Ne lasă pandemia să ne facem planuri de sărbători? „Un scenariu cu 4.000 de infectări este doar o supoziție, dar ar putea fi reală”

Duminica, 17 Octombrie 2021, ora 21:00
11908 citiri
Ne lasă pandemia să ne facem planuri de sărbători? „Un scenariu cu 4.000 de infectări este doar o supoziție, dar ar putea fi reală”
Presiunea din spitale va scădea după ce numărul infectărilor se va micșora FOTO: Unsplash.com

Pandemia de COVID pare scăpată de sub control în România. Număr imens de infectări zilnice, pacienți în stare gravă care nu au loc în secțiile ATI și sute de decese zilnice.

Cerem ajutor statelor europene care ne-au întins o mână de ajutor. Ne trimit medicamente și ne tratează pacienții în stare gravă. Însă, din păcate, unii dintre cei care primesc aprobare de transfer în străinătate de multe ori pierd lupta cu virusul pe drum. Școlile se închid pe rând, din cauza numărului mare de infectări în rândurile elevilor și profesorilor. Situația aceasta nu va dura la infinit.

Vin însă și vești bune, chiar dacă par îndepărtate. Specialiștii spun că intensitatea pandemiei a început să scadă, iar spre finalul anului nu vom mai avea un număr atât de mare de infectări, deși până atunci tragediile se vor ține lanț din cauza presiunii mari pe sistemul sanitar.

”Realitatea este că pandemia a început să scadă în intensitate”

Cercetătorul Octavian Jurma a explicat pentru Ziare.com că în funcție de viteza scăderii numărului de cazuri zilnice se poate face un scenariu pentru perioada următoare.

”În luna noiembrie este aproape sigur că o să vedem o scădere legitimă a numărului de cazuri. Poate platoul acesta este un pic presat, însă este și ceva adevărat. Pandemia a început să scadă în intensitate. Într-adevăr, creșterea de 25% este mare, însă ne putem aștepta la un platou în următoarele două săptămâni. În noiembrie, probabil, vom avea o fază descendentă a numărului de cazuri.

Cât de repede scădem este foarte important, pentru că fiecare săptămână în care stăm la peste 10.000 de cazuri înseamnă un număr uriaș de morți pentru că oamenii nu au acces la chestiuni elementare”, a explicat Octavian Jurma.

”Va crește numărul tragediilor, dar va scădea numărul infectărilor”

Deși numărul infectărilor scade, numărul mare de pacienți în stare gravă va duce la creșterea numărului de decese.

”Se va mai întâmpla un lucru care va accentua tragedia care urmează. Va crește numărul de decese. Medicii sunt tot mai obosiți și vor începe să cedeze. Pe lângă cedarea instalațiilor de oxigen, medicamentele pe care le primim se vor consuma foarte rapid. Din acest motiv, este posibil ca în următoarele două săptămâni să avem o creștere accentuată a curbei tragediilor, ca să spunem așa. Pentru că infectarea nu este o tragedie.

Vedem acest lucru peste tot. În Marea Britanie, peste tot. 30.000 de cazuri, dacă ești vaccinat, nu se traduce într-o tragedie în spitale. La noi, în acest moment, curba tragediilor este cuplată cu cea a infectărilor. Aceasta va scădea mai târziu.

Deci numărul de cazuri va începe să scadă în noiembrie. În ceea ce privește numărul de decese și de internări la ATI am putea vedea o scădere semnificativă abia pe la mijlocul, chiar spre finalul lunii noiembrie”.

”Sărbătorile vor fi, de bine de rău, mai luminoase. Este o supoziție teoretică”

”În luna decembrie mă aștept să vedem o scădere mai accelerată a numărului de cazuri și a numărului de internări și să se îmbunătățească situația mai rapid. Astfel că sărbătorile, de bine de rău, vor fi un pic mai ”luminoase”. Dar aceasta este doar o supoziție teoretică. De ce mă tem? Acum noi am intrat în scenariul imunizării de turmă. Este clar că nu se iau măsuri, prin urmare infecția se va duce până arde tot ce poate în calea ei.

Aceasta înseamnă că avem, fie scenariul indian, când s-a dus foarte rapid în sus și a coborât, dar coborârea abruptă din India s-a datorat unor măsuri care s-au luat când s-au depășit 400.000 de cazuri pe zi. Ar mai fi un scenariu ca în Rusia, în care avem rata de vaccinare și opacitate similare. Acolo, aparent, numărul de cazuri nu a crescut foarte mult însă, vedem că numărul de decese se menține pe o pantă constantă și ascendentă, de trei luni.

Această situație poate fi un pericol enorm și pentru noi, în sensul în care o plafonare sau un platou prea lent descendent să ne ducă la un număr mare de cazuri, iar la noi aceasta înseamnă peste 6.000 de cazuri zilnice, care este pragul la care se saturează numărul de paturi alocate COVID. Noi avem cam 1.500 de paturi alocate Covid în programul de reziliență. Dintre acestea, aproximativ 800 se pot mobiliza ușor din zona patologiei normale în zona COVID. Dar peste acest număr, nu mai putem mobiliza rapid.

Vedem ce lent crește acum numărul de locuri la terapie intensivă deși necesarul ar fi mult peste 2.000 deja. Nu avem, nu putem. Trebuie să închidem secții întregi de chirurgie pentru 2-3 paturi”, a mai spus cercetătorul.

”Pentru noi, 4.000 de cazuri noi este un motiv de sărbătoare”

Conform calculelor doctorului Octavian Jurma, săptămâna viitoare vom avea un vârf, urmat de o scădere.

”Săptămâna viitoare am putea avea un vârf, să sperăm, urmat de o scădere. Însă, în funcție de cât de rapidă va fi scăderea, poate fi determinată situația din decembrie.

Presupunând că mergem pe scenariu indian și vom avea o coborâre abruptă, atunci, am putea coborî sub 6.000 de cazuri pe la mijlocul lunii lunii noiembrie. Asta înseamnă că la aproximativ două săptămâni după, vom asista la o scădere reală și la o ușurare a presiunii de pe spitale. Vom reveni la o presiune suportabilă a presiunii COVID în România. Din păcate însă pentru noi, un număr de 4.000 de cazuri pe zi este un motiv de sărbătoare”, a spus Jurma.

Grupul tehnico-ştiinţific din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis să respingă propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică privind carantinarea municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#covid decembrie 2021, #situatie covid sarbatori iarna, #curba tragediilor, #scenariul indian covid, #cum va fi de sarbatori , #covid