Cât de sigure sunt, în realitate, măștile faciale "albastre". Explicația singurului producător avizat de MApN să livreze FFP3: "Nu sunt testate sub niciun standard"

Duminica, 10 Octombrie 2021, ora 03:03
12207 citiri
Cât de sigure sunt, în realitate, măștile faciale "albastre". Explicația singurului producător avizat de MApN să livreze FFP3: "Nu sunt testate sub niciun standard"
Fabrică de măști FOTO: Eversted

Pandemia a dezvoltat mult piața măștilor de protecție din toată lumea iar România s-a aliniat la acest trend mondial.

Purtăm măști în magazine, în mijloace de transport, în piețe, târguri, în școli și în jurul unităților de învățământ și chiar pe stradă dacă este foarte aglomerat. Și dacă la începutul pandemiei aceste produse erau destul de greu de procurat, acum le găsim în orice magazin, chiar și pe internet, iar prețurile sunt accesibile. Știm însă ce mască să alegem?

Valul 4 al pandemiei a venit cu o cerere mare măști din partea românilor. Specialiștii spun că măștile medicale au un grad mare de eficiență când vorbim de protecția față de infecția cu diverși viruși, chiar și cu SARS-CoV-2, însă acestea trebuie purate corect și dublate de o igienă corectă a mâinilor și, cel mai important de vaccin.

De ce nu sunt bune măștile textile

În luna august 2021, autoritățile au decis că în interiorul școlilor nu mai trebuiesc utilizate măștile textile ci doar cele medicale.

Directorul unei fabrici de măști din Prahova explică care este motivul pentru care cele textile nu sunt considerate eficiente.

”Este important de precizat că măștile din bumbac sau țesături care există acum pe piață au la bază un material țesut cu fir și, indiferent de câte straturi sunt, nu au eficiență la filtrarea aerului și nu oferă niciun fel de protecție, ele nefiind înregistrate ca dispozitive medicale”, a explicat, pentru Ziare.com, Vasile Ene, directorul general al unei fabrici de măști de protecție din județul Prahova, unicul producător român avizat de MapN pentru măști de protecție FFP3.

De asemenea, epidemiologul șef Doina Azoicăi spunea, într-un interviu acordat Ziare.com, la momentul în care s-a decis excluderea măștilor textile în școli, că ”măștile medicale trebuie considerate etalon” atunci când ne procurăm astfel de echipamente de protecție. ”În afară de precizarea că acestea trebuie să fie de o anumită calitate ele trebuie să fie utilizate corect pentru că altfel degeaba sunt purtate.

Utilizarea corectă înseamnă: purtarea măștii trebuie să asigure acoperirea nasului, gurii, sub bărbie și să fie aderentă de pomeții obrazului pentru că astfel se realizează o protecție corectă.

Acele măști pe care le găsim la farmacie și pe care scrie măști de uz medical sunt verificate și sunt considerate etalon”, a explicat prof. univ. dr. Doina Azoicăi.

De ce sunt eficiente măștile medicale

Măști medicale sau chirurgicale sunt cele ”albastre” (pot avea și alte culori) simple.

Producătorul din Prahova a subliniat că o mască medicală trebuie neapărat să dețină aviz sau certificat de înregistrare emis de Ministerul Sănătății.

”Măștile faciale nu sunt testate sub niciun standard, nici de măști medicale, nici de măști respiratorii, deci nu oferă nicio protecție la particule și la bacterie și la niciun virus, cu atat mai mult coronavirus.

O mască, pentru a fi declarată medicală, trebuie testată și apoi înregistrată ca dispozitiv medical la Ministerul Sănătății asta în cazul producătorilor din România, iar importatorii depun și ei toată documentația la MS și obțin un aviz emis de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Deci o mască medicală trebuie neapărat să dețină aviz sau certificat de înregistrare emis de Ministerul Sănătății”, a mai spus Vasile Ene.

Ce sunt măștile FFP și care sunt diferențele dintre FFP1, FFP2 și FFP3

Măștile respiratorii FFP sunt confecționate dintr-un material conceput pentru a filtra aerul sau impuritățile și se bazează pe un sistem de clasificare ce indică cât de multă protecție oferă. Astfel, avem măști FFP1, FFP2 și FFP3.

Măștile de tip FFP1 protejează împotriva particulelor mari și solide. Purtarea acestui tip de mască este potrivită numai pentru protecția împotriva substanțelor iritante, dar care nu sunt dăunătoare. Din acest punct de vedere eficiența minimă a filtrului este de 78%-80%, scrie b1.ro.

