de coronavirus în România. Cele mai multe dintre testele raportate au fost cele antigenice, la cerere. Deja în multe farmacii testele s-au ”evaporat”, multe astfel de unități explicând că oamenii au cerut dispozitivele.

Testele antigen sunt la mare căutare zilele acestea. Vorbim despre cele pe care oamenii le pot cumpăra pentru testarea la domiciliu. În multe farmacii din București astfel de dispozitive nu se mai găsesc.

Teste antigen se ”evaporă” din farmacii

Am întrebat în ultimele două zile în cel puțin câte două farmacii din cele mai cunoscute lanțuri din România. Iar cele mai multe dintre ele spun că nu mai au teste antigenice.

Luni dimineață, 28 septembrie, într-una din farmaciile din Sectorul 6, deși încă mai era afișat anunțul ”Avem teste antigen SARS-CoV-2”, farmacista ne-a spus că deja se terminaseră și că nu au avut timp să scoată afișul.

Ni s-a spus să revenim după-amiază sau a doua zi dimineață. Marți, farmacista a spus că ”nu mai sunt, s-au dat la prima oră”.

La o altă unitate dintr-un lanț farmaceutic cunoscut ni s-a spus și luni și marți că nu au teste și că nici nu știu când aduc, iar atunci când au, acestea se epuizează imediat.

Iar de la o altă farmacie am aflat ca luni dimineața mai erau nouă teste antigen iar până seara s-au epuizat. Marți ”încă nu au venit, vedem după-amiază”.

Se pot comanda online

Deși testele sunt tot mai greu de găsit fizic, în farmacii, acestea se pot achiziționa de pe internet chiar de pe site-urile lanțurilor respective sau de pe magazine online. Prețurile variază de la 11 lei până la 35-40 de lei per bucată, la care se adaugă prețul de transport, dacă se dorește livrare la domiciliu ori în pachetomat sau se pot ridica gratuit din farmacie. De la aceeași farmacie care nu are teste antigen fizic.

Testare antigen aproape gratuită în farmacii

Cei care doresc, pot solicita să fie testați în farmacii. Însă este doar un număr mic de astfel de unități care pot oferi aceste servicii. Trebuie menționat că testele sunt gratuite, ele fiind livrate de către Ministerul Sănătății, însă fiecare farmacie poate adăuga un cost al serviciului pe care îl furnizează.

Secretarul de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sănătăţii a declarat vineri, 24 septembrie, că în 102 farmacii se fac testări cu teste gratuite oferite de minister.

"La data de 20 septembrie erau active 102 farmacii în care se face testarea cu teste gratuite oferite de către Ministerul Sănătăţii, în ultimele trei săptămâni fiind avizate 30 de farmacii în acest sens. Demersurile vor continua. Pentru partea de testare, farmaciile pot percepe o taxă. Aici este alegerea lor dacă o fac sau nu", a spus Baciu într-o conferinţă de presă.

Colegiul Farmaciștilor: Vor fi organizate noi cursuri pentru personalul care va face testări

Conform Colegiului Farmaciștilor, Ministerul Sănătății a făcut o adresă către această organizație, în 24 septembrie, prin care se solicita să se transmită colegiilor teritoriale să se implice din nou în organizarea unor cursuri de instruire având în vedere contextul pandemic actual.

”Practic, lucrurile se desfășoară în felul următor. Mai întâi se fac cursurile de instruire, apoi farmaciile cărora le aparțin acele persoane fac o solicitare spre DSP-urile din județele respective pentru a obține avizul temporar de 7 luni pentru a face operația de testare pe bază pe teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății”, a explicat pentru Ziare.com farmacist primar Anca Crupariu, reprezentant al Colegiului Farmaciștilor.

La cursurile organizate anterior, aproximativ 1.500 de farmaciști și asistenți de farmacie au fost instruiți pentru testare antigen.

DSP București: testele gratuite distribuite în farmacii nu pot fi comercializate

Referitor la testarea din farmacii, DSP București a transmis că sunt teste sau solicitările farmaciilor vor fi soluționate curând.

