Incepe postul Craciunului

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 10:17
6356 citiri
Incepe postul Craciunului

Pe 15 noiembrie, credinciosii crestin-ortodocsi si greco-catolici incep postul Craciunului, care dureaza 40 de zile, pana pe data de 24 decembrie, la fel cum Moise a tinut post pe Muntele Sinai, in timp ce astepta sa primeasca de la Dumnezeu tabelele de piatra cu cele zece porunci.

Postul a fost randuit de biserica pentru a-i pregati pe credinciosi pentru marea sarbatoare a Nasterii Domnului Iisus Christos.

Din punct de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este considerat mult mai usor si mai permisiv decat alte posturi din calendarul ortodox. Pe perioada postului nu se mananca alimente de origine animala precum oua carne si lapte si produse lactate.

In Postul Craciunului sunt mai multe dezlegari la peste, ulei si vin. Astfel, pot fi mancate preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica in perioada 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga in toata lumea ortodoxa precum 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioarei Maria), 18 decembrie (Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sfantul Ignatie Teoforul).

In afara de dezlegare la peste, in zilele mentionate se poate consuma vin si ulei. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Sarbatoarea Nasterii Domnului, de pe 25 decembrie.

In ultima zi a Postului, 24 decembrie, numita si Ajunul Craciunului, se tine post mai aspru decat in celelalte zile. Nu se mananca nimic pana dupa amiaza tarziu cand, in unele parti ale tarii se mananca grau fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si a celor trei tineri din Babilon. In alte zone, se tine post pana tarziu, pana la rasaritul luceafarului de seara, care aminteste de steaua ce a anuntat magilor Nasterea Domnului.

Odata cu postul, care nu este altceva decat abtinerea de la mancare "de dulce", crestinul trebuie sa faca si fapte bune, sa se roage sis a fie smerit. Postul nu este numai un mijloc de dobandire a unor virtuti ci si un mijloc de detoxifiere a organismului. Crestinii care tin acest post trebuie sa stie ca postul este primit la Dumnezeu ca jertfa cand abtinerea de la mancarurile "de dulce" este unita cu efortul spre virtute si progres spiritual.

Specialistii sustin ca renuntarea, pe o anumita perioada, la produsele de origine animala ajuta la curatarea organismului de toxine. Postul este foarte bun pentru organism dar nu poate fi tinut de oricine. Femeile insarcinate, copiii de pana la 16 ani, dar si alte persoane care sufera de diferite afectiuni, nu este indicat sa tina post. Pe perioada postului, se recomanda mancare gatita sanatos, multe fructe si legume, crude, sub forma de salata sau sucuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#fructe si legume de toamna, #ardei umpluti de post, #dulciuri de post , #Craciun