Cele mai frumoase piete de Craciun din Europa

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 11:10
5516 citiri
Cele mai frumoase piete de Craciun din Europa
Sursa foto: Metronews

In apropierea Sarbatorilor de iarna, pietele traditionale de Craciun sunt adevarate puncte de atractie in marile orase europene. Astfel de locuri se intrec in decoratiuni, suveniruri si in delicii culinare, fiind vizitate de numerosi turisti.

Pietele de Craciun au o traditie seculara. Primul document care atesta prezenta lor dateaza din 1434, evocand piata din Dresda (Striezelmarkt), anunta metronews.fr.

Insa originea pietelor de Craciun este plasata in secolul al XIV-lea, in Germania. Aici, erau cunoscute sub numele de "pietele Sfantului Nicolae". In secolul al XVI-lea, in timpul Reformei, pietele de Craciun au fost rebotezate, fiind cunoscute sub numele Christkindlemarkt (Pietele Pruncului Iisus). In aceeasi perioada, astfel de piete au aparut si in alte zone europene, de pilda in Strasbourg, in 1570. Traditia devine populara in anii 1990, in intreaga Europa.

Goteborg, Suedia

Inca din 15 noiembrie, parcul de atractii din Liseberg si-a redeschis portile, cu cei 700 de arbori plini de luminite si cu cladirile acoperite cu 5 milioane de beculete. Cu acest decor de poveste isi intampina vizitatorii cea mai mare piata de Craciun din Scandinavia. In cele peste 80 de standuri de aici se pot cumpara obiecte de arta si de artizanat traditionale, mai ales cele specifice populatiei Sami (Laponia suedeza), produse gastronomice locale (hering marinat, carne afumata de ren si de elan), prajituri cu migdale si vin cu condimente. Din program fac parte si plimbarile cu sania trasa de reni si spectacolele de Craciun inspirate din anii 30-40.

Viena, Austria

In Viena se organizeaza anual zeci de piete de Craciun, in cele mai frumoase locuri din oras. Cel mai important dintre ele este Christkindl, care aminteste de adevaratul spirit religios al Craciunului, mai putin de cel comercial.

Dresda, Germania

Piata de Craciun din Dresda este cea mai veche din Germania. In cele peste 250 de standuri se gasesc produse traditionale autentice, spre deosebire de cele din alte locuri de acest gen. In piata Munzgasse are loc celebrul Stollenfest, in a doua duminica din decembrie, unde se vand renumitele dulciuri locale.

Bruxelles, Belgia

In cele aproape 240 de standuri din lemn din piata de Craciun din Bruxelles sunt reprezentate numeroase tari europene. Aici sunt expuse diverse obiecte artizanale tipice si decoratiuni de Craciun specifice fiecarei culturi europene. Principala atractie este mancarea traditionala belgiana, printre care cunoscutele vafe.

Munchen, Germania

In Munchen exista numeroase piete de Craciun, insa cea mai vizitata este cea din inima orasului. In standurile de aici, vizitatorii pot gusta din apreciatele specialitati germane: carnatii bavarezi (Weisswurst), vinul cald (Glunwein), turta dulce si castanele coapte.

Copenhaga, Danemarca

Piata de Craciun din Copenhaga isi asteapta vizitatorii cu sute de brazi si cu mii de luminite. Una dintre principalele atractii este lacul inghetat, transformat in patinoar. Atmosfera de sarbatoare, produse culinare traditionale si obiecte artizanale - toate fac parte din peisaj. Nu treceti pe aici fara sa incercati vinul fiert condimentat (glogg) si gogosile cu mere.

Strasbourg, Franta

Piata de Craciun din Strasbourg are origini stravechi, care dateaza din anul 1570, cunoscut sub numele Christkindelsmarik. De atunci, s-a perpetuat traditia alsaciana autentica, generoasa si calda. Piata de Craciun din Strasbourg este si una dintre cele mai mari din Europa, cu 300 de standuri dispuse in 11 locuri din centrul orasului. Aici se pot gasi decoratiuni traditionale alsaciene, produse alimentare si de artizanat.

Praga, Cehia

In Praga se organizeaza in fiecare an numeroase targuri de Craciun. Cel mai mare este cel din centrul orasului, unde, in jurul unui urias brad, sunt dispuse numeroase standuri colorate. De aici, turistii pot cumpara bijuterii lucrate manual, cristale, jucarii traditionale din lemn si multe altele. Celebrul vin din miere (medovina) este una dintre atractiile locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#piete craciun europa, #Craciun piata sarbatori , #Craciun