Pastorala Mitropolitului Clujului: Ce sunt cei bogati fara intelepciune, decat niste porci ingrasati cu tarate?

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 20:37
4023 citiri
Pastorala Mitropolitului Clujului: Ce sunt cei bogati fara intelepciune, decat niste porci ingrasati cu tarate?
Foto: Facebook/ Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului

Pastorala Mitropolitului Clujului, Maramuresului si Salajului, IPS Andrei, are ca tema centrala tinerii, educatia lor fiind solutia pentru ca lumea in care traim sa fie mai buna.

Potrivit lui IPS Andrei "nicio alta indeletnicire n-are importanta pe care o are educarea si formarea tinerilor", o misiune care nu este nici simpla, nici usoara, una in care pe langa cuvant trebuie folosit, mai ales, exemplul.

"Pentru ca lumea in care traim sa devina mai buna, nu exista alta solutie decat educarea copiilor si tinerilor. [...]

Atunci cand ei vin pe lume sunt fiinte nevinovate. Lipsa unei educatii corecte ii poate denatura. Ei pot indulci viata noastra amara. Pe buna dreptate se spune ca zambetul copilului este pentru mama ca o rugaciune pentru Dumnezeu. In preajma copilului staruie mereu o atmosfera de lumina si frumusete.

A educa copiii si tinerii inseamna a te ingriji ca sufletele lor sa fie ferite de stricaciunea lumii si ca semintele onestitatii implantate in ei sa ajunga sa incolteasca fericit, prin neincetate indemnuri si exemple, apoi ca mintile lor sa fie patrunse de cunoasterea adevarata a lui Dumnezeu.

Daca lucrul acesta nu se intampla s-ar putea ca viata lor sa fie ratata. Iar marele pedagog Comenius se intreaba: Ce sunt cei bogati fara intelepciune, decat niste porci ingrasati cu tarate? Si ce sunt cei saraci fara intelegerea lucrurilor, decat niste magarusi condamnati sa duca poveri? Ce este cel frumos care n-a invatat nimic, decat un papagal impodobit cu pene?", se arata in mesajul de Craciun al Mitropolitului.

Cele trei institutii responsabile de educatie

In continuarea pastoralei, IPS Andrei vorbeste despre institutiile care isi asuma aceasta misiune a educatii tinerilor, cei responsabil de viitorul tuturor:

"Trei institutii ii educa si ii formeaza pe tineri: Familia, Biserica si Scoala.

Totul incepe in familie. Aici este mediul in care se formeaza viitorul om. Parintii au o responsabilitate deosebita in ce priveste devenirea copiilor lor. [...] Astazi, insa, familia naturala traditionala se afla in criza, in mutatie spre un viitor confuz si incert, in toata Europa, astfel incat criza familiei este perceputa ca simptom al civilizatiei occidentale, o criza a societatii contemporane insasi.

Cum se poate depasi aceasta criza? Zicem noi ca printr-o apropiere a Bisericii de familiile crestine si de copiii lor. Biserica este a doua institutie care trebuie sa se ocupe de educarea copiilor. Biserica trebuie sa colaboreze cu familia. [...]

A treia institutie care are un rol esential in formarea copiilor si a tinerilor este Scoala. Scoala si Biserica au mers mana in mana sute de ani cand a fost vorba de formarea tinerei generatii. E adevarat ca nu intotdeauna au stiut s-o faca la modul absolut al cuvantului.

Iata, ganduri, iata griji si intrebari, pe care e bine ca sa ni le punem cu seriozitate si cu putere, in aceasta vreme, noi, oamenii maturi ai generatiei actuale, prin care gandeste si traieste neamul."

"Nu uita, crestine, sa fii bun!"

Ca incheiere a Pastoralei, IPS Andrei lanseaza un indemn pe care il recunoastem cu totii din colindele care ne-au incantat in preajma Craciunului.

"Suntem in preajma clipelor de lumina, cand Hristos Domnul coboara pe Pamant ca oamenii sa devina mai buni. Noi nadajduim ca tinerii nostri, folosindu-se de modelul Lui, sa faca o lume mai buna, mai dreapta, mai corecta si mai sfanta.

Si indemnul nostru, folosindu-se de o strofa de colind, vi se adreseaza tuturor:

Si-acum te las, fii sanatos si vesel de Craciun;

Dar nu uita, cand esti voios, crestine sa fii bun!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Pastorala IPS Andrei, #Pastorala Mitropolia Clujului , #Craciun