OMS analizează eficacitatea unui nou medicament anti-COVID-19. "Ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei"

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 17:32
2526 citiri
OMS analizează eficacitatea unui nou medicament anti-COVID-19. "Ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei"
Niciun deces nu a fost reportat în rândul persoanelor tratate cu Molnupiravir FOTO Pexels.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi, 12 octombrie, că studiază datele privind eficacitatea Molnupiravir, un medicament oral sub formă de pastile anti-COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică germană Merck, subliniind că "ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei", relatează EFE.

"Este un progres interesant, deşi trebuie să vedem toate datele complete", a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Compania Merck a anunţat luni, 11 octombrie, că a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a pastilei sale anti-COVID-19 care, potrivit unui studiu clinic, reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu această maladie.

Acest tip de tratament cu pastile, uşor de administrat, este extrem de aşteptat şi considerat o modalitate eficientă de combatere a pandemiei.

Christian Lindmeier a precizat că vaccinurile şi medicamentele împotriva COVID-19 nu sunt singura armă de combatere a noului coronavirus, amintind că purtarea măştilor sanitare şi distanţarea fizică sunt de asemenea utile, mai ales pentru persoanele care nu au încă acces la produse farmaceutice.

Pentru cererea sa de autorizare, Merck se bazează pe un studiu clinic realizat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics în rândul unor pacienţi cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi cel puţin un factor de risc agravant. Toţi pacienţii au primit tratament timp de cinci zile de la primele simptome.

Rata de spitalizare sau de deces la pacienţii care au primit medicamentul a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% în rândul celor care au primit un placebo. Niciun deces nu a fost reportat în rândul persoanelor tratate cu Molnupiravir, comparativ cu opt cazuri în al doilea grup de studiu.

Noul medicament poate reprezenta un mare progres

Organizaţia Medici Fără Frontiere (MSF) a precizat că noul medicament poate reprezenta un mare progres, mai ales în ţările cu rate scăzute de vaccinare, dar a atras atenţia ca atât Merck cât şi alte companii să aibă în vedere ca acest de tratament să fie disponibil la un preţ accesibil tuturor.

MSF a calculat că, un tratament de cinci zile cu Molnupiravir la preţul pieţei poate ajunge la 700 de dolari, însă dacă medicamentul este fabricat în India, preţul ar putea scădea până la 20 de dolari

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
Loturi întregi de sirop de tuse pentru copii, retrase din farmacii. Toxina periculoasă pe care o conțin
Loturi întregi de sirop de tuse pentru copii, retrase din farmacii. Toxina periculoasă pe care o conțin
Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Africa de Sud retrage loturi de sirop de tuse pentru copii de la Johnson & Johnson's, după detectarea unor niveluri ridicate de dietilen...
#OMS, #Covid 19, #Christian Lindmeier, #pastile, #Merck, #molnupiravir, #medicament , #covid