4.000 de Mosi Craciun, semnul despiritualitatii romanilor

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 16:20
2568 citiri
4.000 de Mosi Craciun, semnul despiritualitatii romanilor

"Mos Craciun din traditia crestina nu seamana aproape deloc cu cel pe care-l vedem astazi, pretutindeni. Mosul era tainic, unic pentru toti copiii, venea noaptea, in numele Domnului, ca sa daruiasca. Nu il vedeam pentru ca, in fond, Mosul nici nu exista ca atare, intrupat".

Asa sustine etnologul si teologul Costion Nicolescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, care a acordat un interviu cotidianului Romania Libera despre semnificatia sarbatorii de pe 25 decembrie.

Etnologul spune ca celebrarea Craciunului a fost aruncata in derizoriu. "Uitati-va la evenimentul de acum cateva zile, cand 4.000 de Mosi Craciun au fost adunati intr-o piata din Bucuresti. E un semnal al despiritualitatii", explica Nicolescu, el nefiind multumit nici de calitatea indoielnica a colindelor din ziua de astazi.

Etnologul crede ca tot farmecul acestor cantece este reprezentat de versuri, care acum nici nu mai sunt ascultate. "Colindele erau foarte ritmate, doarece momentul Craciunului - nasterea lui Isus - era un prilej de bucurie. Nu erau atat de plangacioase cum le auzim astazi", mai sustine cercetatorul.

Nici legatura dintre taierea porcului si Nasterea Domnului nu este chiar atat de stransa dupa cum cred multi. "La sate oamenii saraci taiau porcul cu ocazia sarbatorilor de iarna deoarece considerau carnea o mancare domneasca", mai spune Nicolescu.

Cine este, in fapt, Craciun?

Potrivit traditiei, Mos Craciun este diferit - ca reprezentare - de acela care ni se prezinta astazi, pretutindeni. Exista in mitologia populara un personaj Craciun, dar care este foarte vag prezent si care are foarte putine legaturi cu personajul de astazi. Incadrat in spiritualitatea crestina, Mos Craciun este un personaj care vine si daruieste diverse cadouri cu un anumit prilej, si anume cel al Nasterii lui Christos.

"In societatea sateasca traditionala nu exista nici bradul, nici nu se faceau daruri tuturor celor apropiati, asa cum se intampla azi. Doar colindatorii care vesteau Nasterea lui Christos primeau daruri, dar acelea erau mai mult simbolice: nuci, mere, colaci, un pahar de vin.

Gestul era mai important, valoarea lui spirituala predomina fata de cea materiala. Era un dar al Bunei Vestiri. Daca un colindator nu iti intra in batatura, Craciunul nu era complet, lipsea ceva", mai spune etnologul.

Craciun vine in numele lui Dumnezeu si daruieste

"Nu demult, cand eu eram copil, Mos Craciun era tainic, unic pentru toti copiii, care venea nevazut de nimeni noaptea. Iar dimineata gaseam cadourile sub brad. Nu il vedem pentru ca el, in fond, nici nu exista ca atare, intrupat. El vine in numele lui Dumnezeu si daruieste. Nu vine in iunie sau in aprilie, ci vine cu ocazia unui eveniment special - Nasterea Domnului, sarbatoarea Pruncului Iisus. Pentru ca fiecare copil este marele dar care ii este oferit fiecarei familii. E darul vietii, al creatiei si iubirii", subliniaza Costion Niculescu.

De ce este importanta aceasta perceptie? "Pentru ca printr-un Mos Craciun misterios putem induce unui copil ideea ca lumea este o taina care trebuie descoperita, ca dincolo de lumina reflectoarelor exista ceva care nu poate fi decat simtit.

In ultima vreme, aceste simturi ne-au fost tocite si nu e de mirare din moment ce vedem Craciunite umbland pe la televizor si toata lumea poarta un fes rosu. Noi pierdem fondul in detrimentul formei", mai spune acesta.

Din pacate, colindele au devenit fond peste tot, in gari, la metrou, in restaurante. In graba noastra cu pregatirile, in minte cu obligatia de a oferi cadouri, facem ca sarbatorile, in loc sa fie calme, linistite, sa fie bantuite de o agitatie continua si oboseala.

Exista o credinta frumoasa care spune ca de Craciun - dar si cu ocazia altor mari sarbatori ale crestinatatii - se deschid Cerurile. Aceasta nu este o inventie. Daca ai putea sa te extragi din aceasta zapaceala, ai putea gasi acea pace interioara care apare si in zicerea: "Pe pamant pace si intre oameni bunavoiere".

Costion Nicolescu a obtinut titlul de doctor in teologie la Institutul de Teologie Ortodoxa "Saint Serge" din Paris. In prezent este etnolog la Muzeul Taranului din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#traditii Craciun, #despiritualizare, #Craciunite, #brad Craciun, #Mos Craciun taina , #Craciun