Craciunul traditionalistilor, serbat pe stil vechi la 7 ianuarie

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 09:36
6228 citiri
Craciunul traditionalistilor, serbat pe stil vechi la 7 ianuarie
Foto: Candela

In mod neasteptat, numarul ortodocsilor care serbaza Craciunul pe stil vechi depaseste numarul celor care respecta stilul nou, printre care si majoritatea romanilor.

Faptul se datoreaza numarului mare de rusi, pe care revolutia din 1917 i-a apucat pe stil vechi, iar schimbarea calendarului facuta de sovietici n-a afectat si sarbatorile religioase.

Obiceiuri pe stil vechi

Traditia sarbatorilor de Craciun la rusi este foarte veche, datand cel putin de pe vremea kneazului Vladimir, din secolul al X-lea, potrivit Wikipedia.

Obiceiurile lor insa difera de ale noastre. Colindele sunt mai rare, dar, in schimb, se organizeaza coruri cu cantece traditionale, in aer liber. Un spectacol la care vine cine vrea si ramane cine rabda. De frig.

Au insa cateva obiceiuri care ii caracterizeaza. In Rusia, ca si in alte parti, este raspandita superstitia conform careia potcoava aduce noroc. Ca urmare, fierarii din toata tara trudesc din timp, ca sa fabrice cat mai multe potcoave, pe care amatorii de noroc le cumpara si le aseaza in pragul casei.

Comertul cu potcoave este si astazi infloritor, mai ales in mediul rural.

Se pare ca rusii sunt traditionalisti, asa ca incercarea unor intreprinzatori de a pune pe piata potcoave de plastic, ornate si fumos coloate, n-are succes.

Succes are potcoava originala, batuta cu ciocanul pe nicovala sau, si mai bine, una folosita care i-a cazut calului din copita. Dar unde mai gasesti astazi cal si unde gasesti copita?

Un alt obicei spune ca atunci cand in dimineata de Craciun primul intrat in casa este un barbat, se va revarsa belsugul aspra casei. Daca, dimpotriva, primul intrat este o femeie, casa va fi lovita de nenorociri. Ca urmare, in dimineata de Craciun femeile stau toate acasa, ca sa nu-i nenoroceasca pe altii.

Grija pentru lupi

Rusii mai au obiceiul sa nu pastreze pentru a doua zi resturile de la cina de Craciun. Ele trebuie duse la marginea localitatii, de unde le vor culege lupii, intrucat cei care nu au grija de lupi le vor cadea prada in timpul anului.

Rusia este tara cu cea mai numeroasa populatie de rit ortodox din lume (estimata la aproape 100 milioane credinciosi), dupa care urmeaza Ucraina si Romania (circa 17 milioane credinciosi declarati de rit ortodox).

In tara noastra este oficializat calendarul grigorian, dar nu putini il respecta si pe cel iulian. Craciunul se serbeaza la 7 ianuarie de catre aproape 30.000 de lipoveni, 9.000 de rusi ne-lipoveni, 22.500 sarbi, numerosi ucraineni, dar si romani de-ai nostri traditionalisti care si-au pastrat ziua festiva din tata in fiu.

O stire publicata recent in presa informeaza ca in intreaga tara exista nu mai putin de 80 de biserici care slujesc serviciul religios de Craciun in ziua de 7 ianuarie si ai caror enoriasi, fireste, respecta aceasta zi.

In Bucuresti, exista insa un singur lacas de cult ortodox care slujeste Craciunul la 7 noiembrie: Biserica Adormirea Maicii Domnului, situata la marginea orasului, in partea de vest.

Datina bisericii crestine primitive

Centrul lacaselor de cult de stil vechi pe intreaga tara este insa la manastirea Slatioara, situata in comuna Rasca, judetul Suceava. Aici se afla inaltii ierarhi ai acestui cult.

Dar capitolul nu se incheie aici, respectiv numai cu Craciunul din 25 decembrie si la cel din 7 ianuarie. Armenii ortodocsi din Romania praznuiesc Craciunul la 6 ianuarie, respectiv in aceeasi zi cu Boboteaza, iar un site Wikipedia pecizeaza ca aceasta zi are in vedere o datina a bisericii crestine primitive, asa cum era respectata inca din secolul al IV-lea.

S-ar putea ca tot atunci sa fi serbat si stramosii nostri, pentru ca, sa nu uitam, romanii nu s-au crestinat in secolul al IX-lea ca bulgarii, nici la inceputul mileniului ca maghiarii, nici in secolele V-VI ca francii, sau intre secolele VII si XII ca slavii. Crestinismul la romani este de origine apostolica.

Aici a propovaduit crestinismul insusi apostolul Andrei, in primele decenii ale erei noastre. Folosind o metafora, unul din istoricii nostri afirma ca poporul roman n-a fost crestinat niciodata. S-a nascut crestin.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Craciunul stil nou, #Craciunul stil vechi, #calendar iulian, #calendar grigorian , #Craciun
Comentarii