Mos Craciun, un personaj magic. Erou de basm sau cioban?

Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 10:43
3273 citiri
Mos Craciun, un personaj magic. Erou de basm sau cioban?
Foto: Pixabay

Mos Craciun isi are originile in legendele, istoria si folclorul european. In culturile occidentale, el a ajuns sa fie ilustrat cu imaginea unui batran simpatic, cu barba si burta, care le aduce copiilor jucarii si dulciuri in Ajunul Craciunului.

Uitati-va sub brad! Mos Craciun a trecut prin Romania

Craciunul la romani - traditii, obiceiuri si superstitii

Figura moderna a lui Mos Craciun este inspirata de cea a Sfantului Nicolae din Myra, un episcop crestin care a trait in secolul al IV-lea in provincia Licia din Anatolia bizantina.

El era recunoscut pentru darurile facute celor saraci, in special pentru zestrea oferita fetelor unui crestin pios, astfel incat acestea sa nu fie nevoite sa se prostitueze.

Reprezentarile lui Mos Craciun s-au schimbat de-a lungul vremii, astfel ca intre imaginea acestuia in vechea cultura populara - de frate mai bogat si mai inimos al lui Mos Ajun - si imaginea contemporana - de personaj iubit de copii - exista mari diferente.

Traditiile contemporane despre Craciun, despre Mosul "darnic si bun", "incarcat cu daruri multe" sunt printre putinele influente livresti patrunse in cultura populara de la vest la est si de la oras la sat.

Din vechime se stie ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar i-a indrumat pasii spre fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. In unele legende populare si colinde, Mos Ajun apare ca un cioban sau un baci la turmele fratelui sau.

In cultura populara romaneasca, Craciun apare ca personaj cu trasaturi ambivalente: are puteri miraculoase, ca eroii si zeii din basme, dar are si calitati tipic umane. El este batran, are o barba lunga si este bogat, de vreme ce are turme si dare de mana.

Cine a fost primul Mos? Nicolae sau Craciun?

In mai multe tari, printre care si Romania, "Mos Nicolae" este sarbatorit in continuare la inceputul lunii decembrie, cand copiii cuminti sunt rasplatiti cu dulciuri, in vreme ce copiii obraznici gasesc in ghete nuiele.

Reprezentari ale Sfantului Nicolae, cel ce aduce daruri celor mici, numit de olandezi Sinterklaas, au fost combinate cu reprezentarile "parintelui Craciun" din cultura engleza si au dus la aparitia lui "Santa Claus" in America si in tarile vorbitoare de limba engleza.

Pe de alta parte, ideea de spiridusi de Craciun vine din credinta straveche ca gnomii pazeau casa omului de spiritele rele. Spiridusii au fost iubiti si urati, pentru ca, desi uneori se purtau cu bunavointa, puteau foarte usor sa se transforme in fiinte rautacioase si nesuferite, atunci cand nu erau tratati cum se cuvine.

Perceptia cea mai raspandita era ca ei se purtau precum persoana cu care aveau de-a face, fiind fie rautaciosi, fie draguti. In Evul Mediu, in loc sa ofere daruri, spiridusii mai degraba asteptau sa le primeasca. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiridusii au devenit prieteni ai lui Mos Craciun.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#documentar Mos Craciun, #traditii Mos Craciun, #personaj Mos Craciun , #Craciun