Ce au aflat în România experții OMS veniți să studieze cauzele mortalității uriașe COVID. Medicul Coriu: ”Oamenii aceia nu înțeleg”

Luni, 18 Octombrie 2021, ora 22:01
12576 citiri
Ce au aflat în România experții OMS veniți să studieze cauzele mortalității uriașe COVID. Medicul Coriu: ”Oamenii aceia nu înțeleg”
Personal medical pregatit pentru tratarea pacienților FOTO: Unsplash.com

Biroul regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu înalți oficiali din Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică au analizat luni, 18 octombrie, motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19.

Autoritățile române au transmis că foarte multe persoane care mor din cauza îmbolnăvirii de COVID-19 sunt nevaccinate. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, persoanele cu vârsta sub 50 de ani fiind majoritare.

Dr. Daniel Coriu. ”Suntem studiu de caz. Noi trebuie să stopăm răspândirea infecției acum”

Președintele Colegiului Medicilor, profesor doctor Daniel Coriu a explicat pentru Ziare.com de ce consideră că situația din România este un motiv de îngrijorare atât de mare pentru Organizația Mondială a Sănătății de a fost nevoie de o întrevedere pe această temă cu autoritățile române.

”Toți suntem îngrijorați. Cred că oamenii aceia nu înțeleg de ce o țară ca România, în secolul 21, cu toate preparatele de vaccin disponibile, are o rată atât de mică de vaccinare.

Noi suntem un studiu de caz. Ei nu au cum să ne ajute pe noi. Nu avem ce așteptări să avem de la OMS să ne salveze pentru că noi trebuie să ne salvăm. Și avem oameni foarte deștepți, foarte pregătiți, care știu ce au de făcut. Numai că trebuie lăsați să decidă”, a explicat medicul.

Profesorul dr. Coriu a mai spus că specialiștii în sănătate trebuie lăsați să ia decizii privitoare la pandemie.

”Problema nu a fost condusă chiar de către specialiști. Acum, ce putem face, este să oprim transmiterea acestei infecții. Suntem într-o dramă, într-o tragedie. Spitalele sunt pline. Nu mai avem cum și unde să tratăm. Oamenii mor și sunt decese evitabile. Când avem 90% din decese la persoane nevaccinate, este clar că vaccinarea protejează. Și noi trebuie să luptăm ca să creștem procentul de vaccinare”, a explicat specialistul.

De asemenea, medicul este de părere că transmiterea infecției trebuie stopată imediat.

”Noi avem două lucruri de făcut. Să stopăm transmiterea infecției acum. Cum? Nu știu. Autoritățile trebuie să decidă.

Poate lockdown total. Trebuie să facă ceva. Ei trebuie să oprească transmiterea infecției. În al doilea rând, vaccinarea. Sigur, va fi pentru valul următor pentru că vaccinarea ne va ajutat în următoarele 4-5 săptămâni. Pentru noi, critice sunt următoarele 2-3 săptămâni. Trebuie să oprim această ascensiune a infecțiilor. Acesta este lucru ce trebuie făcut”, a arătat medicul Daniel Coriu.

92% dintre decesele legate de COVID sunt la persoane nevaccinate

În întâlnirea cu OMS, reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate.

Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și la tineri, inclusiv copii și la populația activă.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării. Există diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică.

Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%, se arată într-un comunicat de presă al Instututului Național de Sănătate Publică.

România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%

Conform informării INSP, obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane cu vaccin împotriva Covid-19, (prima doză), până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și să vaccineze 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022. Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Absorbția este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani).

Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. Nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea finalizează schema. Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă vaccinul populației.

Organizația Mondială a Sănătății a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, persoanele cu vârsta sub 50 de ani fiind majoritare. Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți persoanelor care prezintă cel mai mare risc de deces și de dezvoltare a formelor grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii și persoanele cu boli cronice.

Studiile de comportament și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România.

Ce trebuie făcut în continuare

OMS a recunoscut eforturile depuse de guvern și de Ministerul Sănătății în a monitoriza îndeaproape nivelul vaccinării împotriva COVID-19 în județe și inovațiile legate de implicarea medicilor de familie și a asistenților medicali din rețeaua de îngrijiri primare în îmbunătățirea absorbției vaccinării la populația vârstnică din mediul rural.

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu absorbție redusă.

Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul al Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație, se mai arată în comunicatul autorităților.

Cât stă expertul OMS în România

Fostul reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat luni, la Antena 3, că expertul OMS va rămâne în ţara noastră cel mai probabil două luni. El a explicat cp a explicat că situaţia din ţară este „cea mai gravă din Europa”.

„Gândiţi-vă că Biroul Regional pentru Europa are 53 de state membre şi în România situaţia este cea mai gravă din cele 53 de state membre.

Avem cea mai mică acoperire vaccinală probabil dintre statele membre şi probabil numărul cel mai mare de cazuri şi mortalitatea cea mai mare. Demersul este unul prin care se acordă asistenţă tehnică statelor membre. Acest lucru este normal să se întâmple, dar sugestiile Organizaţiei, fie că discutăm de campania de vaccinare, fie că discutăm de modul în care trebuie gestionată pandemia în acest moment, sunt orientative, sunt autorităţile naţionale responsabile să ia deciziile. Nu poate să ia Organizaţia în numele unei ţări membre. Nu se întâmplă niciodată aşa.

Dânşii spun punctul de vedere din perspectiva sănătăţii publice, ajută cu experţi pe diferite domenii, pentru că această campanie de vaccinare, mai ales în România, trebuie abordată şi din punct de vedere sociologic, antropologic, cultural”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#OMS, #pandemie romania, #situatie grava, #Daniel Coriu , #covid