Situația tragică prin care trece România, reflectată în presa internațională: ”Un vaccin de succes în Europa, care se scufundă în Est”

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 21:30
6771 citiri
Situația tragică prin care trece România, reflectată în presa internațională: ”Un vaccin de succes în Europa, care se scufundă în Est”
Dezastrul din România a atras atenție internațională FOTO Hepta.ro

Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, astfel că am înregistrat recorduri peste recorduri: infectări noi, decese și persoane internate la terapie intensivă. Situația scăpată de sub control din țara noastră a ajuns în atenția presei internaționale, care relatează tragedia prin care trece România punctând rata foarte mică de vaccinare, răspândirea tulpinii Delta și numărul imens de morți.

”România suspendă operațiile și cere ajutorul Uniunii Europene în lupta cu coronavirusul” - Politico, 25 octombrie

”Un vaccin de succes în Europa care se scufundă în Est” - The New York Times, 7 septembrie

”România are cea mai ridicată rată de mortalitate cauzată de COVID din lume” - Eureporter, 18 octombrie

”În doar 24 de ore, România a înregistrat decese cauzate de COVID cât toată Europa la un loc” - Eureporter, 21 octombrie

”Scepticismul și frauda împiedică utilizarea vaccinului contra Covid în România și Bulgaria” - Financial Times

”De la Marea Baltică la Balcani, criza Covid cuprinde Europa Centrală și de Est” - Financial Times, 22 octombrie

Acestea sunt doar câteva dintre titlurile care au vizat România în ultima lună, în presa internațională. Toți vorbesc despre același lucru: rată foarte mică de vaccinare, tulpina Delta, mult mai agresivă, care a devenit predominantă, numărul incredibil de mare de decese, spitalele care nu mai fac față și reticența oamenilor față de vaccinare.

Reticența față de vaccinare

New York Times relatează că, din cauza scepticismului față de vaccinare, Bulgaria a imunizat doar 20% din populație, iar România 32% din populație, mult sub media europeană, de 70%.

Politico spune că România ”a intrat în cea mai întunecată fază a pandemiei”, numărul infectărilor noi și deceselor depășind cifrele din valurile anterioare. Adaugă că ”spitalele din țară sunt supuse unei presiuni severe” și că țara noastră a fost nevoită să ceara Uniunii Europene echipamente medicale.

”Nu trebuia să fie așa deoarece milioane de doze de vaccin contra covid au fost livrate în țările UE”, mai arată Politico.

Materialul scoate în evidență Bulgaria și România, țările europene cu cea mai mică rată de vaccinare și cel mai mare număr de decese la un milion de locuitori. Mai mult, este adusă în discuție și Biserica Ortodoxă Română.

”Situația din România nu a fost o surpriză. Încă din luna mai, guvernul și-a dat seama că are o problemă cu ezitarea față de vaccin și că oamenii care locuiesc în zonele rurale nu pot avea acces la injecții. Dar eforturile pentru a remedia acest lucru au stagnat. Între timp, s-a sperat că Biserica Ortodoxă se va implica pentru a ajunge la o creștere a vaccinării și va preveni un al patrulea val devastator. Asta nu s-a întamplat”, mai relatează Politico.

Financial Times invocă, de asemenea, reticența față de vaccinare, menționând că majoritatea persoanelor care își pierd viața după infectare sunt nevaccinate. Mai mult, menționează și corupția și instabilitatea politică din țara noastră. Adaugă și că abia după ce guvernul a anunțat noi restricții dure, cifrele privind vaccinarea par să urce din nou.

Numărul imens al deceselor

Eureporter tratează în două materiale numărul foarte mare de români care decedează în urma infectării cu coronavirus.

”Criza de sănătate din România a luat o întorsătură dramatică”, începe unul dintre articole, iar mai apoi îl citează pe Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, care aseamănă situația din România cu cea din Italia, de la începutul pandemiei.

Articolul vorbește despre ”campania de comunicare greșită” și despre situația tragică de la terapie intensivă, unde ”se eliberează locuri doar pe măsură ce mor persoanele deja internate”.

”Aceste țări au un număr mare de decese în comparație cu populația lor. Astfel, România are cea mai mare medie, de 16,6. Este cea mai mare medie din Europa, dar, din păcate, conform ultimelor date, este și cea mai mare medie din lume”, mai notează Eureporter.

Un alt material al Eureporter susține că ”România se confruntă, într-adevăr, cu o tragedie de proporții epice”. Din nou, țara noastră este numită ”Lombardia Europei”.

Mai mult, s-au făcut comparații cu alte evenimente tragice din istoria României.

”Incendiul de la clubul Colectiv s-a soldat cu 64 de morți, de aproape nouă ori mai puțini decât decesele COVID înregistrate marți, 19 octombrie 2021. 561 de pacienți au murit în doar 24 de ore, respectiv jumătate din victime înregistrate în timpul revoluției anticomuniste, care s-a desfășurat pe o perioadă de 5 zile.

Cutremurul din 1977 a ucis 1.570 de oameni. Rata mortalității pe 24 de ore din cauza COVID în România reprezintă o treime dintre victimele celui mai grav cutremur din istoria recentă a României”, se mai arată în materialul Eureporter.

Din nou, este menționat interesul scăzut pentru vaccinare, alături de neîncrederea în autorități și de ”abordarea slabă a oficialilor în privința virusului”. În plus, materialul vorbește despre criza politică, despre scandalurile care sporesc sentimentul de incertitudine, dar și despre faptul că ”ar fi fost raportate mai puține cazuri pentru a se organiza congresul PNL”.

“Criza politică în curs de desfășurare a României nu are sfârșit și pare mai complicată în fiecare zi.

Sistemul de îngrijire a sănătății este copleșit, fără paturi de terapie intensivă. Asistența medicală a României a fost în mod constant clasată drept cea mai proastă și subfinanțată din UE”, concluzionează materialul.

Recordurile valului patru al pandemiei în România

Cel mai mare număr de infectări noi a fost marcat de țara noastră în 19 octombrie, când 18.863 de oameni au fost diagnosticați. În aceeași zi a fost înregistrat și un record privind decesele, mai exact 574.

Luni, 25 octombrie, 1.855 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#pandemie coronavirus Romania, #valul patru covid, #presa internationala, #vaccin COVID 19 , #covid