UNIFARM cere deblocarea stocului său de echipamente cumpărate anul trecut. 390 de ventilatoare și 27 de milioane de măști stau degeaba în depozite

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 16:23
2476 citiri
UNIFARM cere deblocarea stocului său de echipamente cumpărate anul trecut. 390 de ventilatoare și 27 de milioane de măști stau degeaba în depozite
În prezent echipamentele prind praful FOTO Pexels

UNIFARM a solicitat joi, 14 octombrie, deblocarea şi utilizarea de urgenţă a stocului său de echipamente şi materiale sanitare achiziţionate pentru combaterea COVID-19. Pentru asta, este nevoie modificarea OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, întrucât materialele au fost achiziţionate cu o finanţare calificată eronat.

Conform companiei, pe stoc se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale.

”Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesionişti din domeniile redresării şi restructurării, economico-financiar, juridic, medical şi management, cere de urgenţă modificări legislative pentru deblocarea operaţională a companiei şi punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziţionat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale”, anunţă compania.

Conform UNIFARM, achiziţionarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepţional, în condiţiile unei pieţe extrem de volatile, în perioada stării de urgenţă din anul 2020, cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc din cauza calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei.

”Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, precizează compania.

Conducerea UNIFARM afirmă că a iniţiat în urgenţă discuţii concrete cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deţinute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

În vederea concretizării urgente a soluţiei propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgenţă, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, astfel încât materialele şi echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.

Situaţia a fost expusă, în cadrul mai multor audienţe şi corespondenţe, factorilor care pot contribui la adoptarea unei soluţii: Ministerul Sănătăţii, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor, Trezoreria, ANAF, IGSU şi DSU.

În urmă cu mai multe luni, Presa a descoperit că Unifarm a derulat o serie de contracte păguboase, cumpărând mai scump și de la intermediari dubioși. Adrian Ionel, cel care a condus Unifarm în plină pandemie, a fost pus sub acuzare în două dosare legate de achiziții medicale. Într-un dosar el este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie pentru o achiziție de măști neconforme. Într-un al doilea dosar el ar fi plătit 3,6 milioane lei unei firme pentru măști care nu au fost livrate.

#echipamente medicale, #unifarm, #Unifarm coruptie, #Unifarm achizitie echipamente coronavirus , #covid