Doctorul Adrian Marinescu, despre situația gravă raportată marți: ”Este precum acel bulgăre de zăpadă care se rostogolește până când ne vom stabiliza”

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 17:09
2433 citiri
Doctorul Adrian Marinescu, despre situația gravă raportată marți: ”Este precum acel bulgăre de zăpadă care se rostogolește până când ne vom stabiliza”

Numărul mare de infectări, decese și cazuri grave de pacienti bolnavi de COVID 19 pune presiune pe spitale. Medicii ne îndeamnă să ne vaccinăm și să respectăm regulile individuale de protecție față de virus.

Directorul medical al Institutului Matei Balș, doctorul Adrian Marinescu, a explicat pentru Ziare.com de ce avem acest număr mare de cazuri și că situația va mai dura o vreme.

”E realitatea din aceste zile. Este clar că este o variantă Delta care se transmite foarte ușor iar atunci, fiecare caz nou presupune din păcate și altele, precum acel bulgăre care se rostogolește până când ne vom stabiliza.

Nu avem doar un număr mare de infecții ci multe forme severe. Avem un număr mare de decese, ocupăm un număr fruntaș în Europa la acest capitol. Acest fapt înseamnă presiune mare la nivelul spitalelor din circuitul COVID”, a explicat medicul infecționist.

Însă această criză nu va putea fi depășită dacă nu ne vom aduce fiecare aportul personal.

”Ce mai putem face acum? Pe lângă faptul că ne pregătim de ceea ce urmează în viitorul apropiat și trebuie să ne vaccinăm, mai sunt și măsurile de prevenție care trebuie respectate întocmai, iar aici nu vorbim doar despre restricții ci și despre ceea ce face fiecare individual. Este o situație grea și trebuie să prevenim infectarea, mai ales pentru cei vulnerabili. Aceștia, dacă au și risc mare și nici nu se vaccinează, riscul să facă o formă severă este mare.

Cu siguranță vom avea decese și în zilele următoare și, oricum, trebuie să reținem că atunci când se stabilizează numărul infectărilor și avem curba descendentă, avem două săptămâni până când vom vedea și scăderea în terapie intensivă. Întotdeauna este acest decalaj”, a mai explicat medicul.

Lockdown imediat și vaccinarea populației

Președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, spune că se aștepta la situația raportată marți, 19 octombrie, de autoritățile sanitare din România.

”Nu mai avem de făcut decât să încercăm să mai salvăm oamenii. Eu acum nu văd altă soluție decât un lockdown urgent. Trebuie oprită activitatea și vaccinată populația.

Fiecare om din această țară trebuie să înțeleagă că este în pericol. Fiecare dintre noi trebuie să încerce măcar să convingă pe cineva din jur să se vaccineze”, a explicat prof.dr. Daniel Coriu pentru Ziare.com.

Doctor Beatrice Mahler: ”Nici nu pot să îmi imaginez ce poate să se întâmple”

De asemenea, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală a explicat pentru Ziare.Com situația tragică din spitalul pe care îl conduce.

”Situația este extrem de dificilă pentru că deja suntem în spitale, supraîncărcați de pacienți care vin. În acest moment găsim cu dificultate loc pentru ei. Sunt multe situații în care pacienții rămân pur și simplu internați pe scaune până când se eliberează un pat”, a spus medicul Beatrice Mahler.

Marți, la nivel național au fost raportate 18.863 de cazuri noi, 574 de decese și 1.805 de pacienți la ATI.

Citeste si:
Prima declarație a lui Ilie Năstase de pe patul de spital: "Dacă nu eram vaccinat, aveam o formă mult mai gravă!"
Prima declarație a lui Ilie Năstase de pe patul de spital: "Dacă nu eram vaccinat, aveam o formă mult mai gravă!"
Ilie Năstase (75 de ani) este internat la spitalul Matei Balș, fiind infectat cu virusul SARS-COV-2. Fostul mare tenismen român a contactat virusul la scurt timp după ce a fost într-o...
Doza booster a vaccinului anti-Covid, administrată în fiecare iarnă. Medic: ”Ar putea fi o variantă cel puţin pentru următoarea perioadă”
Doza booster a vaccinului anti-Covid, administrată în fiecare iarnă. Medic: ”Ar putea fi o variantă cel puţin pentru următoarea perioadă”
Medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, nu exclude varianta ca dozele booster de vaccin anti-Covid să fie necesare în fiecare iarnă. Medicul...