Traseul șpăgilor date pentru certificatul fals de vaccinat anti COVID în mega ancheta de la Prahova. Cu cât erai mai bine îmbrăcat cu atât plăteai mai mult VIDEO

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 21:00
9014 citiri
Traseul șpăgilor date pentru certificatul fals de vaccinat anti COVID în mega ancheta de la Prahova. Cu cât erai mai bine îmbrăcat cu atât plăteai mai mult VIDEO
Perchezițiile procurorilor au vizat un centru de vaccinare din Valea Călugărească FOTO Catură Video Poliția Prahova

Cinci luni de zile, din mai și până în septembrie 2021, a funcționat o adevărată industrie de vaccinări la chiuvetă în Prahova, construită pe structura unei grupări mafiote cu ierarhie bine stabilită și condusă de un lider, de data aceasta în halat alb.

Un medic de familie din comuna prahoveană Valea Călugărească, implicat în campania de vaccinare anti COVID, este principal suspect într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova și care vizează falsificarea de certificate de vaccinare.

Cel puțin 80 de persoane au profitat de ”oportunitatea” oferită de medicul din Valea Călugărească de a avea certificat de vaccinat fără măcar să fi trecut pe la cabinetul medical. Totul avea un preț, iar taxa varia în funcție de statutul social al solicitantului.

Surse judiciare au precizat că din afacerea vaccinurilor false făceau parte medicul de familie, asistenți medicali și ”colaboratori”. Aceștia din urmă aveau menirea să identifice pe piață persoane care aveau nevoie de certificatul de vaccinare fie pentru a pleca fără restricții în vacanțe în străinătate, fie pentru a pleca la muncă în afara țării.

Cei mai mulți clienți au fost identificați în zona stațiunilor montane, în Sinaia și Bușteni, dar și în comuna Valea Călugărească și în alte localități sărace din Prahova. La Valea Călugărească, în satul Rachieri, unde funcționează centrul medical, se află o comunitate săracă, iar mulți dintre localnici obișnuiesc să pleace în Spania, Anglia sau Germania pentru bani.

Restricțiile din Europa i-au făcut să revină pentru o perioadă acasă, în România, iar când au vrut să plece din nou au aflat că au nevoie de acel certificat de vaccinare pentru a nu avea necazuri la aeroport sau în marile capitale europene unde își desfășurau activitatea. Când au auzit, din gură în gură, că documentul se poate obține și fără vaccinare reală nu au stat pe gânduri și au acceptat să dea bani în schimbul certificatului. Afacerea a mers ca pe roate mai ales în lunile de vară, când oamenii plecau în concedii în Grecia, iar documentul care atesta că ești vaccinat îți deschidea granița fără probleme.

Rețeaua de la Valea Călugărească avea trei oferte pentru potențialii clienți, în funcție de bugetul acestora. Pentru o sumă care varia între 700 și 800 de lei nici măcar nu trebuia să te mai prezinți la centrul de vaccinare de la Valea Călugărească.

Dădeai banii unui ”colaborator” și primeai documentul. Cea de-a doua variantă era să te deplasezi la clinica medicală, ți se făcea un vaccin fals, adică erai ”înțepat” cu ser fiziologic, nu cu substanță din fiola cu vaccin.

Exista și varianta mimării actului medical. Pentru ca doctorul să aibă o acoperire în caz de control, clientul era chemat fizic la centru, urma absolut toți pașii necesari, completa formularul, se așeza pe scaun, ridica mâneca de la cămașă, doar că asistenta folosea o seringă fără substanță și se prefăcea că vaccinează.

Obținerea certificatul fals de vaccinare cu prezența fizică la centru era mai ieftină, de la 200 la 400 și chiar 500 de lei, în funcție de cum aprecia medicul că stai cu bugetul, în funcție de hainele și accesoriile pe care le purta omul.

Joi, 14 octombrie, în Prahova au fost percheziții la zeci de adrese din Ploiești, Sinaia, Bușteni, Valea Călugărească, dar și în alte comune de unde au fost luați la audieri suspecții, cel puțin un medic de familie, asistenți medicali, colaboratorii acestora și cei despre care existau probe că și-au cumpărat certificatul de vaccinare.

Potrivit unui comunicat al Poliției Prahova acuzațiile sunt de dare și luare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#certificat verde digital, #medici, #vaccinare covid, #vaccin COVID, #certificat de vaccinare , #covid