Cum îi ajută pe pacienții COVID tratamentul cu anticorpi monoclonali. Medic specialist: ”O singură administrare este suficientă”

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 03:03
9708 citiri
Cum îi ajută pe pacienții COVID tratamentul cu anticorpi monoclonali. Medic specialist: ”O singură administrare este suficientă”
Tratamentul este injectabil FOTO Unsplash.com

Statul italian a donat României peste 5.000 de fiole de anticorpi monoclonali, care ar urma să ajungă, potrivit Ministerului Sănătății, în 34 unități sanitare cu paturi pentru tratarea unui număr de peste 2.600 pacienți. Este terapia folosită în octombrie 2020 pentru fostul președinte al SUA, Donald Trump.

Însă, specialiștii spun că aceștia trebuiesc administrați foarte curând după momentul infectării, când apar simptomele. Altfel, mai târziu, anticorpii monoclonali sunt inutili.

Dr. Daniel Coriu: ”Nu aceasta este soluția”

Președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, a explicat pentru Ziare.com că deși ajută mult acest tratament, nu aceasta este soluția în combaterea pandemiei.

”Această terapie cu anticorpi monoclonali este, din câte știu eu, pentru o persoană care a avut contact cu o persoană infectată covid sau care are o formă ușoară. Nu este ceva salvator. Nu aceasta este soluția. Soluția este să evităm infectarea prin aceste mijloace simple de distanțare socială, vaccin. Faptul că aducem medicamente noi nu va opri pandemia. Pe cei care sunt în stare gravă, nu-i mai ajută.

Pacienții care sunt nevaccinați și ajung la spital, ajung deja cu forme severe. Stau acasă și o săptămână, ajung cu saturație scăzută de oxigen și sunt deja la terapie intensivă. Iar astfel de anticorpi monoclonali nu le mai sunt de niciun ajutor, din păcate”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu.

De ce se administrează în spitale, dacă pot fi utilizați doar în fază incipientă?

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat pentru Ziare.com că este important ca tratamentul cu anticorpi monoclonali să fie administrat la momentul oportun, iar acesta monitorizarea trebuie să se facă de către echipe specializate.

”Este vorba despre anticorpii monoclonali care au rolul de a bloca virusul. Trebuie administrați în fazele incipiente, după ce apar simptomele. Este faza în care virusul se multiplicăm iar scopul acestora este chiar acela de a împiedica multiplicarea virusului și progresia bolii.

Putem să echivalăm acțiunea acestora cu cea pe care o au anticorpii pe care îi duce organismul nostru în scopul de a lupta împotriva virusului. Doar că în faza în care apar simptomele sau când boala este deja instalată, este clar că organismul nu produce suficienți anticorpi și este nevoie de acest aport din exterior prin aceste injecții pentru mărirea cantității de anticorpi și a eficienței acestora în lupta cu virusul.

Este important să se administreze la momentul optim altfel nu mai au niciun efect pentru că, după prima săptămână a bolii, de exemplu, începe să nu mai fie atât de importantă componenta virală. Deja efectele s-au produs la nivel de organism, iar anticorpii nu mai au niciun rol pentru că nu mai au ce să blocheze. Virusul, după 8-10 zile, iese cumva din prim-plan și sunt alte mecanisme implicate în boală, în acel moment.

Vedem că în această perioadă mulți oameni se prezintă la spital chiar și după două săptămâni în care duc boala pe picioare, iar în acele situații este inutilă administrarea acestor anticorpi monoclonali.

De ce se administrează în spitale?Anticorpii monoclonali se administrează sub formă injectabilă și este o procedură medicală cu un grav de complexitate mai mare. Iar echipele respective trebuie să știe și momentul la care să facă administrarea și la ce să fie atente în timpul monitorizării etc.

Însă, pe de altă parte, din moment ce oamenii nu se prezintă la spital în timp util, nici nu pot să beneficieze de acest tratament”,a explicat dr. Marius Geantă.

Specialistul a mai menționat că anticorpii monoclonali se folosesc și în tratamentul cancerului, în cel al unor boli reumatismale, boli dermatologice și în unele boli cardiovasculare.

Dr. Virgil Musta: ”Vaccinarea costă 20 de euro, iar anticorpii sunt mult mai scumpi”

Dr. Virgil Musta, de la Spitalul Victor Baneș Timișoara a explicat la Rfi că, introducând acești anticorpi în organism, se reduce substanțial riscul ca boala să progreseze spre forme severe.

