Varianta Delta a coronavirusului a ”învățat” să ascundă simptome. ”Are capacitatea de a masca receptorii Spike pe anticorpi”

Joi, 05 August 2021, ora 06:00
6914 citiri
Varianta Delta a coronavirusului a ”învățat” să ascundă simptome. ”Are capacitatea de a masca receptorii Spike pe anticorpi”
Cazurile grave sunt duse la spital FOTO Unsplash.com

Cercetărorii spun că varianta Delta afectează mai mult tinerii și, în special persoanele care nu au trecut prin boală și sunt nevaccinate, însă, studii recente arată că și cei imunizați se pot infecta. Și, mai grav, noua variantă a coronavirusului a învățat să mascheze unele simptome, făcând mai ușoară transmiterea infectării.

Sunt și alte teorii, conform cărora, în cazul unor pacienți, Delta poate fi mai agresivă față de Alpha, dând forme mai grave, mortale chiar. Însă acestea nu au fost confirmate pe deplin de studiile medicale.

Dr. Beatrice Mahler: ”Virusul maschează receptorii Spike pe anticorpii formați și crește riscul de infectare”

”Sunt studii publicate recent în revistele științifice care indică unele modificări pe unele teritorii ale proteinei Spike ce nu doar că îi cresc capacitatea de a infecta și capacitatea de transmitere a infecției dar, se pare că au și capacitatea de a masca acești receptori Spike pe anticorpii pe care îi avem formați în corp, iar acest lucru crește riscul de infectare la persoanele care au trecut prin boală dar și la cei vaccinați.

Este normal să ne întrebăm de ce, dacă avem anticorpi, mai facem boala.

Se pare că această capacitate a virusului de a-și masca aceasta proteină Spike de care se leagă anticorpii și practic blochează virusul fac ca această variantă Delta să fie altfel și să aibă potențial de infectare mare.

Însă, din ceea ce vedem în Europa și în țările în care vaccinarea a atins un procent important din populație, spitalele nu par să aibă probleme de asistență a pacienților cu infecție SARS-COV-2, în acest moment.

Avem un impact social important, pentru că persoanele infectate trebuie să se izoleze, economic, medical, dar nu la capitolul pierderi de vieți omenești care până la urmă ne interesează cel mai mult. Cel puțin la persoanele vaccinate, riscul să facă o formă severă este extrem de mic iar din datele de până acum infecția s-a produs la persoanele cu o imunitate scăzută la care vaccinul nu a putut să producă o cantitate necesară de anticorpi”, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutlui Marius Nasta din București pentru Ziare.Com.

Dr. Marius Geantă: ”Pierderea gustului și mirosului sunt mai rare la persoanele tinere”

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină a explicat că ponderea persoanelor mai tinere este mai mare în acest val patru al pandemiei, iar simptomele bolii sunt mai apropiate de cele ale unei rpceli normale. Acest lucru face mai greu de depistat boala, dacă este vorba despre forme ușoare, mărind riscul infectărilor.

Datele din SUA, Marea Britanie și Israel arată că, în general, această variantă afectează mai mult persoanele mai tinere și, implict, din această categorie de persoane se selectează persoane care au nevoie de spitalizare. Astfel, ponderea persoanelor de vârstă mai tânără este mai mare în acest val.

Am putea specula că lucrurile ar putea sta la fel și în România, deși situațiile nu se pot compara, pentru că, în statele menționate, prioritizarea la vaccin pe categorii de vârstă, a dus la această situație ca cei tineri să nu fi fost încă vaccinați.

În România, persoane tinere s-au putut vaccina, practic, la liber, începând cu luna aprilie, ceea ce cred că este o diferență majoră. În general, cred că s-au vaccinat mulți dintre cei care își doreau să fie mobili: să meargă în concediu sau la birou.

Se pare că simptomele pe care le dezvoltă, în special la persoanele tinere, sunt mai apropiate de răcelile obișnuite iar ponderea pierderii gustului și a mirosului pare a fi mai mică la persoanele tinere care se infectează cu varianta Delta. Din datele pe care le avem până acum, pare că s-a schimbat puțin profilul clinic pentru formele ușoare de îmbolnăviri”, a explicat Dr. Marius Geantă pentru Ziare.com.

Un cercetător din SUA, David B Wilhelm, a precizat recent, într-o postare pe pagian sa de socializare că varianta Delta a coronavirusului este acum prezentă în toate cele 50 state, iar internările în spital Covid sunt în creștere la nivel național cu aproximativ 40 %.

”Delta este mai contagioasă și atacă mai agresiv grupele de vârstă mai tânără comparativ cu tulpinile Covid anterioare. Dacă nu ați avut Covid și sunteți nevaccinați, există o probabilitate semnificativă să vă infectați cu varianta Delta în următoarele 60-90 zile”, a precizat medicul.

De la începutul pandemiei până în prezent, în SUA au fost raportate 36.064.180 de cazuri de COVID 19.

Când atinge România imunitatea de turmă

În momentul în care 70% din populația unei țări se vaccinează contra COVID-19, se consideră că a atins imunitatea de turmă, lanțul răspândirii virusului a fost măcar slăbit, dacă nu rupt, și că riscul apariției unor noi mutații scade deoarece există tot mai puține corpuri gazdă în care se poate întâmpla acest lucru.

România ar urma să atingă această imunitate de turmă în nu mai puțin de 3 ani și 8 luni. Practic, dacă campania de vaccinare continuă să decurgă în ritmul actual, peste trei ani și opt luni 70% din populația țării noastre va fi vaccinată cu schema completă.

România este penultima țară în privința procentului persoanelor vaccinate cu schema completă.

Marți, 3 august, România marca un procent de circa 25%. Bulgaria avea doar 14%.

La polul opus se situează Spania (58%), Italia (54%), Franța (53%) și Germania (52%).

Puțin peste 10.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză în utlimele 24 de ore.

#coronavirus Romania, #varianta delta romania, #ascunde simptome, #ca o raceala , #coronavirus