”Farmaciile în cadrul cărora se regăsesc teste distribuite din cadrul Farmaciei DSPB sunt cele avizate de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București pentru a realiza testare Covid.

Toate cererile pentru teste primite de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București din partea farmaciilor ce realizează testare s-au onorat sau sunt în curs de soluționare.

Testele distribuite de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București nu pot fi comercializate în cadrul farmaciilor, acestea pot fi folosite strict pentru testare în cadrul farmaciei respective”, a transmis DSP București pentru Ziare.com.

Mii de oameni sună la Ambulanța București și cer să fie testați

În același timp, în București, mii de oameni sună la Ambulanță și cer să le fie trimis un echipaj ca să fie testați. Sunt nevoiți să aștepte chiar și 72 de ore, din cauza personalului insuficient.

Potrivit Digi 24, la Serviciul de Ambulanță București - Ilfov sunt 2.000 de cereri de testare. Astfel, medicii trebuie să ajungă la 2.000 de adrese, o misiune extrem de dificilă, din cauza personalului insuficient. Chiar dacă în această perioadă au fost sistate concediile de odihnă, tot nu există numărul necesar de angajați pentru a face față valului de cereri. Comparativ cu august, numărul cererilor la Ambulanță a crescut în septembrie cu 93%.

Conducerea instituției a cerut pentru luna octombrie să fie detașați 70 de medici rezidenți, pentru a putea face față situației.

În prezent, sunt peste 70 de echipaje care trebuie să ajungă la toate adresele de unde vin solicitări. Numai pentru testare sunt 40 - 45 de echipaje care merg la domiciliu.

Doctorul Marius Geantă: Numărul testărilor, mai mare față de valurile anterioare

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină spune că numărul testărilor este mai mare față de cele înregistrate în valurile anterioare.

”Numărul total de teste din ultimele zile a crescut peste pragurile din valurile 2 și 3. Însă trebuie să vedem în ce măsură acest număr de teste se corelează cu un număr mai mare de cazuri și cu un număr mai mari de internări, inclusiv în ATI. Mai avem nevoie de timp pentru a vedea exact care este tabloul, pentru că este posibil ca un număr mare din aceste teste să fie făcute la cerere de persoane care sunt sănătoase și atunci ponderea unui număr de persoane depistată pozitiv dintr-un număr mai mare de teste să fie mai mică”, a declarat medicul Marius Geantă pentru Ziare.com.

”Ar trebui introdusă testare obligatorie în școli”

Specialistul a mai spus că având în vedere că se elimină pragul de 6 la mie pentru prezența fizică în școli, ar trebui ca profesorii și elevii să fie testați foarte des pentru a evita infectările și închiderea unităților de învățământ.

Eu cred că testarea trebuie să fie obligatorie în școli, mai ales că se elimină acest prag de 6 la mie. Este nevoie de testare obligatorie de două ori pe săptămână a profesorilor și este nevoie de un program de testare a elevilor folosind testele din salivă care sunt noninvazive și pot da informații valoroase, specificitatea și sensibilitatea testelor din salivă fiind apropiate de nivelul celorlalte teste. Nu mai este o problemă din acest punct de vedere.

De asemenea, trebuie cumva, poate nu este prea târziu, să găsim o variantă prin care să-i determinăm pe oamenii care se testează acasă să comunice rezultatul testului, fie că este pozitiv sau negativ. Poate pe o platformă online, anonimizat”, a mai precizat doctorul Marius Geantă.

Ministerul Educaţiei a anunţat, miercuri, 29 septembrie, că 8.470 de elevi şi preşcolari s-au infectat de la începutul anului şcolar, numărul fiind cu peste 5.100 mai mare decât săptămâna trecută la ultima raportare. De asemenea, 2.688 de angajaţi sunt pozitivi, iar 167.298 de elevi au activitatea faţă în faţă suspendată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#teste covid, #testare in farmacii, #testare ambulanta DSP, #testare in scoli, #Marius Geanta , #coronavirus