”O stopăm în evoluție și stopăm evoluția spre forma inflamatorie, care este forma severă de boală. Marea majoritate a pacienților cu acele forme simptomatice, forme ușoare se opresc în faza virală a bolii. Dacă imunitatea este suficient de competentă virusul declanșează un răspuns inflamator inițial și apoi imun care duce la evoluția spre forme moderate și severe sau chiar critice ale bolii”, a explicat medicul la RFI.

Dr. Musta a mai spus că este o soluție pentru a completa vaccinarea însă, ”diferența ca eficiență presupun că este similară, poate chiar mai bună, dar vaccinarea costă 20 de euro, pe când acești anticorpi au cost mult mai mare”, a explicat medicul.

”Nu cred că ar fi o soluție de înlocuire a vaccinării. Există în evaluare și probabil în acreditare și posibilitatea ca acești anticorpi să fie folosiți și în prevenția bolii la persoanele nevaccinate. Prin prevenția bolii mă refer ca la persoanele contacte cu factori de risc de evoluție severă să se administreze și înainte de a se îmbolnăvi tocmai pentru a proteja organismul împotriva îmbolnăvirii și a evoluției spre forme severe”, a mai precizat specialistul.

Medicul de la Timișoara a mai spus că, cel mai probabil pacienții cărora le va fi administrat tratamentul nu vor necesitat internare, însă cel mai probabil va fi nevoie de spitalizare de zi deoarece aceștia trebuiesc evaluați pentru a se vedea dacă îndeplinesc criteriile care recomandă administrarea.

Dr. Adrian Marinescu: ”O singură administrare este suficientă”

Medicul Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş din Bucureşti, a explicat pentru ZF ce implică tratamentul.

„Anticorpii monoclonali antispike, fac această precizare pentru că şi alte medicamente intră în categoria anticorpilor monoclonali (tocilizumab, de exemplu, şi nu numai), reprezintă tratamentul cel mai eficient în infecţia cu SARS-CoV-2, cu condiţia să fie administrat la debutul bolii”, a spus Adrian Marinescu.

Medicul a mai precizat că pacientul trebuie să nu mai fi primit alte tratamente de tip cortizon, alţi anticorpi monoclonali şi diverse alte terapii.

”Este un pacient nou, căruia trebuie să îi punem un tratament exact de la debutul bolii. O singură administrare este suficientă, care poate să însemne amestecarea a două flacoane în funcţie de tipul de anticorpi. Poate fi administrată doar la spital, trebuie monitorizat, dar este genul de tratament pe care îl pot folosi în camera de gardă, aşa cum fac şi americanii. Vorbim de forme uşoare şi medii, nu de pacienţi care au nevoie de oxigen”, a mai spus specialistul.

”Deja 15 pacienți au primit tratament cu anticorpi monoclonali la Institutul Matei Balș și au avut minime reacții adverse, cum ar fi febră, de exemplu. Sunt reacții adverse suportabile, nimic grav” a spus dr. Adrian Marinescu pentru Ziare.com

Cât costă o doză de anticorpi monoclonali

Germania a fost prima națiune europeană care a cumpărat tratamentul Covid utilizat de medicii americani pentru a-l trata pe Donald Trump. "Guvernul a cumpărat 200.000 de doze pentru 400 de milioane de euro (486 milioane de dolari)", a declarat, pe 25 ianuarie, Jens Spahn, ministrul sănătății german pentru pentru ziarul Bild am Sonntag, calculând la 2.000 de euro pe doză, conform ndtv-com.

Peste 5.200 de fiole pentru 2.600 de pacienți

Ministerul Sănătății a finalizat vineri, 14 octombrie 2021, repartiția dozelor de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2.

Astfel, un număr de 5206 fiole de anticorpi monoclonali vor ajunge în 134 unități sanitare cu paturi pentru tratarea unui număr de 2603 pacienți.

Repartizarea s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecțioase și a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare.

Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.

Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiștii comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății și sunt cuprinse în Ordinul ministrului interimar al Sănătății de modificare a Anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 publicat în Monitorul Oficial nr 978 din 13 octombrie 2021.

Reamintim că, cele 5206 fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donație a statului italian, ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco”, a transmis Ministerul Sănătății.

Cele mai multe doze au fost trimise în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca (150 de doze), la Institutul Matei Balș din București (140 doze) și la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara (110 doze).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#anticorpi monoclonali, #administrare injectabila, #pret doza tratament anticorpi monoclonali , #covid