Ivermectina: de la pastila banală contra paraziților animalelor la ”leacul miraculos” pentru COVID. Studiile arată un imens fake-news

Duminica, 10 Octombrie 2021, ora 03:27
8375 citiri
Ivermectina: de la pastila banală contra paraziților animalelor la ”leacul miraculos” pentru COVID. Studiile arată un imens fake-news
Ivermectina a creat o adevărată isterie privind tratarea coronavirusului FOTO Unsplash

Ivermectina era, în România, înainte de pandemie, un simplu medicament cunoscut ca fiind eficient împotriva paraziților animalelor. A devenit un fel de leac miraculos pentru COVID-19 aproape peste noapte, iar anumite țări au permis utilizarea sa în tratarea acestei afecțiuni.

Autoritățile sanitare din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Uniunea Europeană au constatat că nu există suficiente dovezi pentru a dovedi că medicamentul este eficient împotriva COVID-19, însă foarte mulți oameni continuă să militeze pentru utilizarea acestuia.

De unde a pornit interesul pentru Ivermectină

Totul a început pe 8 decembrie 2020, când medicul american Pierre Kory a vorbit în fața Senatului despre tratamentul ambulatoriu pentru coronavirus. ”Ivermectina, alături de alte produse, precum vitamina C, zinc sau melatonină, ar putea salva sute de mii de oameni”, a declarat el, citând peste 20 de studii.

Videoclipul cu declarația a devenit rapid viral la nivel global, astfel că a fost chiar înlăturat de pe YouTube. Mai mult, Digi 24 relata în ianuarie 2021 că stocurile de Ivermectină din farmacii și cabinetele veterinare se epuizaseră.

Isteria cu acest medicament ajunsese până în punctul în care oamenii utilizau inclusiv versiunea pentru animale, potrivit BBC.

Susținătorii acestui medicament invocă o serie de studii științifice, declarând că dovezile relevate de acestea sunt ignorate. Astfel, un grup de oameni de știință a analizat studiile cu pricina.

BBC dezvăluie că mai mult de o treime din cele 26 de studii majore ale medicamentului pentru utilizarea contra COVID-19 au erori grave sau semne de potențială fraudă. Nici restul nu prezintă dovezi convingătoare ale eficacității ivermectinei.

Kyle Sheldrick, unul dintre medicii care investighează studiile ce au ridicat semne de întrebare, a declarat că nu există nici măcar un singur studiu clinic care să demonstreze că Ivermectina a prevenit decesele cauzate de COVID-19.

Mai mult, susține că aceste cercetări conțin erori critice, care le invalidează.

Problemele majore ale studiilor

  • Aceleași date ale pacienților, utilizate de mai multe ori, ca și cum ar fi persoane diferite.
  • Dovezi care arată că selecția pacienților nu a fost aleatorie.
  • Procente calculate greșit.
  • Organismele locale de sănătate nu știu de existența acestor studii.

Medicii Gideon Meyerowitz-Katz, James Heathers, Nick Brown și Kyle Sheldrick au format un grup de specialiști cu scopul de a analiza cercetările privind ivermectina după ce un student a sesizat o problemă în privința unui studiu care devenise foarte influent în Egipt.

Mai exact, conținea datele unor pacienți care au murit înainte de începerea cercetării. După apariția acestor informații a fost retras.

Specialiștii nu exclud erorile umane, dar consideră că, cel mai probabil, rezultatele au fost manipulate cu bună știință. De exemplu, un studiu recent, făcut în Liban, s-a dovedit a conține doar datele a 11 pacienți care au fost replicate.

Autorii studiului din Liban au declarat pentru BBC că ”setul original de date a fost sabotat sau introdus în mod greșit în fișierul final” și că au cerut retragerea acestuia.

Un alt studiu efectuat în Iran sugera că Ivermectina împiedică decesul în urma infectării cu coronavirus. Totuși, cantitățile de fier din sângele pacienților însemnate au ridicat semne de întrebare deoarece nu puteau să apară în mod natural.

Mai mult, pacienților cărora li s-a administrat altă substanță decât Ivermectina, pentru obținerea efectului placebo, aveau niveluri mult mai scăzute de oxigen în sânge înainte de începerea studiului, comparativ cu cei care chiar au primit Ivermectină. Deci erau mai bolnavi și aveau un risc mai ridicat de deces.

Modelul a fost repetat în mai multe studii. Adică persoanele mai bolnave erau incluse în grupul placebo, pe când cele cu o stare de sănătate mai bună erau incluse în grupul care primea Ivermectină.

Ivermectina este, în general, considerată un medicament sigur, dar au fost raportate și reacții adverse.

Cazurile de intoxicație cu Ivermectină au crescut, totuși, considerabil în acest an în SUA, de la 435 la 1.143. În mare parte nu au fost grave: vărsături, diaree, halucinații, confuzie, somnolență și tremurat.

Totuși, pot să existe urmări mai grave când oamenii aleg să ia Ivermectină în loc să primească un tratament adecvat pentru COVID-19.

Patricia Garcia, medic și expert în sănătate publică în Peru, a declarat că 14 din 15 pacienți pe care i-a văzut la spital luaseră Ivermectină înainte să se prezinte la unitatea medicală, iar când au făcut-o erau deja în stare gravă.

Pe grupurile de Facebook pro-ivermectină oamenii își dădeau ponturi privind locurile unde mai pot găsi medicamentul, fiind gata să ia inclusiv varianta destinată animalelor. În plus, anumite persoane îndemnau membrii să părăsească spitalul dacă nu primesc Ivermectină, potrivit BBC.

Inițial nu respingerea vaccinurilor a condus lumea către Ivermectină, ci lipsa acestora. Medicamentul a fost aprobat, recomandat sau prescris în mai multe locuri din India, Africa de Sud, Peru, Slovacia și într-o parte a Americii Latine. Ulterior, autoritățile sanitare din India și Peru au încetat să recomande medicamentul în ghidurile de tratament.

Merk, una dintre companiile care produce medicamentul, a transmis în februarie că nu există nicio bază științifică pentru a spune ca are un efect terapeutic împotriva coronavirusului.

Un medic de familie din Africa de Sud a povestit cazul unei asistente medicale care îi era rudă și care a refuzat vaccinul când a devenit disponibil. Când starea acesteia a început să se înrăutățească s-a tratat singură, acasă, cu Ivermectină. Abia când saturația oxigenului a ajuns la 66%, fiica ei a dus-o la spital. Câteva ore mai târziu a murit.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ivermectina teste coronavirus, #Covid 19, #vaccin COVID 19, #tratament covid, #covid , #covid