Tipul de măști FFP1 este folosit în special în situații în care anumite substanțele pot provoca apariția unor iritări la nivelul tractului respirator.

Acestea sunt utile în special pentru protejarea de substanțe solide și pentru oprirea particulelor mai mari, o utilizare largă a lor se realizează în sectorul construcțiilor sau în industria alimentară. Filtrează cel puțin 80% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,3 μm și pot fi utilizate atunci când valoarea limită a expunerii profesionale nu este depășită de mai mult de 4 ori.

Măștile de tip FFP2 (n95): blochează particulele periculoase în proporție de 94%. Reprezintă un nivel superior de protecție comparativ cu măștile de tip FFP1. Ele sunt echivalentul european al măștilor N95 utilizate în SUA, capabile să blocheze particulele mici aflate în aer, cu o dimensiune de până la 0,3 μm, în proporție de 94%.

Au un sistem de filtrare cu strat de carbon activ care permite stoparea expunerii la aerosoli, ceață și fum. Acesta este motivul pentru care măștile de tip FFP2 sunt folosite în industria grea, cea metalurgică sau ce minieră.

În ceea ce privește folosirea pentru evitarea infectării cu noul coronavirus, OMS recomandă folosirea unei măști de tip FFP2, în ciuda faptului că protecția nu este totală. Anumiți aerosoli lichizi pot trece în anumite condiții de filtrul măștilor de tip FFP2.

Măștile de tip FFP3, cel mai înalt grad de protecție

Măștile care oferă cel mai înalt nivel de protecție sunt cele de tip FFP3, care protejează împotriva substanțelor în concentrații foarte mari. FFP 3 poate bloca atât aerosoli lichizi cât și pe cei solizi. Protocoalele OMS actuale prezintă măști de față FFP3 pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut (cum ar fi coronavirusul).

De asemenea, sunt utilizate de către profesioniștii din domeniul sănătății atunci când manipulează substanțe chimice periculoase.

FFP3 oferă o protecție maximă atunci când vine vorba de inhalarea substanțelor. Mai exact, protecția este de cel puțin 99% atunci când vine vorba despre particule cu dimensiuni de până la 0,3 μm. Sunt, de asemenea, capabile să filtreze particulele toxice, cancerigene și radioactive.

Ghidurile actuale ale OMS stipulează măști de față FFP3 pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut (cum ar fi cu coronavirus). De asemenea, sunt deseori utilizate de către profesioniștii din domeniul sănătății atunci când manipulează substanțe chimice periculoase.

Românii caută măști FFP2 și FFP3. Ce sportivi poartă măști produse în Prahova

”După 15 august vânzările s-au dublat fata de aceeași perioadă a anului 2020. Am crescut capacitatea de producție pentru a face față cererilor. La acest moment putem produce lunar aprox. 3 milioane de măști medicale adulți și copii și la nivelul măștilor respiratorii (FFP2 și FFP3) ajungem la o capacitate de 750.000 de măști pe lună”, a declarat Vasile Ene, directorul general al fabricii de măști din Prahova.

Compania prahoveană a donat măști mai multor ONG-uri și în primul rând sportivilor de la Federația Română de Scrimă, federație pe care o și sponsorizează . Scrimerii au purtat aceste măști la competiții importante la care au participat.

Obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber la incidențe de peste 6 la mie

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi, 7 octombrie, că Ordinul dat recent arată foarte clar că este obligatoriu să porţi masca în toate spaţiile deschise unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 6 la mia locuitori.

Ministrul a declarat că este vorba despre spaţiile aglomerate. El a explicat că, dacă eşti singur pe stradă poţi să nu porţi masca şi poţi să mănânci un covrig, fără a purta masca.

"Este obligatorie purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile deschise. Am spus aşa, că se exceptează de la această obligativitate persoanele care desfăşoară activităţi individuale sau împreună cu membrii familiei, cei care desfăşoară activităţi sportive, recreative şi de asemenea am spus că dăm posibilitatea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi a comitetului Bucureşti să vină cu alte excepţii dacă DSP-urile judeţene avizează astfel de excepţii."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#masti de protectie covid, #masti ffp1, #masti ffp2, #masti ffp3, #fabrica masti prahova, #obligativitate purtare maasca , #covid