Valeriu Gheorghiţă estimează o creştere a infectărilor după deschiderea şcolilor: "Nu e finalul valului patru"

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 15:55
1729 citiri
Valeriu Gheorghiţă estimează o creştere a infectărilor după deschiderea şcolilor: "Nu e finalul valului patru"
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă FOTO Facebook/ RO Vaccinare

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, estimează că reînceperea şcolii ar putea genera creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, dacă rata de infectare ar putea creşte, şeful CNCAV a arătat că şi în trecut reluarea şcolii şi a activităţilor conexe a generat astfel de efecte.

"Acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată. Nu trebuie să credem că de această dată lucrurile vor sta diferit. Este evident acest lucru: pe măsură ce interacţiunea fizică dintre persoane şi mobilitatea persoanelor creşte, creşte şi expunerea şi probabilitatea de a fi expus zilnic la această infecţie.

Şi nu neapărat legat strict de momentul în care copiii sunt la şcoală, ci toate activităţile conexe: plecatul de acasă, ajuns la şcoală, activităţile de după şcoală. Mersul cu transportul în comun, supraaglomerarea, nerespectarea măsurilor - toate vor conduce la creşterea riscului de infectare", a spus el.

Potrivit acestuia, riscul de infectare ar putea creşte şi în contextul anotimpului rece, deoarece oamenii vor avea tendinţa să stea mai mult în interior, fără să aerisească frecvent încăperile.

Valeriu Gheorghiţă a subliniat că nu trebuie promovat mesajul conform căruia valul patru al pandemiei ar fi "în curs de rezolvare".

"Cred că situaţia epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu este finalul valului patru. Ne-am fi dorit să fie acest lucru, dar ne uităm şi ce se întâmplă în Europa şi vedem că sunt deja multe alte ţări în care se înregistrează o creştere importantă a numărului de cazuri.

Problema este că în ţările cu o rată mare de acoperire vaccinală, pandemia nu mai are un impact semnificativ. Adică nu creşte în acelaşi timp şi numărul de cazuri grave, internările în terapie intensivă şi decesele. Ele rămân la o valoare stabilă, o valoare redusă şi sunt în general apanajul persoanelor care nu au fost vaccinate sau persoane vaccinate care sunt din grupe de vârstă înaintată, care au şi foarte multe alte afecţiuni cronice asociate", a declarat şeful CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că doza booster este necesară, în contextul în care peste 35 - 40% dintre infecţiile la persoanele vaccinate apar după luna a cincea de la efectuarea schemei complete de imunizare.

"Din acest motiv avem acest prag de şase luni de la care recomandăm ferm efectuarea dozei de rapel", a spus el

Terminalul T4 al Aeroportului Iași este pregătit pentru primele curse. Când va avea loc primul zbor Schengen FOTO
Terminalul T4 al Aeroportului Iași este pregătit pentru primele curse. Când va avea loc primul zbor Schengen FOTO
Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iaşi, afirmă că prima cursă aeriană de pe noul terminal va fi efectuată pe 29 martie, spre Otopeni, iar prima cursă internaţională va fi pe 31 martie...
Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că s-a decis modificarea cadrului legislativ, astfel încât şcolile să poată instala sisteme de supraveghere, fără acordul părinţilor,...
#Valeriu Gheorghita, #crestere cazuri, #deschidere, #scoli, #vaccin COVID , #coronavirus
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ba-i finalu', c-acu' treb'e să-nceapă și valu' 5, iar până la valu'